فهرست مطالب
Toggleفهرست مطالب
خواص و مشخصات هل
اندام دارویی هل
قسمت مورد استفاده گیاه دارویی هل، دانهها هستند که به منظور ممانعت از کاهش میزان اسانس و جلوگیری از تقلب به وسیله سایر گیاهان نزدیک، به صورت میوه نگهداری میشود.
خواص هل (طبیعت و خواص درمانی)
طبع هل گرم و خشک است. میوه هل حاوی اسانس است و مقدار آن بین 4 تا 8 درصد متفاوت میباشد. اسانس آن شامل بیش از 20 ترکیب است که مهمترین آنها را 1 و 8 سینئول (به مقدار 20 تا 60 درصد) و آلفاترپینل استات (20 تا 53 درصد) تشکیل میدهد. از دیگر ترکیبات مهم اسانس هل میتوان به لینالول استات، بورنئول، آلفاترپینئول و کامفور اشاره نمود. میوه هل همچنین حاوی روغن، نشاسته و ترکیبهای هیدروکربنی است. از این گیاه امروزه در ساخت انواع دهانشویه، خمیردندان و آدمسهای خوشبو کننده دهان استفاده میشود. همچنین به عنوان ادویه در صنایع غذایی و معطر کننده در فرآوردههای دارویی بهداشتی مختلف کاربرد دارد. مهمترین فواید مصرف این گیاه به شرح زیر است:
کمک به درمان اختلالات دستگاه گوارش
درمان سرماخوردگی
از دیگر خواص هل کمک به درمان سرماخوردگی است و همانند داروی اکسپکتورانت، خاصیت از بین بردن خلط و رفع ترشحات اضافی از بینی، سینه، سینوسها و .. را دارد. همچنین میتواند به عنوان درمانی برای آسم و دیگر مسائل تنفسی مورد استفاده قرار بگیرد.
خواص هل برای مردان
هل از ادویههای مفید برای تقویت نیروی جنسی است. در طب سنتی از این گیاه برای درمان ضعف جنسی، اختلال در نعوظ و رفع مشکل انزال زودرس استفاده میشود.
رفع بوی بد دهان
ترکیبات فعال در گیاه هل ضدعفونی کننده قوی برای کشتن باکتری هایی هستند که باعث بد بو شدن تنفس میشوند و از این طریق در رفع بوی بد دهان و خوشبو کردن آن موثر هستند.
کاهش کلسترول و چربی خون
هل از گیاهان مفید برای پیشگیری از اختلالات قلب و عروق است. این گیاه پرخاصیت به پایین آوردن ضربان قلب و کنترل ریتم ضربان کمک میکند و در کاهش فشار خون بالا و کلسترول موثر است.
خواص هل برای اعصاب
دانه هل خواص گرمابخش و انرژیزا دارد، از این رو به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان از دست رفته کمک میکند، اضطراب و دلشوره را کاهش میدهد و در رفع افسردگی موثر است.
خواص هل برای کبد چرب
هل برای کاهش چربی مضر خون مفید است لذا برای کبد نیز خواص بسیاری دارد و سبب می شود از بزرگ شدن کبد و بیماری کبد چرب جلوگیری کند
درمان شب ادراری کودکان
استفاده از هل به تقویت کلیهها کمک میکند و برای درمان شب ادراری کودکان مفید است. همچنین از این گیاه در طب سنتی به عنوان درمانی برای بیماریها و عفونتهای دستگاه ادراری مانند التهاب مثانه، نفریت و سوزاک استفاده میشود.
درمان سکسکه
هل در طب سنتی یکی از درمانهای موثر برای سکسکه شناخته میشود. به این منظور میتوانید چند غلاف آن را در آب بجوشانید و با نوشیدن این آب به رفع سکسکه خود کمک کنید.
خاصیت ضد میکروب و ضد التهاب
مطالعات نشان میدهد که روغن هل خاصیت ضد میکروب و ضد التهاب دارد و قادر به مهار رشد و گسترش برخی از میکروبهای بسیار خطرناک است که به طور مرتب باعث مسمومیت غذایی میشوند. همچنین خاصیت ضد التهاب دارد و به تسکین درد مفاصل و عضلات کمک میکند.
خواص هل برای ریه
هل برای درمان بیماری هایی نظیر آسم، برونشیت و سرفه مفید است و سبب می شود گردش خون در ریه ها افزایش یابد و تنفس آسان تر شود.
طریقه مصرف هل برای لاغری
مصرف دمنوش هل پیش از خواب هم می تواند آرامش بخش باشد و هم به کاهش وزن و لاغری کمک کند.
پوست هل را دور نریزید
معمولا قبل از آسیاب کردن هل، پوست آن را جدا می کنند و دانه های را آسیاب می کنند اما توجه به این نکته نیز ضروری است که پوست های جدا شده هم خواص دارویی دارند و هم خوش عطر هستند لذا از پوست های جدا شده می توان در تهیه دمنوش استفاده کرد.
طریقه مصرف هل سبز
معمول ترین روش مصرف هل، تهیه دمنوش آن یا اضافه کردن آن به چای است اما از پودر هل نیز در انواع غذاها و دسرها استفاده می شود.
انواع هل
iهل به سه دسته هل سبز، هل سفید و هل سیاه تقسیم بندی می شود.
مضرات هل
1. زیاده روی در مصرف هل برای دستگاه گوارش مضر است و باعث تحریک روده میشود.
2. مصرف بیش از اندازه این گیاه برای زنان باردار و بیماران مبتلا به سنگ کیسه صفرا مضر است.
3. مصرف زیاد هل، تپش قلب را افزایش میدهد و بیماران مبتلا به ناراحتیهای ریه و قلب بایستی در مصرف آن احتیاط کنند.
مراجع:
دائره المعارف گیاهان دارویی
فارماکوپه گیاهی ایران
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-614/cardamom