فهرست مطالب
Toggleفهرست مطالب
علائم سردرد تنشی چیست
علائم سردرد تنشی شامل موارد زیر است:
۱) درد مبهم سر
۲) احساس فشار در اطراف پیشانی
۳) حساسیت اطراف پیشانی و پوست سر
درد سردرهای عصبی معمولاً خفیف یا متوسط است، اما احتمال دارد که بعد از مدتی شدید شود. با این حال، سردردهای تنشی حالت تهوع و استفراغ را ندارند. البته در موارد نادر، سردرد تنشی میتواند منجر به حساسیت به نور و صدای بلند، شبیه به سردردهای میگرنی شود.
علل سردردهای تنشی
سردردهای تنشی ناشی از انقباضات عضلانی در مناطق سر و گردن است و در اثر انواع مختلفی از عوامل ایجاد میشود مانند:
۱) خوراکیها
۲) عوامل استرسزا
۳) فعالیتها
بعضی از افراد پس از مدت طولانی خیره شدن به صفحه رایانه یا رانندگی برای مدت طولانی دچار سردردهای تنشی میشوند. عوامل محرک دیگر سردردهای تنشی عبارتند از:
۱) مصرف الکل
۲) خستگی چشم
۳) سیگار کشیدن
۴) سرماخوردگی
۵) عفونت سینوس
۶) کافئین
۷) استرس
۸) کمبود خواب
۹) کم نوشیدن آب
تشخیص سردرد تنشی
هیچ آزمایشی برای تشخیص قطعی سردردهای تنشی وجود ندارد و پزشک برای تشخیص این بیماری، کارش را با بررسی سوابق پزشکیتان شروع میکند و سپس اقدام به ارزیابی نشانههایتان میکند. در موارد شدید سردرد، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای رد سایر مشکلات مانند تومور مغزی انجام دهد. آزمایشاتی که برای بررسی سایر شرایط استفاده میشود شامل سی تی اسکن است. پزشک همچنین ممکن است از MRI استفاده کند که به آنها امکان میدهد بافتهای نرم شما را بررسی کنند.
درمان سردرد تنشی
1. نوشیدن آب
اولین راه حل درمان سردردهای تنشی نوشیدن آب بیشتر است. زیرا ممکن است دچار کمبود آب شده و نیاز به افزایش مصرف آب داشته باشید.
2. خواب کافی
باید در نظر بگیرید که چقدر میخوابید. کمبود خواب میتواند منجر به بروز سردردهای تنشی شود.
3. داروهای مسکن بدون نسخه
اگر نوشیدن آب و خوابیدن برای درمان سردردتان جواب نداد، میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن یا آسپرین استفاده کنید. با این حال، این داروها فقط باید گاهی اوقات استفاده شود. استفاده بیش از حد از داروهای OTC ممکن است منجر به سردردهای شدیدتر شود. این نوع سردردها هنگامی بروز میکنند که شما به یک دارو عادت کردهاید و با عدم مصرف دارو دچار درد میشوید. داروهای OTC گاهی اوقات برای درمان سردردهای تنشی مکرر کافی نیستند. در چنین مواردی، پزشک ممکن است نسخهای از داروهای زیر را به شما بدهد، مانند:
۱) ایندومتاسین
۲) کتورولاک
۳) ناپروکسن
۴) استامینوفن
4. داروهای شل کننده عضلات
اگر مسکنها عمل نکردند، میتوانید از داروهایی شل کننده عضلات طبق نظر پزشک استفاده کنید. این داروها به توقف انقباضات عضلانی کمک میکنند.
5. داروی ضد افسردگی
سردردهای تنشی معمولا با افسردگی، اضطراب و دلشوره همراه هستند. از این رو پزشک ممکن است داروی ضد افسردگی مانند مهار کننده انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) را برای درمان سردردتان تجویز کند. SSRI ها میتوانند سطح سروتونین مغز شما را تثبیت کنند و به شما کمک میکنند تا با استرس کنار بیایید.
درمان خانگی سردرد تنشی
روشهایی برای درمان سردرد وجود دارد تا شما بتوانید در خانه، بدون استفاده از داروهای شیمیایی و با کمک گیاهان دارویی و مکملها سردرد خود را تسکین دهید.
۱) نوشیدن چای گیاهی (دمنوش)
چای گیاهی ممکن است یک روش مفید برای افزودن آب به رژیم غذایی باشد در حالی که از مزایای سایر ترکیبات طبیعی آن نیز بهرهمند میشوید. به عنوان مثال، چای زنجبیل میتواند به درمان میگرن کمک کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ نشان داد که پودر زنجبیل اثرات مشابه داروی رایج برای کاهش میگرن دارد. یک چای ساده با آب گرم و پودر زنجبیل ممکن است به علائم کمک کند. سایر دمنوشهای آرام بخش شامل گیاهانی مانند نعناع فلفلی، بابونه و اسطوخودوس است.
۲) نور چراغها را کم کنید
بعضی از افرادی که سردرد میگیرند نسبت به نور حساس میشوند.
۳) هرگونه فشار روی سر را بردارید
در بعضی موارد، یک دلیل فیزیکی برای سردرد وجود دارد. هر چیزی را که فشار زیادی به سرتان وارد میکند، بررسی کنید. این ممکن است یک گیره مو یا کلاه یا سربندی باشد که خیلی سفت و یا تنگ است.
۴) ورزش کنید
ورزش ممکن است به سلامت بدن کمک کرده و گردش خون را بهبود بخشد و از این طریق احتمال بروز سردرد را کاهش دهد. ورزش منظم و متوسط مانند راه رفتن سریع یا دوچرخه سواری به مدت ۳۰ دقیقه در روز بسیار اثربخش است.
۵) روغنهای گیاهی
رایحه درمانی که از برخی روغنهای گیاهی استفاده میکند نیز ممکن است علائم سردرد را تسکین دهد. نتایج یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ روی کودکان نشان داد که استنشاق اسانس اسطوخودوس به مدت ۱۵ دقیقه از شدت سردرد آنها میکاهد. مطالعات همچنین نشان میدهد که روغن نعناع نیز موثر است.
۶) مصرف ویتامین E
ویتامین E نیز در درمان سردردهای عصبی نقش دارد. یک بررسی در ۲۰۱۵ در مورد مکملهای ویتامین نشان داد که ویتامین E میتواند درد سردرد و علائم میگرن را کاهش دهد به ویژه برای زنانی که در طی چرخه قاعدگی آن را تجربه میکنند. زیرا ویتامین E به تعادل هورمونهای آنها کمک میکند.
7) مکمل
برخی مکملها نیز به تسکین سردردهای تنشی کمک میکنند. با این حال، از آنجا که درمانهای جایگزین میتوانند با داروهای معمولی تداخل داشته باشند، همیشه باید ابتدا این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید. با توجه به منابع معتبر علمی مکملهای زیر ممکن است به جلوگیری از سردردهای تنشی کمک کنند:
۱) ریبوفلاوین (ویتامین B-2)
۲) منیزیم
۳) کوآنزیم Q10
موارد زیر نیز ممکن است سردرد تنشی را کاهش دهد:
۱) روزی ۵ بار و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه یك پد گرم كن یا کیسه یخ روی سر خود قرار دهید.
۲) حمام یا دوش آب گرم بگیرید.
۳) برای جلوگیری از خستگی چشم کمتر با رایانه کار کنید.
سخن پایانی
از آنجا که سردردهای تنشی غالباً با عوامل محرک خاصی ایجاد میشوند، شناسایی عواملی که باعث سردرد شما میشوند یکی از راههای پیشگیری از سردردهای بعدی است. یک دفتر خاطرات سردرد (ثبت عواملی که سبب سردردتان میشود) میتواند به شما کمک کند تا علت سردردهای تنشی خود را تعیین کنید. یادداشت وعدههای غذایی روزانه، نوشیدنیها و هر موقعیتی که سبب استرس میشود، از مواردی است که بعد از چندین هفته یا چند ماه، ممکن است در شناسایی عوامل و رفع آنها به شما کمک کند.
منابع:
https://www.healthline.com/health/tension-headache#6
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323992#takeaway