گیاه شناسی کرفس
کرفس با نام علمی Apium graveolens و نام انگلیسی Celery از خانواده Apiaceae می باشد که گیاهی علفی و دو ساله است. ساقه های ترد آن این سبزی را به یک میان وعده کم کالری محبوب تبدیل می کند و ممکن است طیف وسیعی از فواید سلامتی را به همراه داشته باشد.
خواص کرفس
کرفس برای لاغری
کرفس ویژگی های بسیاری دارد که آن را به گزینه مناسبی برای لاغری تبدیل کرده است. کرفس کالری کمی دارد و در عوض میزان فیبر بسیار بالایی دارد. جدای از این دو موضوع کرفس میزان بسیاری بالایی از مواد معدنی و ویتامین ها را در خود دارد که به سلامت فرد کمک می کند. پیشنهاد می شود به جای آب کرفس از خود کرفس استفاده شود چرا که آب کرفس درصد بالایی فیبر موجود در کرفس را از دست می دهد.
کرفس منبع عالی آنتی اکسیدان های مهم است
آنتی اکسیدان ها از سلول ها، رگ های خونی و اندام ها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کنند. کرفس حاوی ویتامین C، بتاکاروتن و فلاونوئیدها است، اما حداقل 12 نوع ماده مغذی آنتی اکسیدانی دیگر در یک ساقه یافت می شود. همچنین منبع فوقالعادهای از مواد مغذی گیاهی است که نشان داده شده است که موارد التهاب در دستگاه گوارش، سلولها، رگهای خونی و اندامها را کاهش میدهد.
کرفس التهاب را کاهش می دهد
التهاب مزمن با بسیاری از بیماری ها از جمله آرتریت و پوکی استخوان مرتبط است. کرفس و دانههای کرفس تقریباً ۲۵ ترکیب ضد التهابی دارند که میتوانند از بدن در برابر التهاب محافظت کنند.
مفید برای هضم غذا
در حالی که مواد مغذی آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن از کل دستگاه گوارش محافظت می کند، کرفس فواید خاصی برای معده دارد. کرفس زخم معده را کاهش میدهد و پوشش داخلی معده را بهبود میبخشد و ترشحات معده را تعدیل میکند.
کرفس سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی با شاخص گلیسمی پایین است
وقتی کرفس می خورید از ویتامین های A، K و C به علاوه مواد معدنی مانند پتاسیم و فولات لذت خواهید برد. همچنین سدیم کمی دارد. به علاوه، شاخص گلیسمی پایینی دارد، به این معنی که تأثیر آهسته و ثابتی بر قند خون شما دارد.
خواص آب کرفس برای کبد
از آن جایی که کرفس خاصیت سم زدایی از کلیه و کبد را دارد مصرف آن برای کبد به خصوص کبد چرب بسیار مفید است.
خواص کرفس برای استخوان
کرفس خاصیت ضد التهابی دارد لذا برای التهاب مفاصل و استخوان ها مفید می باشد.
کرفس خاصیت قلیایی دارد
با داشتن مواد معدنی مانند منیزیم، آهن و سدیم، کرفس میتواند اثر خنثیکنندهای روی غذاهای اسیدی داشته باشد البته ناگفته نماند که این مواد معدنی برای عملکردهای ضروری بدن ضروری هستند.
جلوگیری از التهاب و سرطان
کرفس حاوی ترکیب گیاهی به نام آپیژنین است که در طب سنتی چینی به عنوان یک عامل ضد التهاب، ضد باکتری، ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی نقش داردطبق گزارش یک مطالعه در سال 2016، آزمایشات نشان دادند که آپیژنین ممکن است به مرگ برنامهریزیشده سلولی کمک کند که میتواند آن را برای درمان سرطان مصرف کرد.
خواص کرفس برای مردان
برخی از محققان بیان می کنند که کرفس موجب افزایش میل جنسی و افزایش میزان اسپرم در مردان می شود. این ادعا توسط منابع علمی تایید نشده است و به بررسی و تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
خواص کرفس برای زنان
زنان بادار و همچنین کسانی که عمل جراحی دارند باید دو قبل از عمل از مصرف کرفس خودداری کنند.
فشار خون
برخی از پزشکان طب چینی از عصاره کرفس و کرفس برای کاهش فشار خون استفاده می کنند.
عناصر غذایی
کرفس عمدتا از آب تشکیل شده است، اما فیبر رژیمی را نیز تامین می کند. یک ساقه 4 اینچی کرفس، با وزن حدود 4 گرم، حدود 1/0 گرم فیبر دارد. علاوه بر آپیژنین و لوتئولین، کرفس حاوی ترکیبات گیاهی دیگری است که خواص آنتی اکسیدانی قوی دارند. از این بین می توان به سلینین، لیمونن و کامفرول اشاره کرد.
رژیم غذایی
می توان کرفس را به صورت خام یا پخته مصرف کرد. سبزیجات خام معمولاً حاوی مواد مغذی بیشتری نسبت به سبزیجات پخته هستند. کرفس را می توان با پنیر و یا کره بادام زمینی مصرف کرد. ترکیب کرفس با خیار، سیب، اسفناج و لیمو می تواند یک اسموتی خوشمزه و سالم تولید کند.
نحوه استفاده از کرفس
کرفس را می توان هم به صورت تازه خوری به عنوان سبزیجات استفاده کرد و هم در سالادها و غذاهای مختلف از این سبزی پر خاصیت استفاده کرد. روش مرسوم دیگر استفاده از کرفس گرفتن آب آن است که این شیوه به دلیل اینکه سبب می شود فیبر آن از بین برود، توصیه نمی شود.
مضرات و عوارض کرفس
پژوهشگران یک مطالعه معتبر منتشر شده در سال 2017 خاطرنشان کردند که کرفس می تواند باعث واکنش شدید آلرژیک در برخی افراد شود. اگر کسی بعد از خوردن کرفس دچار مشکل تنفسی شود، به مراقبت های پزشکی اورژانسی نیاز دارد. برخی افراد واکنشی به نام آنافیلاکسی را تجربه می کنند که می تواند کشنده باشد. همچنین زنان باردار باید از مصرف مکمل های دانه کرفس خودداری کنند، زیرا می توانند باعث تحریک رحم شوند.
منابع:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/health-benefits-of-celery#Article-sources