خمیردندان

یکی از مهم ترین فرآورده های بهداشت دهان و دندان خمیردندان است. تمیز کردن، سفید کردن و حفظ دندان‌ها و لثه و همینطور رفع بوی بد و تازه کردن نفس از وظایف خمیردندان دندان محسوب می شود.

در گذشته های دور، انسان ها از ‌‌‌مواد ساینده ساده مانند گچ یا پودر شاخ و سم حیوانات برای پاک کردن دندان ها استفاده می کردند.

خمیردندان های امروزی معمولا چهار جزء‌‌ اصلی دارند: ساینده،شوینده، مواد موثره و بافت پایه

الف) ساینده
این مواد تا ۵۰ درصد وزن خمیردندان را شامل می شوند و مهم ترین جزء آن به شمار می آیند.
ساینده ها در خمیردندان، معمولا ذرات کوچک مواد معدنی هستند که بدون هیچ آسیبی، پلاک و آلودگی را از سطح دندان ها پاک می کنند.
سیلیکا،‌ دی کلسیم فسفات و کلسیم کربنات از مواد ساینده معروف در خمیردندان ها هستند.

ب) شوینده
مواد شوینده در خمیردندان با ایجاد کف، ضمن شستشوی موثر محیط دهان، جلوی نشستن دوباره ذراتی که مسواک از سطح دندان ها پاک کرد را می گیرند.
سدیم لوریل سولفات یکی از معروف ترین مواد شوینده مورد استفاده در خمیردندان هاست.

ج) مواد‌ موثره
این مواد به مقدار جزئی در خمیردندان ها وجود دارند ‌و به آنها ویژگی های خاصی‌‌‌ می‌بخشند.‌
مانند: ضد پوسیدگی (سدیم فلوراید)،‌ ضد حساسیت (‌پتاسیم نیترات)،‌‌ سفیدکننده (سدیم‌ پیروفسفات) و …

د) بافت پایه‌
همه خمیردندان ها یک بافت پایه دارند که اغلب بیش از ۵۰ درصد وزن آن را تشکیل می دهد. پایه، ذرات ساینده و مواد موثره را در خود نگه می دارد.
بافت پایه خمیردندان حالت ژله ای دارد و معمولا از اجزای زیر تشکیل می شود:
۱.ماده ‌ژل کننده‌‌ (مانند: سی ام‌‌ سی یا کربومر)‌
۲.آب
۳.ماده حفظ کننده رطوبت (مانند: گلیسرین‌‌ یا سوربیتول)
۴.شیرین کننده‌‌‌ (سدیم‌ ساختارین)
۵.نگهدارنده
۶.طعم‌ دهنده
۷.رنگ

فهرست
error: Content is protected !!