فهرست مطالب
Toggleفهرست مطالب
گیاه شناسی زعفران
زعفران با نام علمی (Crocus sativus L) و نام انگلیسی Saffron از خانواده Iridaceae می باشد. زعفران دارای ساقه زیر زمینی بوده و از پرچم های آن به عنوان محصول استفاده می شود. زعفران گران ترین ادویه جهان است که 1 پوند (450 گرم) آن قیمتی بین 500 تا 5000 دلار دارد. دلیل قیمت بالای آن روش برداشت پر زحمت آن است که تولید آن را پرهزینه می کند.
زعفران با دست از گل Crocus sativus که معمولاً به عنوان زعفران شناخته می شود، برداشت می شود. اصطلاح “زعفران” به ساختارهای نخ مانند گل که به نام کلاله می گویند، اطلاق می شود. در حالی که منشا زعفران هنوز مورد بحث است، به احتمال زیاد منشا آن ایران است. مردم برای تقویت میل جنسی، تقویت خلق و خو و بهبود حافظه زعفران می خورند.
خواص زعفران
1) آنتی اکسیدان قوی
زعفران دارای تنوع قابل توجهی از ترکیبات گیاهی است. این ترکیبات به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند. آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که از سلول ها در برابر رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو محافظت می کنند. آنتی اکسیدان های قابل توجه زعفران عبارتند از:کروسین، کروستین، سافرانال و کامفرول.
2) ممکن است خلق و خوی را بهبود بخشد و علائم افسردگی را درمان کند
زعفران به ادویه آفتابی معروف است. این فقط به دلیل رنگ متمایز آن نیست، بلکه به این دلیل است که ممکن است به روشن شدن و تقویت روحیه کمک کند. در بررسی نتایج پنج مطالعه، مکملهای زعفران در درمان علائم افسردگی خفیف تا متوسط بسیار موثر بودند.
3) مبارزه با سرطان
زعفران سرشار از آنتی اکسیدان است که به خنثی کردن رادیکال های آزاد مضر کمک می کند. آسیب رادیکال های آزاد با بیماری های مزمن مانند سرطان مرتبط است.
در مطالعات بسیاری، نشان داده شده است که زعفران و ترکیبات آن به طور انتخابی سلول های سرطانی روده بزرگ را مورد حمله قرار می دهند یا رشد آنها را سرکوب می کنند، در حالی که سلول های سالم را بدون آسیب می گذارند.
4) ممکن است علائم PMS را کاهش دهد
سندرم پیش از قاعدگی PMS اصطلاحی است که علائم فیزیکی، عاطفی و روانی را توصیف می کند که قبل از شروع دوره قاعدگی رخ می دهد. مطالعات نشان می دهد که زعفران ممکن است به درمان علائم PMS کمک کند.
5) ممکن است به عنوان یک آفرودیزیک عمل کند
آفرودیزیاک ها غذاها یا مکمل هایی هستند که به تقویت میل جنسی شما کمک می کنند. مطالعات نشان دادهاند که زعفران ممکن است دارای خواص تقویتکننده جنسی باشد. بهویژه در افرادی که داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند. به عنوان مثال، مصرف 30 میلی گرم زعفران روزانه در طی 4 هفته به طور قابل توجهی عملکرد نعوظ بهبود بخشید.
6) کاهش اشتها و کاهش وزن
خوردن میان وعده یک عادت رایج است که ممکن است باعث افزایش وزن شما شود. بر اساس تحقیقات، زعفران ممکن است با کاهش اشتها به جلوگیری از خوردن تنقلات کمک کند. در یک مطالعه 8 هفتهای، زنانی که مکملهای زعفران مصرف میکردند، به طور قابلتوجهی احساس سیری بیشتری میکردند، کمتر میان وعده میخوردند و بهطور قابلتوجهی وزن کمتری نسبت به زنان دیگر داشتند.
7) می توان به راحتی به رژیم غذایی اضافه کرد
زعفران در دوزهای کم طعم و عطر لطیفی دارد و به خوبی با غذاهای مختلفی ترکیب می شود. زعفران در اکثر بازارها موجود است و می توان آن را به صورت نخ های کلاله یا پودر خریداری کرد. بهتر است در صورت امکان کلاله را خریداری کنید، زیرا می توان از آن ها به روش های مختلف استفاده کرد و احتمال تقلب در آن ها کمتر است.
8) خواص زعفران برای رحم
زعفران از آنجایی که میزان بالای آنتی اکسیدان دارد موجب می شود از سرطان رحم جلوگیری کند. زعفران همچنین سبب کاهش درد و علائم ناشی از قاعدگی در بانوان می شود.
9) خواص زعفران برای معده
زعفران موجب بهبود هضم غذا در معده می شود و ورم معده را کاهش می دهد. لازم به ذکر است که زعفران موجب خوشبویی دهان نیز می شود.
10) خاصیت زعفران برای ریه
زعفران موجب کاهش التهاب گلو شده و سرفه را تسکین می دهد و در مجموع زعفران در درمان آسم، سیاه سرفه و بیماری های ریوی بسیار موثر است.
خواص زعفران و هل
دمنوش زعفران و هل خواص بسیاری را با خود به همراه دارد چرا که هم خاصیت زعفران و هم هل را با هم دارد و جدای از خاصیت دمنوشی بسیار معطر و خوش طعم می باشد.
خطرات، اقدامات احتیاطی و دوز
زعفران به طور کلی بی خطر است و عوارض جانبی کمی دارد. در مقادیر استاندارد پخت و پز، به نظر نمی رسد زعفران اثرات نامطلوبی در انسان ایجاد کند. به عنوان یک مکمل غذایی، افراد می توانند با خیال راحت تا 1.5 گرم زعفران در روز مصرف کنند. با این حال، تنها 30 میلی گرم زعفران در روز برای بهره مندی از مزایای سلامتی آن کافی است. از سوی دیگر، دوزهای بالای 5 گرم یا بیشتر می تواند اثرات سمی داشته باشد.
افراد باردار باید از مصرف دوزهای بالا خودداری کنند که ممکن است باعث سقط جنین شود. یکی دیگر از مشکلات زعفران به ویژه پودر زعفران این است که ممکن است با مواد دیگری مانند چغندر، الیاف ابریشم قرمز رنگ، زردچوبه و پاپریکا مخلوط و تقلب شود. خرید زعفران از یک برند معتبر بسیار مهم است تا مطمئن شوید که محصولی معتبر دریافت می کنید. اگر زعفران خیلی ارزان به نظر می رسد، بهتر است از خرید آن اجتناب کنید.
منبع:
https://www.healthline.com/nutrition/saffron#TOC_TITLE_HDR_10