فهرست مطالب
Toggleفهرست مطالب
دارچین (Cinnamon)، خواص و مضرات آن
مشخصات دارچین
اندام دارویی
قسمت مورد استفاده دارویی درخت دارچین، پوست آن است. آب، پروتئین، چربی، قند، انرژی و کلسیم ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده آن هستند.
خواص دارچین (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت دارچین گرم و خشک است. دارچین علاوه بر مصرف به عنوان ادویه و کاربرد در صنایع غذایی، در صنعت داروسازی نیز کاربردهای متعددی دارد. انواع قرص لاغری دارچین، قرص لیبیدوکس برای افزایش قوای جنسی، قرص نوفلو به منظور جلوگیری از سرماخوردگی و کاهش علائم آن، کپسول گرین کارمین به منظور درمان سوء هاضمه و تقویت معده، قرص گلیکول برای کاهش قند خون و دهانشویه سیانامول برای رفع بوی بد دهان، برخی از فرآوردههای دارویی حاوی عصاره این گیاه هستند. برخی از مهمترین خواص آن به شرح زیر است:
کاهش قند خون
دارچین روی کاهش قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تاثیر دارد. مصرف این اویه باعث افزایش کارایى هورمون انسولین در بدن مىشود و در نتیجه بدن نیاز کمترى به این هورمون براى کنترل قند خون پیدا مىکند. بسیارى از افراد مبتلا به دیابت گزارش دادهاند که مصرف یک قاشق چایخورى از این ادویه در روز تاثیر بسیار مثبتى بر قند خونشان داشته است.
تقویت سیستم ایمنى بدن
دارچین اثرى مشابه پنى سیلین و آنتى بیوتیک دارد. باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماریها میشود. همچنین سرشار از آنتی اکسیدانهای قدرتمندی مثل «پلیفنولها» است.
رفع سوءهاضمه
یکی از بارزترین خواص دارچین کمک به درمان اختلالات گوارشی است. این گیاه به علت داشتن اسانس و تانن، محرک و قابض است و به عنوان تقویت کننده عمل هضم غذا و جریان گردش خون به کار مىرود و از آن براى رفع سوءهاضمه، به ویژه در مواردى که با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشکن استفاده مىشود.
پیشگیری از بیماریهای قلبی و کاهش فشار خون
برخى تحقیقات نشاندهنده تاثیر مثبت دارچین در پیشگیری از اختلالات قلب و عروق و کاهش فشار خون بوده است. این گیاه با بهبود گردش خون و رساندن خون از مرکز بدن به پوست در تنظیم فشار خون نقش دارد. همچنین از طریق اتساع عروق محیطی باعث بهبود فشار خون بالا میشود.
تسکین دردهاى عضلانى
دارچین اثر ضد التهاب، آرام کننده و شاد کننده دارد و از بسیارى از داروهاى آرامبخش بهتر عمل میکند. این گیاه به رفع گرفتگی عضلات و تسکین درد مفاصل کمک میکند و مصرف آن ضعف کمر و پاها را از بین میبرد.
خواص دارچین برای لاغری
خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی دارچین میتوانند به بهبود سلامت بدن کمک کند تا غذا در بدن بهتر هضم شود و افراد سریعتر وزن کم کنند. امروزه از این ادویه، قرصهای لاغری مختلف تولید میشود. مطالعات پزشکی همچنین ثابت کرده است که مصرف این ادویه در تسهیل متابولیسم لیپید و افزایش سوخت و ساز در بدن موثر است و باعث کاهش کلسترول خون و از این طریق کاهش وزن میشود.
فواید دارچین برای پوست
دارچین با خاصیت ضد قارچی و ضد باکتری که دارد به درمان اگزما و پسوریازیس کمک شایانی میکند. دارچین باعث افزایش تولید کلاژن میشود، در نتیجه در جوانسازی پوست و رفع چین و چروک موثر است. همچنین مصرف آن به درمان جوش و آکنه کمک میکند.
جلوگیری از پوسیدگی دندانها و کاهش بوی بد دهان
دارچین یکی از اجزای بسیاری از دهانشویهها و خمیر دندانها است. اثرات ضد میکروبی این گیاه میتواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان و کاهش بوی بد دهان کمک کند، ضمن اینکه در کاهش موقت درد دندان موثر است.
خاصیت آنتی باکتریال
اسانس دارچین خاصیت ضد قارچی و ضد باکتری دارد. «سینامالدئید»، یکی از مولفههای اصلی آن، میتواند به مبارزه با انواع عفونت کمک کند و به طور موثری عفونتهای قارچی دستگاه تنفسی را درمان میکند. این ماده همچنین میتواند از رشد برخی باکتریها از جمله لیستریا و سالمونلا جلوگیری نماید.
کاهش علائم سرماخوردگی
دارچین در کاهش علائم آنفولانزا، سرماخوردگی و التیام عفونت های خارجی و داخلی بدن موثر است. همچنین به کاهش تب کمک میکند.
مبارزه با ایدز
بررسیها نشان میدهد که دارچین به دست آمده از گونه کاسیا به مبارزه با ویروس HIV-۱، رایجترین گونه ویروس ایدز در انسان، کمک میکند. یک مطالعه آزمایشگاهی با بررسی سلولهای آلوده به ویروس HIV نشان داد که این گیاه موثرترین درمان از بین ۶۹ گیاه دارویی است که مورد مطالعه قرار گرفتهاند. اگرچه برای تائید تمامی این نتایج به آزمایشات انسانی احتیاج است.
مبارزه با سرطان
عصاره دارچین در محافظت در برابر سرطان موثر است. این عصاره با کاهش رشد سلولهای سرطانی و جلوگیری از تشکیل رگهای خونی در تومورها عمل میکند و به نظر میرسد برای سلولهای سرطانی سمی است و باعث مرگ آنها میشود.
خواص دارچین برای مغز
دارچین حاوی دو ترکیب فوقالعاده است که از مغز حفاظت میکنند و مانع بروز آلزایمر میشود. پروتئین تاو (Tau) که باعث بروز زوال عقل میشود، مشکلاتی در ارتباطات داخلی نورونها ایجاد میکند. این پروتئینها اتحاد و همکاری برخی از بافتهای مغزی را دچار مشکل میکنند. دارچین به دلیل دارا بودن دو ترکیب مهم ذکر شده از بروز این مشکلات ممانعت میکند.
فواید دارچین برای معده
دارچین برای تحریک اشتها، درد معده و سوءهاضمه مفید است و درمجموع دارچین برای بیماری های معده مفید می باشد.
مضرات دارچین
1. خوردن زیاد کومارین، که در دارچین کاسیا بسیار زیاد وجود دارد، میتواند باعث آسیب کبدی شود.
2. مصرف زیاد این ادویه در بعضی افراد باعث بروز واکنش های آلرژیک میشود. همچنین مالیدن آن بر روی پوست میتواند باعث سرخی و التهاب پوست شود.
3. افراد مبتلا به سرطانهای هورمونی از جمله سرطان سینه، بایستی در مصرف دارچین و فرآوردههای آن احتیاط کنند.
4. دارچین با برخی داروهای مربوط به دیابت، قلب، کبد، داروهای آنتی بیوتیک و رقیق کننده خون تداخل دارویی دارد.
5. از آنجایی که دارچین قند خون را کاهش میدهد، افراد دیابتی که دارو مصرف میکنند، ممکن است دچار افت شدید قند خون شوند.
مراجع:
دائره المعارف گیاهان دارویی
فارماکوپه گیاهی ایران
https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon