برای خرید کالا های سلامت در جشنواره زمستانه نسخه اول شرکت کنید.

خارشتر یا ترنجبین (Alhagi)

گیاه خارشتر یا ترنجبین از گیاهان بومی کشورمان است که تولیدات حاصل از آن هم به طور مستقیم و هم غیر مستقیم، در صنایع غذایی، دارویی، زنبورداری، دام و طیور استفاده می‌شود و در مطالعات مختلف، خواص آنتی اکسیدانی، محافظت کبد، ضد اسپاسم، ضد اسهال، ضد درد، ضد تب، ضد التهاب، ضد روماتیسم، ضد باکتری، ضد قارچ و ضد بیماری‌های قلبی و عروقی به بخش‌های مختلف این گیاه نسبت داده شده است. مهم‌ترین خاصیت درمانی گیاه خارشتر در طب سنتی پیشگیری و کمک به درمان سنگ کلیه و مثانه است و از ترنجبین (شیرابه برگ خارشتر) برای از بین بردن زردی نوزادان استفاده می‌شود. این گیاه همچنین برای درمان بيماری‌های گرم مانند سرخک، مخملک، حصبه، انواع يبوست و اسهال مفيد است و به تازگی اثرات درمانی آن بر بیماری ایدز و بالا بردن قدرت ایمنی بدن ثابت شده است.
گیاه خارشتر

مشخصات خارشتر

خارشتر (Alhagi) با نام‌های اُشترخار، خاربز، ترنجبین، علف ترنجبین و خار مغیلان نيز در منابع طب سنتی ايران شناخته می‌شود. خارشتر گیاهی چند ساله به شکل بوته یا درختچه از تیره باقلائیان است. ارتفاع این گیاه بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر و دارای شاخه‌های متعدد خاردار به رنگ سبز تا سبز مات با نوک زرد است. طول خارها، از یک تا شش سانتیمتر متغیر بوده و زاویه آنها، تقریبا ۹۰ درجه است. برگ‌ها، بیضی شکل به طول ۱۰ تا ۱۵ و عرض سه تا پنج میلیمتر و گُل‌ها، که معمولاً در محور خارها و به تعداد دو تا هشت عدد در هر خار ظاهر می‌شوند، به رنگ قرمز ارغوانی تا جگری هستند.

کاسة گُل، بدون کُرک است و میوه، به صورت نیام دانه تسبیحی، حاوی چهار تا هفت دانه می‌باشد. سطح نیام، صاف یا دارای خارهای کوتاه است. در دنيا اين گيـاه در شـمال آفريقـا، عربسـتان، فلسـطين، سوريه، عراق، تركمنستان، پاكستان، شرق آنـاتولی، قفقـاز و آسيای مركزی می‌رويد و در کشورمان اين گياه پرخاصیت تقريبا در تمام نقـاط مخصوصاً در نواحی شمال و تا حدی حاشيه‌های كوير مركزی رویش دارد.

 

عکس گیاه خارشتر

 

اندام دارویی

برگ، گل، ریشه و شیرابه‌های ایجاد شده بر روی گیاه خارشتر که به آن ترنجبین می‌گویند، بخش دارویی این گیاه را تشکیل می‌دهند.

 

ترنجبین یا خارشتر

 

خواص خارشتر (طبیعت و خواص درمانی)

 

طبیعت این گیاه گرم و خیلی خشک است. از این گیاه امروزه در صنعت داروسازی استفاده فراوان می‌شود. شربت فیتوبایل و هپاتوبایل برای رفع مشکلات ناشی از غلبه صفرا، کمک به درمان کبد چرب، یبوست و فشار خون بالا، مکمل گیاهی زورفام برای افزایش قدرت بدنی و حجم عضلات ورزشکاران و بازسازی قدرت بدنی بیماران در دوره نقاهت، شربت فیژین‌پلاس و لروکس‌این برای درمان یبوست برخی از مهم‌ترین فرآورده‌های طبیعی این گیاه پرخاصیت هستند و به تازگی اثرات درمانی آن بر بیماری ایدز و بالا بردن قدرت ایمنی بدن ثابت شده است. مهم‌ترین خواص خارشتر و ترنجبین عبارتند از:

 

ترنجبین

 

 پیشگیری و کمک به دفع سنگ صفرا، کلیه و مثانه

استفاده از عرق خارشتر به دلیل مدر بودن، تاثیر زیادی در پیشگیری و دفع سنگ صفرا و سنگ کلیه دارد. نتایج بررسی‌ها بر روی این گیاه نشان می‌دهد عرق خارشتر در مقایسه با درمان‌های دیگر رنال کولیک (رنال کولیک کلیوی به دردی گفته می‌شود که به دنبال انسداد حالب‌ها پدید می‌آید)، میزان دفع سنگ‌های ادراری را ۲۶ درصد افزایش و مدت زمان لازم برای دفع سنگ را کاهش داد و به دلیل نداشتن عوارض جانبی، این داروی گیاهی به عنوان درمان کمکی برای دفع سنگ‌های کوچک حالب و پیشگیری از تشکیل سنگ صفرا و کلیه توصیه می‌شود.

 

درمان یبوست و تأثیر مثبت بر دستگاه گوارش

استفاده از ترنجبین به رفع بسیاری از مشکلات دستگاه گوارش مانند اسهال، یبوست، سوء هاضمه، نفخ، تهوع و استفراغ کمک می‌کند. قندهای موجود در این ماده موجب کشش آب از سلول‌های کناری روده می‌شود و در نتیجه اثر لغزندگی به مدفوع می‌دهد و سبب خاصیت ملینی این فرآورده می‌شود. همچنین در ترنجبین ماده‌ای به نام سانتونین وجود دارد که یکی از قوی‌ترین مواد برای از ببن بردن انگل‌ها و کرم‌ها است و مصرف آن برای بیمارانی که از بیماری های انگلی رنج می‌برند، مفید است.

 

کمک به درمان ایدز و تقویت سیستم دفاعی بدن

مواد موجود در ریشه خارشتر در تقویت سیستم دفاعی بدن موثر است و این گیاه گزینه مناسبی برای درمان و مهار بیماری ایدز به شمار می‌رود. ترنجبین خاصیت ضدعفونی کنندگی خوبی دارد و میکروب‌ها را از بین می‌برد، به همین دلیل برای درمان بیماری‌های عفونی مفید است.

 

پیشگیری از چاقی و کاهش وزن

گیاه خارشتر خاصیت چربی سوزی دارد و مصرف آن در کاهش وزن مفید است. همچنین از آنجایی که یبوست یکی از علل چاقی است، این گیاه با درمان این مشکل و ویژگی مسهل بودن از چاقی‌های ناشی از یبوست پیشگیری می‌کند.

 

از بین برنده زردی

یکی از مهم‌ترین کاربردهای درمانی ترنجبین در طب سنتی درمان زردی نوزادان است. در واقع با دادن ترنجبین به اندازه‌‏ای که در نوزاد ایجاد اسهال ملایم کند، باعث درمان زردی نوزاد می‌شوند. ضمن اینکه مصرف ترنجبین از بروز این بیماری پیشگیری هم می‌کند. این دارو برای نوزاد يک ملين و مسهل لطيف است و برای درمان و پاکسازی دستگاه گوارش از اخلاط و خونابه‏‌های بازمانده از دوران جنينی، معده و روده نیز کاربرد دارد.

 

محافظت از کبد و پیشگیری از کبد چرب

مصرف عرق خارشتر به پاکسازی کبد و بدن از سموم و مواد زائد کمک می‌کند و از جم    له داروهای گیاهی موثر در بیماری‌های کبد و صفرا، کنترل و درمان کبد چرب است.

 

پیشگیری و کمک به درمان نقرس

نقرس نوعی بیماری روماتیسمی شایع است که به دلیل تجمع بیش از حد اوریک اسید در بدن رخ می‌دهد. رسوب کریستال‌های اوریک اسید در مفاصل، بافت و تاندون‌های بدن باعث تحریک سیستم ایمنی و بروز التهاب و درد در مفاصل بدن می‌شود. مصرف فرآورده های خارشتر یکی از بهترین درمان‌های گیاهی برای این بیماری است.

 

بهبود مشکلات پوستی

ترنجبین، به دفع سموم و مواد زائد از بدن کمک می‌کند و مصرف آن باعث تصفیه خون می‌شود و به تبع پوست صورت را صاف و شفاف می‌کند. رفع لک‌ها، کمک به درمان اگزما، جوش، کهیر و التهابات پوستی از دیگر خواص ترنجبین برای حفظ سلامت پوست است. همچنین استفاده از خارشتر در لوازم آرایشی نیز به تازگی برای درمان اختلالات پوستی هیدرپیگمانتاسیون گزارش شده است.

 

بهبود سرفه و تسکین درد سینه

ترنجبین یکی از بهترین محصولات گیاهی برای کمک به درمان سرفه و تسکین درد سینه است.

 

کمک به درمان آفت دهان

عرق خارشـتر اثرات درمانی مفيد بر روی ضـايعات آفـت دهان دارد.

 

گیاه دارویی خارشتر

 

عوارض جانبی خارشتر

  • استفاده از خارشتر برای بیماران مبتلا به حصبه، اسهال خونی، بواسیر، خون ادراری، آبله و افراد دارای اختلالات غده تیروئید مضر است.
  • استفاده از این گیاه برای زنان باردار و کودکان کمتر از ۵ سال منع مصرف دارد.
  • زیاده‌روی در مصرف ترنجبین برای طحال مضر است.

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

شماره تلفن شما منتشر نخواهد شد. ما از این طریق شما رو به محض دریافت پاسخ مطلع می‌کنیم.
بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محتواهای مربوط به این مقاله

بهترین کرم لایه بردار و روشن کننده کدام است؟ آشنایی با ‏بهترین برندهای بازار

بهترین کرم لایه بردار و روشن کننده کدام است؟ آشنایی با ‏بهترین برندهای بازار

بهترین کرم لایه بردار و روشن کننده، محصولی است که علاوه بر بهبود بافت پوست، به روشن‌تر شدن و کاهش لک‌ها نیز کمک کند. این کرم‌ها با فرمولاسیون خاص خود، سلول‌های مرده را از سطح پوست حذف کرده و تولید سلول‌های جدید را تحریک می‌کنند. اگر به دنبال داشتن پوستی شفاف، درخشان و یکدست هستید، انتخاب یک کرم لایه بردار و روشن کننده مناسب می‌تواند تغییرات چشمگیری برایتان ایجاد کند. اما با وجود تنوع محصولات در بازار، انتخاب بهترین برند می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. در این مقاله، با بهترین محصولات در این زمینه آشنا می‌شوید تا بتوانید بهترین گزینه را برای پوست خود انتخاب کنید.

ادامه مطلب
خواص بارهنگ در قاعدگی چیست؟

خواص بارهنگ در قاعدگی چیست؟

بارهنگ یا لسان‌الحَمَل، گیاهی است که در طب سنتی ایرانی و بسیاری از مکاتب درمانی، جایگاه ویژه‌ای داشته و از گذشته برای درمان مشکلات مختلفی همچون التهابات روده، زخم‌ها و عفونت‌های تنفسی تجویز می‌شده است؛

ادامه مطلب
معرفی بهترین کرم ترمیم کننده بعد از پلاسما جت

معرفی بهترین کرم ترمیم کننده بعد از پلاسما جت

پلاسما جت یکی از روش‌های نوین و موثر برای جوانسازی پوست و رفع مشکلات ظاهری بدون نیاز به جراحی است. این تکنیک در بسیاری از نواحی پوست، از جمله بینی، پلک‌ها، گردن و دست‌ها کاربرد دارد و نتایج شگفت‌انگیزی به همراه دارد. اما همان‌طور که بعد از هر درمان زیبایی، مراقبت‌های ویژه‌ای ضروری است، پس از انجام پلاسما جت نیز استفاده از کرم ترمیم کننده مناسب اهمیت بسیاری دارد. بهترین کرم ترمیم کننده برای پلاسما جت می‌تواند روند بهبودی پوست را تسریع کرده و از بروز عوارضی مانند التهاب، خشکی یا باقی ماندن جای لک جلوگیری کند. در این مقاله، به بررسی نکات کلیدی برای انتخاب بهترین کرم ترمیم کننده بعد از پلاسما جت خواهیم پرداخت و شما را با مراقبت‌های لازم آشنا خواهیم کرد.

ادامه مطلب
مضرات چای سبز برای رحم چیست؟

مضرات چای سبز برای رحم چیست؟

چای سبز، به‌دلیل وجود آنتی‌اکسیدان‌های فراوان و خواص مفیدی مانند کمک به کاهش وزن و بهبود سلامت قلب، طرفداران بسیاری دارد. با این‌ حال، پرسشی که گاه مطرح می‌شود این است که آیا چای سبز می‌تواند برای رحم بانوان مضر باشد؟ در واقع، برخی مطالعات نشان می‌دهند که مصرف بی‌رویه چای سبز یا استفاده از مکمل‌های آن در دوران بارداری و شیردهی ممکن است باعث اختلال در جذب اسیدفولیک و افزایش ریسک سقط جنین شود. همچنین، کافئین موجود در چای سبز می‌تواند برای برخی زنان مشکلاتی از جمله افزایش شدت دردهای قاعدگی یا تحریک اندومتریوز را به‌همراه داشته باشد؛ بنابراین شناخت جوانب احتیاط در مصرف این نوشیدنی مفید اما بالقوه خطرساز، به‌ویژه برای بانوان باردار یا زنانی که به‌دنبال حفظ سلامت رحم خود هستند، از اهمیت بسیاری برخوردار است. اکنون در ادامه، مضرات چای سبز برای رحم و نکاتی را که بانوان باید درباره مصرف آن بدانند، بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

ادامه مطلب
سبد خرید