XANTHAN GUM یکی از محصولات پرکاربرد و مفید در صنایع مواد غذایی، مراقبت شخصی و محصولات صنعتی است که بهعنوان تغلیظ دهنده استفاده میشود. این صمغ یک قند برون سلولی است که از گونههای مختلف زانتوموناس به دست میآید. فرایند ژلی شدن این محصول در صنایع مختلف بسیار ساده است و نیازی به گرم کردن یا سرد کردن جهت تشکیل ژل ندارد. این ژل به محض اینکه با محلول موردنظر ترکیب شود به صورت ژل در میآید.
فهرست مطالب
Toggleمشخصات XANTHAN GUM
XANTHAN GUM از گلوکز، مانوز و دی-گلوکورونیک اسید تشکیل شده است. در انواع محصولات آرایشی و بهداشتی، مواد غذایی و … به منظور غلیظ کردن آنها استفاده میشود. وزن مولکولی این ماده بالا است اما با این وجود به راحتی در محلولهای سرد و گرم به راحتی ترکیب میشود. ریختن مقادیر کم این ماده در محلولهای مختلف باعث میشود تا محلول حالت ژلی پیدا کند. این ماده پودری سفیدرنگ است و وقتی در محلول ریخته میشود باید به آرامی هم زده شود تا محلول به غلظت مناسب برسد.
- در انواع سسها و آبمیوهها مقادیر مناسبی از این پودر استفاده میشود. گرما و اسید هیچگونه تأثیری روی این ماده ندارند.
- این ماده یک پلی ساکارید یا کربوهیدرات است که از پوشش چسبنده نوعی باکتری درست میشود.
کاربردهای صمغ زانتان
طیف گستردهای از صنایع غذایی و بهداشتی در انواع محصولات خود از صمغ زانتان یا به انگلیسی XANTHAN GUM استفاده میکنند.
- در صنایع غذایی از این ماده در محصولات بدون گلوتن مانند سس سویا، کیک، پیراشکی، آبمیوه، بستنی و … استفاده میشود.
- در محصولات مراقبت شخصی از XANTHAN GUM به منظور ضخیم کننده مؤثر، امولسیفایر و تثبیتکننده استفاده میشود.
- ترکیب کردن این ماده در فرمولاسیون محصولات مختلف مانع جداسازی مواد از یکدیگر میشود. برای تهیه انواع ژل در لوازمآرایشی از این صمغ استفاده میشود.
- به منظور تقویت همبستگی قطرات در امولسیون روغن در آب هم این ماده کاربرد گستردهای دارد. عموماً این ماده در ترکیبات مختلف در غلظت 0.1-2 ٪ به کار گرفته میشود. اگر در غلظتهای بالا قرار بگیرد باعث ایجاد چسبندگی میشود.
- این ماده در تولید انواع خمیردندانها به منظور نگهداشتن یکنواخت ترکیبات محصول استفاده میشود.
- در محصولات آرایشی بهعنوان ماده تغلیظ کننده استفاده میشود و هنگام استفاده از محصولات حاوی این صمغ روی پوست احساس بهتری خواهید داشت.