پتوی برقی و آنچه در این مقاله درموردش خواهیم خواند:
- پتوی برقی چیست؟
- اولین پتوهای برقی
- انواع پتوی برقی
- پتوی برقی (گرمازا) چگونه کار می کند؟
- ایمنی در پتوی برقی
- چه کسانی باید در به کارگیری پتوی برقی احتیاط کنند؟
- ایمنی در پتوی برقی
- چه کسانی باید در به کارگیری پتوی برقی احتیاط کنند؟
- نکاتی در مورد استفاده از پتوی برقی
فهرست مطالب
Toggleپتو یا تشکچه برقی چیست؟
پتوی برقی که در بازار با عنوان تشکچه برقی نیز گاهی از آن یاد می شود، در واقع یک وسیله الکتریکی است؛ پتویی نرم که به واسطه سیم(المنت) های بسیار باریک موجود در داخلش و عبور جریان برق از آن ها، گرما تولید می کنند؛ در هنگام استفاده از پتوی برقی، دیگر لازم نیست صبر کنیم تا گرمای بدن خودمان در زیر پتو حفظ شده و متقابلا ما را گرم نگه دارد بلکه خود پتو ایجاد گرما کرده و مثل یک بخاری شخصی ایمن عمل می کند.
ماهیت استفاده از تشکچه برقی جهت گرم شدن در فصول سرد و بر طرف کردن درد و خستگی ماهیچه ها است؛ شما به راحتی می توانید در هر زمان از ساعات شبانه روز از این پتوی گرمازا استفاده کنید؛ زمانی که روی مبلمان خانگی نشسته اید و تلویزیون تماشا می کنید و یا در حال شنیدن موسیقی مورد علاقه تان هستید، پتوی برقی گرمابخش برای همیشه در دسترس است.
همچنین برای داشتن خواب شبانه راحت و کاهش مصرف سیستم گرمایشی خانه (شوفاژ و غیره…) پتوی برقی بسیار سودمند است؛ جدیدترین پتوهای برقی هوشمند، کارآمد و ایمن هستند، این پتوها مانند انواع معمولی آن نرم و لطیف و قابل تاشدن می باشند.
اولین پتوهای برقی
اولین پتوی برقی، در اوایل دهه 1900 اختراع شد؛ پوشش های تخت گرم شونده ای که شباهت کمی به پتو های برقی امروزی داشتند؛ آن ها نوعی دستگاه گرمایشی البته فاقد ایمنی قابل توجه بوده اند، یک مخترع به نام راسل .اس.آی پتویی الکتریکی اختراع کرد که می توان آن را اولین نسخه پتوهای برقی امروزی دانست.
انواع پتوی برقی
پتوهای برقی در اندازه های مختلفی تولید می شوند؛ این پتوها در قالب یک نفره، دو نفره و کوچک برای استفاده موضعی تولید می شوند.
پتوهای یک نفره و دونفره، همانند پتوهای معمولی برای گرم نگهداشتن افراد حین خواب و استراحت استفاده می شوند ولی پتوهای برقی کوچک می توانند استفاده درمانی و توانبخشی داشته باشند، این پتوها که در اندازه یک قالیچه کوچک هستند برای کاهش دردهای ناشی از قائدگی، دردهای عضلانی و مفاصل مورد استفاده قرار گیرند؛ همچنین برای گرم کردن دست ها و پاها و صورت به طور موضعی مورد استفاده قرارگیرند.
پتوی برقی (گرمازا) چگونه کار می کند؟
سطح این پتوها، پوشیده شده از سیم های فلزی عایق دار باریک و منعطفی(المنت) است که به شکل مارپیچ قرار گرفته اند، هنگام اتصال سیم برق اصلی به منبع (برق شهری) و عبور جریان از سیم ها، آن ها گرم شده و این گرما در سرتاسر پتو پخش می شود، مکانیزم این وسیله بسیار شبیه بخاری های برقی المنتی است، با این تفاوت که این المنت ها دارای روکش، کاملا انعطاف پذیر و ایمن هستند و در مجاورت و تماس پارچه پتو با آن ها، ایجاد سوزش و سوختگی نمی کنند؛ گرمای ایجاد شده در المنت ها توسط سیستم کنترلی ولتاژ و جریان، قبل از ورود به داخل پتو کاملا تنظیم می شود.
ایمنی در پتوی برقی
این پتوها برای امن بودن، راحت بودن، ایجاد گرمای ایده آل، عمر طولانی و آسانی برای مراقبت، نیاز به تکنولوژی دارند؛ تولیدکنندگان به شیوه های مختلف از ویژگی هایی از قبیل: محافظت بیش از حد برای گرم شدن، خروجی گرمای متغیر، خاموشی خودکار و غیره به صورت های مختلف بهره می برند.
اگر پتوی برقی مطابق با UL 964 باشد که استاندارد ایمنی آزمایشگاه ها برای این دستگاه ها است، می توان به ایمن بودن و کیفیت بالای آن مطمئن بود.
با وجود همه تدابیری که برای حذف عوامل مخاطره آمیز در پتوهای برقی امروزی اندیشیده شده است اما باز هم مهمترین چیزی که باید درباره این پتوها مراقبش باشید “ایمنی” است؛ از آنجا که آن ها در درون خود از المنت های باریک برای تولید گرما بهره می برند، ممکن است بیش از حد گرم شوند؛ گرچه پتوها با کیفیت بالا طوری طراحی شده اند که از این مشکل اجتناب کنند.
چه کسانی باید در به کارگیری پتوی برقی احتیاط کنند؟
حتی زمانی که انتظار می رود پتو به خوبی کار کند، همچنان می تواند برای کاربر بسیار ناراحت کننده باشد؛ به همین دلیل، پتو های الکتریکی به دلیل خطر بالقوه ایمنی برای افراد خاصی توصیه نمی شود؛
به عنوان مثال، افراد مبتلا به دیابت که ممکن است دچار بی حسی به ویژه در دست ها و پاهای خود شوند و تشخیص ندهند که پتو برای آن ها تا چه میزان گرم است و دچار سوختگی پوستی شوند.
زنان باردار نیز نباید از این پتوها استفاده کنند؛ همچنین استفاده از پتوی برقی برای بزرگسالان مبتلا به آلزایمر یا اختلالات روانی و همچنین برای کودکان (زیر 3 سال) و نوزادان توصیه نمی شود؛ این عزیزان ممکن است به چگونگی تنظیمات درست پتوی برقی مسلط نباشند و خود را در معرض خطر سوختگی قرار دهند.
برای گرم نگه داشتن حیوانات خانگی نیز نباید از این وسیله استفاده نمود؛ حیوانات خانگی تمایل به گرم شدن سریع دارند، بنابراین اگر در رختخواب خود حضور آن ها را می بینید، از پتو الکتریکی استفاده نکنید؛ همچنین آن ها ممکن است به پتو صدمه بزنند و باعث پارگی و ایجاد خطر برق گرفتگی ناشی از پارگی سیم ها شود.
نکاتی در مورد استفاده از پتوی برقی:
- هنگامی که شما آماده استفاده از پتوی خود در زمان خواب می شوید، آن را روی تخت خواب قرار دهید؛ مراقب باشید که ریموت کنترل ها در نزدیکی پاهای شما باشد نه در کنار سرتان.
- مادامی که پتو به برق متصل است به راحتی می توان آن را تاکرد یا حتی به دور زانو و سایر نقاط بدن پیچید ولی به محض جداکردن آن از سیستم برق رسانی و شروع به خنک شدن پتو، باید آن را کاملا صاف و مسطح قرار داد و تا نکرد؛ رعایت این نکته عمر مفید آن را افزایش می دهد.
- درصورت مراقبت درست، پتوی شما می تواند چندین سال سالم و قابل استفاده باشد؛ اطمینان حاصل کنید که تمام دستورالعمل های ایمنی را دنبال می کنید و همیشه پتوی خود را از لحاظ پاره شدن بررسی می کنید؛ همچنین لازم است پتوی خود را هر چند وقت یکبار تمیز کنید، آن را به راحتی با آب و مواد شوینده از آلودگی و کثیفی پاک کنید.
- هنگام نگهداری پتو، دستورالعمل های (دفترچه راهنما) پتو را مطالعه کنید؛ مهم است که وسائل سنگین را بر روی پتو قرار ندهید. همیشه در زمان غیر استفاده، پتو را از سیم برق جدا کنید.
سخن پایانی
امروزه می توان با استفاده از پتو یا تشکچه های برقی ، بدون نیاز به سایر وسایل گرمایشی، گرمای مطلوبی را به هنگام استراحت و خواب تجربه کرد. پتوهای برقی همانند دیگر انواع پتو نرم و لطیف و المنت های قرار گرفته درون پتوی حرارتی کاملا قابل انعطاف هستند. پتوی حرارتی را می توان برای گرم کردن عضلات برای رفع خستگی، گرفتگی یا درد قاعدگی استفاده نمود. این پتوها در اندازه های گوناگون تولید می شوند. می توان تشکچه های کوچک، پتوهای یک نفره و دونفره برقی را در بازار خریداری نمود.