برای خرید کالا های سلامت در جشنواره زمستانه نسخه اول شرکت کنید.

آشنایی با انواع آتل و بریس

وقتی عضلات و استخوان­ ها(اندام­های حرکتی بدن) دچار آسیب و شکستگی می­ شوند لازم است تا برای بهبودی سریع­تر، ثابت نگه­داشته شوند و  ایجاد این شرایط در طول مدت بهبود و یا حتی در زمان انتقال شخص مصدوم به درمانگاه، مستلزم استفاده از سازه­ های طبی خاصی است که از آن­ها با عنوان آتل و بریس یاد می­ شود و مجله سلامت نسخه اول در این مقاله به معرفی انواع آن می­ پردازد...

 

 

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

  • تعریف آتل و موارد استفاده از آن

  • چرا مفصل آسیب­دیده باید ثابت نگه­داشته شود؟

  • تعریف بریس و تفاوت آن با آتل

  • انواع آتل

  • انواع بریس

 

 

تعریف آتل  و موارد استفاده از آن

آتل

آتل یا اسپلینت، سازه­ای است که به واسطه آن بخش آسیب­ دیده  بدن (غالبا مفاصل) بی­حرکت نگه­داشته می­شود تا از آسیب بیشتر تا زمان بهبودی کامل، جلوگیری شود.

چرا مفصل آسیب­ دیده باید ثابت نگه­ داشته شود؟

 

  • بی­ حرکت نگه­ داشتن محل شکستگی یا دررفتگی اندام به­ طور موقتی از محل حادثه تا رساندن بیمار به اولین مرکز درمانی یا از زمان رسیدن بیمار به اورژانس تا زمان انجام درمان قطعی توسط پزشک
  • برای درمان قطعی شکستگی یا پیچ­ خوردگی یا دررفتگی
  • برای بی­ حرکت نگه­داشتن استخوان یا مفصل بعد از عمل جراحی تا بهبودی کامل

لازم به ذکر است که آنچه در عامیانه و مصارف خانگی به آتل شهرت دارد در اصل بریس(ارتز) است که در این­جا مختصرا با آن آشنا خواهید شد.

 

تعریف بریس و تفاوت آن با آتل

بریس­ ها (Brace) که گاهی به ارتز (Orthosis) هم شناخته می­ شوند وسایلی هستند که از آن­ ها نیز برای بی­ حرکت نگه­ داشتن یک مفصل و یا مهار بعضی حرکات مفصلی و اجازه دادن به حرکات دیگر استفاده می­ شود. بریس ­ها از پلاستیک­ هایی با استحکام بالا ساخته می­ شوند و گاهی اجزای فلزی و یا پارچه­ ای هم در آن­ ها به­ کار برده می­ شود؛

بريس‌ها براي پيشگيري از بروز مشكلات آتي و كمك به درمان بيماري فعلي افراد در قالب يك روش ايمن و غیرتهاجمی عرضه می­ گردند؛ بريس‌ها براي راحتي بيشتر، از پارچه‌های داراي قابليت تنفس (تردد هوا) ساخته می‌شوند. پارچه نئوپرون توانايي تأمین گرمایی و حمايتي  دارد كه می‌تواند به تسكين درد، كاهش اسپاسم ( انقباض غیرارادی و ناگهاني) عضلات و ستون فقرات و تسریع درمان كمك کند.

شکل ظاهری بریس­ ها بسیار شبیه آتل یا اسپلینت­ های آماده و از پیش­ تهیه شده ­است. تفاوت بریس و اسپلینت ­ها بیشتر در موارد استفاده آن­ ها است.

در واقع آتل یک نوع Cast است که از یک طرف باز است و برای درمان شکستگی­ های استخوانی کاربرد بیشتری دارد؛  به عنوان مثال آتل ساق پا به­ صورت یک نیم ­استوانه فقط در پشت ساق قرار­می­ گیرد و جلوی ساق آزاد است؛ آتل­ های آماده در اندازه­ های مختلف و از جنس گچ یا فایبرگلاس و سپس نوارهای پنبه ­ای ساخته می­ شود. این آتل­ ها را می­ توان راحت  و سریع  استفاده کرد. همچنین می­ توان آن­ ها را با باندهای ولکرو که به آن متصل است، سفت و یا شل کرد و به­ راحتی  از بدن جدا نمود؛

ولی بریس­ ها بیشتر برای كاهش درد در حین فعاليت ورزشي ، بهبود بخشیدن حالت نشستن و کاهش درد کمک می­ کنند؛ همچنین به درمان آسیب‌هایی مثل گوژپشتي، لوردوز(كاوپشتي)، اسكوليوز (كژپشتي)، سرماخوردگي مهره‌ها (قولنج)، شكستگي ستون فقرات، فتق ديسك كمر و فتق ديسك گردن كمك می‌کند؛ و احتمال تشديد آسيب را كاهش می‌دهد؛ در واقع بریس­ها بیشتر زیرمجموعه درمان فیزیوتراپی قرار می­ گیرند.

انواع آتل

آتل ­ها بسته به اندامی که در برگرفته و ثابت نگه می ­دارند انواع مختلفی دارند:

  • آتل بلند بالاتنه یا اندام ­های فوقانی:

آتل بلند دست

این آتل از زیر بغل شروع شده و تا کف دست پایین می­ آید؛ به­ صورت یک زاویه قائمه بوده و آرنج بیمار را در حالت ۹۰ درجه نگه می­ دارد.

  • آتل کوتاه بالاتنه یا اندام­ های فوقانی:

• آتل کوتاه بالاتنه دست

این آتل از آرنج تا نوک انگشتان دست ادامه می­یابد؛ در سطح قدامی ساعد و کف دست قرار گرفته و تا ناحیه دست کف آن را می­پوشاند.

 

  • آتل آلنار گاتر:

این آتل از آرنج تا نوک انگشت دست را فرا­می­ گیرد ولی مانند یک ناودان در ساعد در طرف استخوان النار و در کف دست در طرف انگشت کوچک دست قرار می­ گیرد؛ انواع مچ بند­های طبی را که به گرم نگه­ داشتن مچ و کنترل حرکات آن کمک می­ کنند نیز می­ توان از این دست آتل­ ها به­ حساب آورد.

  • آتل انگشت : 

آتل انگشت

آتل انگشتی طوری ساخته شده است که تمام طول یک انگشت را در بر می گیرد. آتل­های انگشتی برای هر انگشت (انگشت اشاره، شست و…) به­طور اختصاصی تولید و استفاده می­شوند. برای آشنایی بیشتر با آتل انگشتی می­توانید به مقاله آشنایی با آتل انگشتی در مجله نسخه اول سری بزنید.

 

  • آتل بلند پایین تنه یا اندام تحتانی:

آتل پا

این آتل از مفصل ران تا کف پا پیش می­ رود. پشت ران و ساق و کف پا را دربر می ­گیرد؛ طوری ساخته می­ شود که مچ پا را در یک زاویه ۹۰ درجه نگه دارد.

  • آتل کوتاه پایین تنه یا اندام تحتانی:

آتل کوتاه پا

این آتل از زانو تا کف پا پیش می­ رود؛ پشت ساق و کف پا را دربر می­ گیرد و طوری ساخته می­ شود که مفصل مچ پا را در یک زاویه ۹۰ درجه نگه دارد.

انواع بریس

بریس ­ها نیز انواع مختلفی دارند:

  • بريس‌هاي ناحیه كمر:

این نوع بریس به ‌عنوان بخشي از درمان و كنترل درد در بهبود حالت كمر بسيار موثر هستند. يكي از اصلی‌ترین اهداف فيزيوتراپي در درمان کمردرد، بهبود حالت قرارگيري كمر است؛ پوشیدن بریس کمری به بهبود عارضه‌های دردناك كمر از جمله سياتيك، لغزش ديسك، درد مفصل خارجي خاصره‌ای يا ساكروايلياك، سندرم فاست، لوردوز (كاوپشتي)، گوژپشتي، اسكوليوز (كژپشتي) و دیسک ژنراتيو کمک می­کند.

  • کرست طبی کمری:

کرست طبی کمری

كرست‌ها نوعی بریس ویژه آسیب­ دیدگی ­های سخت­ تر می­ باشند؛ كرست‌ها از نظر طول تنوع دارند و بسته به وضعيت شما انواع كوتاه و بلند آن تجويز می‌شوند. معمولاً كرست‌هاي كوتاه براي  درد پایین کمر به­ كار می‌روند. حال‌ آنکه از نوع بلند آن براي مشكلات قسمت مياني و پاييني مهره توراسيك (فقرات سینه‌ای) استفاده می‌شود.

 

  • بريس‌هاي طبي سخت:

بریس طبی سخت

معمولاً اين نوع از بريس‌ها براي دردهاي پايين كمر و بی‌ثباتی ستون فقرات تجويز می‌شوند. اگر براي حمايت از ستون فقرات به ميزان سختي بيشتري از آنچه در كمربندهاي طبي استاندارد وجود دارند نياز داريد اغلب استفاده از بريس‌هاي سخت قالب‌دار مخصوص ستون فقرات تجويز می‌گردد . اين نوع بريس‌ها، انعطاف‌ناپذیر و خشك هستند و قطعات قائمي شكلي دارند كه به شكل بخش پايين ستون فقرات و لگن درمی‌آید همچنين بر روی بريس تسمه‌های پارچه‌ای وجود دارد كه به قسمت جلو بدن فشار وارد می كنند.

  • بريس ‌هاي پراكستنشن یا هایپر اکستنشن:

بريس ‌هاي پراكستنشن یا هایپر اکستنشن

كمربند طبی است كه براي جلوگيري از خم­شدن بیش ‌از حد طراحي شده­است و اغلب براي درمان شکستگی‌های متراكم در محل اتصال مهره توراسيك (سینه‌ای) و ستون فقرات كمري تجويز می‌شوند. همچنين اين بريس‌ها را می‌توان براي كمك به التيام پس از عمل جراحي فيوژن (خشک‌کردن) ستون فقرات به كار برد‌.

اين نوع كمربندهای طبی با محدودكردن انحناء (خميدگي) ستون فقرات كمري و سینه‌ای، فشار را از روي مهره توراسيك (مهره سینه‌ای) برمی‌دارند.

ارتز TLSO /LSO

ارتز TLSO /LSO

درصورتی‌ که مقصود رهایی معضل شكستگي در ناحيه سينه و كمر، تنگي كانال نخاع، کژپشتی و آسیب‌شناسی‌های دژنراتيو (پيشرونده) باشد و يا می‌خواهید پس از عمل بدن خود را ثابت و بدون حركت نگه‌دارید، ارتز TLSO ( اورتز سينه – كمري – خاجي ) و ارتز LSO  (ارتز كمري– خاجي) به‌طور سفارشي براي شما ساخته می‌شود.

  • لیفتینگ بلتليفتينگ بلت

 

اين كمربند براي كاهش كشيدگي پايين كمر و كاهش خستگي عضلاني كه هنگام بلند كردن اشياء سنگين به­وجود می‌آید طراحي شده­است. اين كمربند دور تا دور كمر را می‌بندد و ناحيه كمري ستون فقرات را می‌پوشاند و از جلو بسته می‌شود. ليفتينگ بلت‌ها معمولاً از پارچه يا كرباس ساخته می‌شوند و فاقد بند هستند. برخي مدل‌های آن نيز داراي بالشتك لوردوز هستند.

 

  • كمربند تروكانتريك

كمربند تروكانتريك

کمربند تروكانتريك معمولاً براي درد مفصل خاصره‌ای خاجي و شكستگي لگن تجويز می‌شود. اين كمربند بر دور لگن بين تروكانتر (قسمت استخواني در زير استخوان كشاله ران) و ستيغ خاصره‌ای يا ايلياك كرست (لگن خاصره) گذاشته می‌شود و حدود 5 تا 8 سانتی‌متر پهنا دارد و درست مثل كمربندهاي معمولي سگك در جلوي آن قرار می‌گیرد.

  • کمربند كمري خاجي (لومبوساكرال) و خاجي خاصره‌ای (ساكرو ايلياك)

کمربند كمري خاجي (لومبوساكرال) و خاجي خاصره‌ای (ساكرو ايلياك)

اين كمربند طبی به تثبيت ناحیه پایین کمر كمك می‌کند. اين كمربندهای طبی معمولاً از كتان سنگين تقویت‌شده با نوارهاي باريك و سبک‌وزن ساخته‌ می‌شوند و فشار را می‌توان از طريق بندهاي پهلو يا پشتي کمربند تنظيم كرد. پهناي کمربندهای لومبو ساكرال در اندازه‌های 10 تا 15 سانتی‌متری و بيست تا 30 سانتی‌متری موجود است. اين نوع كمربند با بهم فشردن مفاصل بين استخوان خاجي (انتهای ستون فقرات) از حركت بدن ممانعت می‌کند.

  • بريس گردن سخت (گردنبند طبي)

بريس گردن سخت (گردنبند طبي)

از گردنبند طبي براي تثبيت نخاع گردن پس از انجام جراحي، ضرب‌دیدگی و يا به‌ عنوان روش جايگزين جراحي استفاده می‌شود. اين بريس‌ها از انواع بريس‌هاي ستون فقرات هستند و احتمالا افراد زيادي را می‌بینید كه آن را می‌پوشند. انواع مختلف گردنبند طبي (بريس گردن) وجود دارد كه عبارتند ازگردن بند طبی نرم و گردن بند طبی سخت.

 

  • كلار نرم

كلار نرم

اين بريس‌هاي گردن انعطاف‌پذیر هستند و در دور گردن گذاشته می‌شوند. معمولاً از اين بريس‌های گردن پس از مدتی استفاده از  بريس‌های سخت‌تر كه كاربرد آن‌ها براي التيام و بهبود بيشتر است استفاده می‌شوند. از اين بريس‌های گردن براي ورود به مرحله كنار گذاشتن كلار سخت استفاده می‌گردد.

  • كلار فيلادلفيا

كلار فيلادلفيا

کلار فيلادلفيا سخت‌ترین كلاري است كه داراي دو تكه جلويي و عقبي می‌باشد و کناره‌های آن به‌وسیله بست قلاب‌دار ولكرو بهم متصل می‌شوند و معمولاً تا زمانی که پزشک متخصص اجازه برداشتن آن را نداده بايد 24 ساعته پوشيده شوند از اين كلار درحالتي نظير: محدود كردن نسبي گردن در هنگام شكستگي گردن، جراحي خشک‌کردن مهره‌ها (فيوژن) و كشيدگي عضلات گردن استفاده می‌گردد.

  • تثبیت‌کننده فك و آرواره SOMI  Sterno-occipital-mandibular Immobilization

تثبیت‌کننده فك و آرواره

تثبیت‌کننده فك و آرواره SOMI نوعي بريس است كه گردن را به‌طور مستقيم و به ‌گونه‌ای كه هم‌تراز با ستون فقرات باشد نگه می‌دارد. اين تجهیز که ترکیبی از آتل و بریس است به شكلي سفت‌ و سخت از گردن آسیب‌دیده محافظت می‌کند و از حركت سر به اطراف جلوگيري می‌نماید. با اين بريس گردن ديگر شما قادر به خم­ كردن و چرخاندن گردن نيستيد. اين محدوديت در حرکت به ماهیچه‌ها و استخوان‌ها كمك می‌کند تا از آسیب‌دیدگی و اثرات جراحي التيام نجات یابند؛ درواقع نسبت به انواع ديگر بریس گردن كمي پیچیده‌تر و كار با آن دشوارتر است اما از گردن‌های آسیب‌دیده به نحوي عالي و فوق‌العاده محافظت می‌کند.

 

  • بريس هالو

بريس هالو

هدف اصلي از استفاده بريس هالو، ثابت نگه‌داشتن سر و گردن است. اين بريس سخت‌ترین نوع گردنبند طبي است. هالو داراي حلقه‌ای از جنس تيتانيوم است كه دور سر قرار می‌گیرد و با 4 گيره فلزي بر روي جمجمه سر بسته می‌شود. سپس اين حلقه به‌وسیله 4 ميله به جليقه كه روي قفسه سينه را پوشانده متصل می‌گردد. جليقه به‌طور يكنواخت و ثابت، وزن مورد نیاز براي نگه‌داشتن حلقه و گردن در محل مناسب را فراهم می‌کند.

سخن آخر

آتل و بریس در مجموعه لوازم و ابزار درمان غیرتهاجمی توانبخشی و فیزیوتراپی قرار می­ گیرند که بهبود کوچکترین درد ناشی از کشیدگی عضلات، استخوان، تاندون و … در فعالیت­ های روزمره تا وخیم ­ترین نوع شکستگی­ ها بر اثر تصادفات و حوادث را ممکن می­ سازند. انواع گردنبندهای طبی سخت و گردنبند های طبی نرم ، انواع مچ بندهای طبی، زانوبندها و شکم­بندها در همین مجموعه از آتل و بریس قرار دارند.

سامانه اطلاع رسانی آنلاین نسخه اول ، شما را در انتخاب آگاهانه سلامتی خصوصا در بخش لوازم توانبخشی  و ارتوپدی همراهی می نماید.

نمای پشت و جلوی یک نمونه بریس  فیکس کننده کمر، قفسه سینه و فک

نمای پشت و جلوی بریس سرتاسری

 

اشتراک گذاری:

2 دیدگاه در “آشنایی با انواع آتل و بریس

  1. Saba گفت:

    تشکر بابت متحوای عالی ، کامل و جامع

  2. Saba گفت:

    تشکر بابت این محتوای عالی، کامل و جامع

دیدگاهتان را بنویسید

شماره تلفن شما منتشر نخواهد شد. ما از این طریق شما رو به محض دریافت پاسخ مطلع می‌کنیم.
بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محتواهای مربوط به این مقاله

بهترین شامپو ضد شوره برای موهای چرب کدام است؟

بهترین شامپو ضد شوره برای موهای چرب کدام است؟

شوره سر یکی از مشکلات رایج برای افرادی است که پوست سر چرب دارند. این مشکل زمانی بروز می‌کند که غدد چربی بیش از حد فعالیت می‌کنند. در نتیجه محیطی مرطوب و مناسب برای رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها ایجاد می‌شود و نهایتا شوره‌های ریز و گاهی ماندگار روی پوست سر شکل می‌گیرند. برای افرادی که موهای چرب دارند، انتخاب شامپوی مناسب می‌تواند نقش کلیدی در کاهش و کنترل شوره سر ایفا کند. شامپو ضد شوره برای موهای چرب معمولا ترکیباتی دارد که علاوه بر پاکسازی پوست سر، چربی‌های اضافی را هم کنترل می‌کند و تعادل طبیعی پوست سر را حفظ می‌نماید. این نوع شامپوها با کاهش تولید چربی، جلوی رشد قارچ‌ها را گرفته و به موها طراوت و شادابی می‌بخشند. در ادامه بهترین شامپوها با این ویژگی را معرفی کرده تا انتخابی عالی از میان آن‌ها داشته باشید.

ادامه مطلب
بهترین شامپو ضد شوره خارجی کدام است؟

بهترین شامپو ضد شوره خارجی کدام است؟

شوره سر یکی از مشکلات رایج و درعین‌حال ناخوشایندی است که بسیاری از افراد با آن مواجه می‌شوند. انتخاب یک شامپو ضد شوره خارجی مؤثر راه‌حلی مطمئن برای این مشکل است. شامپوهای ضد شوره خارجی با فرمولاسیون پیشرفته و استفاده از تکنولوژی‌های نوین، توانسته‌اند توجه زیادی را به خود جلب کنند. این محصولات نه‌تنها شوره را کاهش می‌دهند، بلکه با تقویت و تغذیه پوست سر، به بهبود سلامت کلی مو نیز کمک می‌کنند. با استفاده مداوم از این شامپوها، می‌توان به‌راحتی از شر شوره‌ها خلاص شد و اعتمادبه‌نفس بیشتری به دست آورد. در ادامه همراه ما باشید تا به معرفی بهترین شامپوهای ضد شوره خارجی بپردازیم.

ادامه مطلب
نکات مهم در خرید رنگ مو

نکات مهم در خرید رنگ مو

رنگ مو از بهترین و ساده ترین روش هایی است که به سادگی زیبایی و تغییر در چهره را به همراه دارد. ولی انتخاب و خرید رنگ مو برای زنان کاری بس وقت گیر و نیازمند دقت و آگاهی می باشد. زیرا علاوه بر اینکه رنگ جدید باید به چهره و ظاهر شما بیاید در عین حال باید از آسیب هایی نظیر سوختگی، خشکی، ریزش، حساسیت و خارش کف سر شما را ایمن بدارد. از این روست که انتخاب صحیح و خرید آگاهانه رنگ مو دارای اهمیت است. در این مقاله سعی شده تا با آوردن نکاتی پیرامون رنگ مو و خرید آن، به شما در خرید رنگ مو و انتخاب رنگ مناسب با وضعیت چهره، به شما کمک کنیم.

ادامه مطلب
معرفی بهترین شامپو ضد شوره ایرانی

معرفی بهترین شامپو ضد شوره ایرانی

شوره سر (Dandruf) از بیماری های پوستی شایع است که باعث ایجاد پوسته‌های سفید یا زرد روی پوست سر می‌شود. این بیماری معمولاً بی‌خطر است، اما در صورت عدم درمان می‌تواند باعث خارش و قرمزی پوست سر و در برخی موارد ریزش موها شود. دلایل مختلفی برای ایجاد شوره سر وجود دارد، از جمله مهمترین آن ها خشکی پوست سر، عفونت قارچی، استرس، بروز برخی از بیماری‌های پوستی و استفاده از برخی از داروها است. شوره سر را می‌توان با استفاده از شامپوهای ضد شوره درمان کرد. در این مقاله شما را با 10 مدل از بهترین شامپو ضد شوره ایرانی و راهکارهای انتخاب بهترین شامپو ضد شوره آشنا می کنیم.

ادامه مطلب
سبد خرید