صمغ زانتان یا XANTHAN GUM وزن مولکولی بالایی دارد که توسط باکتری Xanthomonas و با استفاده از فرآیند تخمیر از قندهای ساده تولید میشود. این صمغ یک عامل غلظت دهنده، امولسیفایر و پایدار کننده موثر است که باعث قوام و چسبندگی مواد میگردد. صمغ زانتان در بسیاری از فرآورده های غذایی از جمله گوشت و مرغ پروسس شده، تولیدات نانوایی، محصولات شیرینیپزی، نوشیدنی ها و فرآورده های لبنیاتی کاربرد دارد.
فهرست مطالب
Toggleکاربرد زانتان در صنایع چیست؟
صمغ زانتان به دلیل افزایش ویسکوزیته مایعات به انواع سسها اضافه میشود. به خاطر پایداری امولسیون در معلق کردن ذرات جامد مانند ادویه ها موثر است. همچنین بدون تغییر دادن رنگ و طعم خوراکی ها، در ایجاد بافت کشدار بستنی ها، غلظت دهندگی سفیده تخم مرغهای تجاری، غلیظ کردن نوشیدنی ها کمک میکند. در پخت نانهای بدون گلوتن، این صمغ جهت ایجاد چسبندگی به خمیر بهکار میرود. غلظت آن در بیشتر غذاها در حدود 0.5 درصد یا کمتر است.
صمغ زانتان به طور گسترده به عنوان یک افزودنی در کاربردهای مختلف صنعتی و زیست پزشکی مانند بسته بندی مواد غذایی و مواد خوراکی استفاده میشود. این صمغ پتانسیل زیادی در کاربردهای مهندسی، تولید لوازم آرایشی، رنگهای مبتنی بر آب، مواد حاصل از نفت، بازیافت روغن، مصالح ساختمانی، اصلاح و پردازش هیدروژلها و ساخت برخی داروها دارد.
کاربرد XANTHAN GUM در تولید محصولات بهداشتی و آرایشی چیست؟
کارکرد ماده XANTHAN GUM طبق مقررات آرایشی و بهداشتی شامل موارد زیر است:
- اثر روی بدن:
- حالت دهنده و مرطوب کننده پوست
- عامل سطح فعال – پاکسازی پوست
- ژل فرم دهنده
- نقش در فرمولاسیون:
- قوام دهنده
- عامل سطح فعال – امولسیون کننده
- تثبیت کننده امولسیون
- کنترل ویسکوزیته کنترل ویسکوزیته
نقش صمغ زانتان در فرایند تولید اینگونه محصولات به صورت زیر است:
- به عنوان عامل چسبندگی و تثبیت کننده جهت یکنواخت کردن خمیردندان های ژل مانند یا انواع قابل پمپاژ استفاده میشود.
- زانتان به عنوان تثبیت کننده امولسیون و اتصال دهنده آب در کرمها و لوسیونها استفاده دارد تا یکدست و صاف شوند.
- ویسکوزیته بالایی در غلظت های کم ایجاد میکند تا خمیرها و کرم ها شکل خود را حفظ کنند.
- در شامپوها برای تنظیم ویسکوزیته و معلق کردن ذرات نامحلول مانند رنگدانه ها کاربرد دارد.
- به دلیل خواص چسبندگی و نفوذپذیری بالا در لوازم آرایشی جهت تهیه هیدروژل ها یا ژلهای آبکی به کار میرود.
- در مواد آرایشی حاوی امولسیونهای روغن در آب جهت بالا بردن خاصیت ادغام قطرات مورد استفاده قرار میگیرد.