برای خرید کالا های سلامت در جشنواره زمستانه نسخه اول شرکت کنید.

حنا (Henna)، گیاهی پر خاصیت و پر کاربرد در زیبایی و طب سنتی

حنا به عنوان یک گیاه دارویی مفید در سراسر جهان معرفی می‌شود و شناخته‌شده‌ترین کاربرد آن استفاده از پودر برگ حنا در ساخت محصولات آرایشی بهداشتی مانند انواع شامپو، صابون، محصولات مراقبت از مو و به عنوان رنگ مو، ناخن و پوست است. علاوه بر این مطالعات دارویی انجام گرفته بر روی این گیاه، اثرات محافظت کبدی و تعدیل کننده سیستم ایمنی، ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد قارچی، سقط جنین، آنتی اکسیدان و ضد سرطان این گیاه را تایید کرده است.
حنا/داروخانه آنلاین نسخه اول

حنا (Henna)، گیاهی پر خاصیت

مشخصات حنا

حنا با نام علمی (Lawsonia inermis) گیاهی از تیره حنائیان و به شکل درختچه یا درختی به ارتفاع پنج تا شش متر با شاخه‌های متقابل، استوانه‌ای و اغلب پوشیده از تارهای خار مانند است. برگ‌های این گیاه سبز متمایل به خاکستری، بیضوی و متقابل به طول دو تا سه سانتیمتر و گل‌ها به صورت خوشه گرزن بزرگ، به رنگ سفید یا زرد بسیار خوشبو هستند. میوه این گیاه به صورت کپسول و حاوی دانه‌های خیلی کوچک سیاه رنگ است. انتشار جغرافیایی این گیاه در نواحی آفریقا و آسیا است و در کشورمان در نواحی جنوبی کشور از جمله استان کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان کاشته می‌شود.

 

اندام دارویی

اندام دارویی گیاه حنا، برگ‌ها هستند و برداشت برگ از سال دوم و سوم انجام می‌شود. حنا معمولا به صورت پودر شده به فروش می‌رسد زیرا تبدیل آن به پودر کار نسبتا مشکلی است.

 

گیاه حنا

 

خواص حنا (طبیعت و خواص درمانی)

طبیعت گیاه حنا از نظر برخی متخصصان طب سنتی سرد و خشک و از نظر برخی گرم و خشک است. حنا حاوی ماده رنگ دهنده‌ای به نام لاوسون (هیدروکسینافوتوکینون) است که در حدود یک درصد گیاه را تشکیل می‌دهد، ترکیبات دیگر این گیاه شامل گلیکوزیدهای فنلی مختلف، کومارین‌ها، گزانتون‌ها، کینوئیدها، گلوکوزید β- سیتوسترول، فلاونوئیدها از جمله لوتئولین و گلوکوزید، چربی‌ها، رزین و تانن به میزان ۵ تا ۱۰ درصد است. امروزه از حنا در ساخت انواع پمادهای التیام دهنده زخم و سوختگی، تسکین دهنده درد روماتیسم و درمان بیماری‌های قارچی پوست به ویژه قارچ‌های عامل کچلی استفاده می‌شود. مهم‌ترین کاربردهای درمانی این گیاه به شرح زیر است:

 

۱) التیام زخم‌ها

یکی از کاربردهای دارویی حنا، درمان ‏زخم و التهاب پوست است. از آنجایی که برگ‌های  آن دارای خاصیت ضدعفونی کننده، ضد قارچ و ضد میکروب هستند، از این ‏رو برای درمان بیماری‌های پوستی ناشی از قارچ و عفونت بسیار مفید هستند. کمک به ترمیم سریع‌تر زخم و ‏اسکار، محو کردن جای زخم‌های قدیمی، افزایش شفافیت و روشن کردن پوست و رفع چین و چروک برخی ‏از مهم‌ترین خواص این گیاه برای پوست است. ‏

 

۲) درمان سوختگی

حنا یکی از موثرترین فرآورده‌های طبیعی برای درمان انواع سوختگی است. ماده گیاهی لاوسون موجود در این گیاه، درد و سوزش ناشی از سوختگی را تسکین می‌دهد و به ترمیم طبیعی پوست کمک می‌کند. حنا تاثیر زیادی در خنک کردن پوست دارد که با اثر گذاشتن در گردش خون بدن سبب این امر می‌شود. همچنین این گیاه، دارویی مناسب برای درمان سوختگی پای نوزدان، عرق سوز و سوختگی ناشی از لیزر است. علاوه بر این به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی عمل می‌کند و در کاهش التهاب و بهبود سوختگی ناشی از آفتاب مفید است.

 

۳) درمان قارچ کچلی

یکی از مهم‌ترین خواص درمانی گیاه حنا تاثیر آن بر علیه قارچ‌های مولد کچلی پوست مانند تری کوفیتوز، اسپورتریکوم، میکوزیس و کریپتوکوکوس است. مصرف آن باعث از بین رفتن قارچ، تقویت موها و پیشگیری از ریزش مو ناشی از عفونت قارچ می‌شود.

 

۴) کمک به درمان پسوریازیس

حنا برای درمان بیماری پسوریازیس مفید است. بیماری پسوریازیس یک بیماری شایع پوستی بوده که با پلاک های قرمز رنگ و پوسته‌ریزی پوست همراه است. همچنین حنا در بهبود اگزماهای فصلی که با تغییرات فصول مختلف سال، افراد زیادی را درگیر می‌کند، نیز مفید است.

 

۵) تسکین درد روماتیسم

حنا می‌تواند التهاباتی که منجر به درد می‌شود را کاهش دهد و به عنوان یک مسکن گیاهی به تسکین درد روماتیسم، تسکین درد اعصاب و مفاصل کمک می‌کند.

 

۶) خواص حنا برای واژن

حنا دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی، ضد قارچ و آنتی باکتریال است. روغن آن برای درمان عفونت واژن، رفع بوی بد آن و تسکین خارش و سوزش این ناحیه از بدن به کار می‌رود.

 

۷) خواص حنا برای مو

استفاده از پودر حنا به درمان ریزش مو کمک می‌کند و باعث افزایش شادابی و درخشندگی موها می‌شود. استفاده از آن در افرادی که از مشکل طاسی رنج می‌برند، نیز می‌تواند درمانگر باشد. علاوه بر این حنا باعث حفظ رطوبت مو و آب‌رسانی به پوست سر و موها می‌شود و از این طریق، از شکستگی و آسیب دیدن مو جلوگیری می‌کند.

 

۸) رفع شوره سر

شوره سر در اثر نوعی عفونت قارچی، افزایش چربی و التهاب پوست سر به وجود می‌آید. ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه دارویی حنا، علاوه بر دارا بودن خاصیت ضد قارچ، به متعادل کردن تولید روغن و پ هاش پوست سر کمک می‌کند. چربی اضافی را از موها حذف و فولیکول‌های مو را مسدود می‌کند. همچنین عملکرد غدد سبوم را در حد طبیعی و نرمال نگه می‌دارد و از این طریق به رفع شوره سر کمک می‌کند. به طور کلی این گیاه به دلیل دارا بودن خواص ضد میکروبی برای حفظ سلامت پوست سر بسیار مفید است.

 

۹) درمان عفونت و قارچ ناخن

استفاده از فرآورده‌های طبیعی گیاه حنا به درمان قارچ و عفونت ناخن کمک می‌کند و باعث رفع التهاب، جلوگیری از ترک خوردگی ناخن‌ها، سوزش و درد در ناحیه ناخن می‌شود.

 

۱۰) کمک به درمان برخی اختلالات کبدی

گیاه حنا به درمان برخی اختلالات کبدی از جمله یرقان و بزرگ شدن کبد کمک می‌کند و از این طریق در دفع بهتر سموم از بدن موثر است.

 

۱۱) کاهش تب

حنا با افزایش تعریق و خنک ‌کردن بدن باعث پایین آوردن دمای بدن و کاهش تب می‌شود. افزایش دمای بدن به ‌عنوان نشانه‌ یک بیماری، می‌تواند به اندام‌‌های بدن و عملکرد آنها آسیب برساند، بنابراین کاهش دمای کلی بدن، مهم است و حنا به عنوان یک درمان خانگی موثر در این زمینه عمل می‌کند.

 

۱۲) کمک به بهبود مشکلات مربوط به خواب

استفاده از روغن حنا به طور مستقیم با کاهش اختلال خواب مرتبط است. به طوری که اضافه کردن مقداری از روغن این گیاه به رژیم غذایی به رفع بی‌خوابی یا بی‌قراری مزمن کمک می‌کند.

 

۱۳) تسکین سردردهای مزمن و سردردهای میگرنی

استفاده موضعی از گیاه حنا و مالیدن آن به سر، برای درمان و تسکین سردردهای مزمن و سردردهای میگرنی مفید است زیرا  خاصیت ضدالتهابی آن باعث کاهش فشار خون و افزایش جریان خون در مویرگ‌ها می‌شود.

 

14) خواص حنا برای کف پا

اگر از بوی بد عرق پا رنج می برید حنا می توان در درمان این مشکل بسیار موثر باشد. گذاشتن حنا بر روی پوست کف پا باعث ضخیم و مقاوم تر شدن پوست کف پا می شود و از ایجاد تاول جلوگیری می کند.

 

15) خواص حنا برای دستگاه تناسلی مردان

حنا باعث ضخیم تر شدن پوست دستگاه تناسلی شده و موجب می شود فرد دیرتر ارضا شود. برای این منظور بهتر است آلت در حالت نعوظ باشد و سپس خمیر حنا را روی آن قرار داده و سپس بشویید.

 

حنا شیمیایی

غالب حناهایی که در بازار موجود است و به حنای هندی معروف هستند، حناهای شیمیایی می باشند چرا که حنای طبیعی هیچگاه به رنگ مشکی نیست. بهتر است برای جلوگیری از ایجاد حساسیت‌های پوستی از مصرف این نوع محصولات جلوگیری و صرفا حنای طبیعی و سنتی را مصرف کنید.

 

خواص حنا

 

عوارض جانبی

  1. برای گیاه حنا تاکنون تداخل دارویی خاصی عنوان نشده است با این حال با توجه به وجود تانن در گیاه، احتمال می‌رود سبب تغییر جذب برخی از دارو‌های شیمیایی شود.
  2. برگ‌های گیاه حنا دارای خاصیت مخدر هستند، از این رو مصرف بیش از اندازه از آنها می‌تواند باعث سردرد و مسمومیت شود.
  3. توصیه می‌شود هنگام استفاده از حنا برای رنگ کردن ابرو و مژه، دقت شود و از ورود آن به داخل چشم‌ها خودداری گردد.
  4. استفاده از حنا در دوران بارداری و شیردهی باید همراه با احتیاط باشد، زیرا اثرات سقط‌آوری دارد.
  5. پودر حنا می‌تواند در برخی افراد موجب تحریک پوست و درماتیت پوستی شود و عوارضی مانند خارش، قرمز شدن پوست، تورم، زخم، تاول و حالت سوختگی را همراه داشته باشد.
  6. حنا با لیتیوم تداخل دارویی دارد به طوری که سبب می‌شود بدن لیتیوم را دفع نکند و میزان آن در بدن افزایش یابد که عوارض بسیار جدی برای سلامتی در پی دارد.
  7. استفاده خوراکی از گیاه دارویی حنا اصلا توصیه نمی‌شود.

 

مراجع:

دائره المعارف گیاهان دارویی

فارماکوپه گیاهی ایران

https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/henna.html

 

 

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

شماره تلفن شما منتشر نخواهد شد. ما از این طریق شما رو به محض دریافت پاسخ مطلع می‌کنیم.
بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محتواهای مربوط به این مقاله

نخل اره ای (Saw Palmetto) چیست و چه خواصی دارد

نخل اره ای (Saw Palmetto) چیست و چه خواصی دارد

نخل اره ای یا ساوپالمتو یک درخت نخل کوتاه، بومی مناطق جنوب شرقی آمریکای شمالی است. نخل اره ای برای درمان بزرگی پروستات، بهبود عملکرد دستگاه ادراری و افزایش رشد مو استفاده می‌شود. برخی نیز از مکمل این گیاه برای تقویت میل جنسی، افزایش باروری و کاهش التهاب استفاده می‌کنند و نتایج آخرین تحقیقات اثرات ضد سرطانی آن را تایید کرده‌اند.

ادامه مطلب
انتخاب مسواک مناسب دندان شما

انتخاب مسواک مناسب دندان شما

انتخاب مسواک مناسب برای دندان اهمیت بسیار زیادی دارد و نقش مهمی در حفظ سلامت دهان و دندان ایفا می کند. انتخاب صحیح مسواک می تواند از بروز بیماری های لثه و پوسیدگی دندان پیشگیری کرده و در نتیجه به تقویت سلامت کلی بدن کمک شایانی نماید. انتخاب مسواک با اندازه، شکل و سفتی مناسب برای هر فرد، می تواند به تمیز کردن کامل و موثر دندان ها و لثه ها کمک کند. مسواک های با موهای نرم، به لثه ها آسیب نمی رسانند و در عین حال قادر به حذف پلاک و جرم دندانی هستند.

ادامه مطلب
درمان‌های خانگی برای کاهش حساسیت دندانی

درمان‌های خانگی برای کاهش حساسیت دندانی

انواع رو‌ش‌های خانگی برای کاهش حساسیت دندان وجود دارد. حساسیت دندان، یک مشکل شایع است که با استفاده از مسواک مناسب، خمیر دندان ضدحساسیت و روش‌های دندان پزشکی قابل کنترل است. در کنار این روش‌ها درمان‌های خانگی مانند استفاده از سیر، زردچوبه، محلول آب و نمک و… وجود دارد که با از بین بردن باکتری‌های دهان و همچنین کاهش التهاب لثه به رفع حساسیت دندانی کمک می‌کنند.

ادامه مطلب
خمیر دندان ضدحساسیت

خمیر دندان ضدحساسیت

خمیردندان‌های ضدحساسیت دارای ترکیباتی هستند که می‌توانند در کاهش حساسیت دندان‌ها نقش مهمی ایفا کنند. این محصولات حاوی مواد مسدودکننده‌ای هستند که قادرند مجاری میکروسکوپی موجود در دندان، که به بافت‌های حساس آن متصل می‌شوند، را مسدود کنند. این فرایند از انتقال محرک‌های دردناک مانند سرما، گرما یا اسیدهای موجود در غذاها و نوشیدنی‌ها به عصب دندان جلوگیری می‌کند. به این ترتیب، احساس درد و حساسیت دندان کاهش می‌یابد. با این وجود، باید توجه داشت که خمیردندان‌های ضدحساسیت تنها برای درمان حساسیت‌های خفیف تا متوسط دندان مناسب هستند و نمی‌توانند جایگزین درمان‌های پزشکی و تخصصی برای حساسیت‌های شدیدتر باشند. در مواردی که حساسیت دندان شدید است، ممکن است نیاز به درمان‌های پیشرفته‌تری مانند پر کردن، ترمیم یا روکش دندان باشد.

ادامه مطلب
سبد خرید