هیدروکسی آنیزول بوتیله یا BHA (butylated hydroxyanisole) مخلوطی از دو ترکیب آلی ایزومریک میباشد. این ماده با فرمول شیمیایی C11H16O2یک ترکیب پتروشیمی مصنوعی، مومی و جامد است. ماده BHA را به عنوان آنتی اکسیدان و نگهدارنده جهت جلوگیری از فساد چربیها و روغنها به فراورده های غذایی و محصولات مراقبت شخصی میافزایند.
هیدروکسی آنیزول بوتیله از حدود سال 1947 در تولید مواد غذایی استفاده شده است زیرا از فاسد شدن مواد غذایی که باعث ایجاد بوهای نامطلوب میشود، جلوگیری مینماید.
حلقه آروماتیک BHA قادر است رادیکالهای آزاد را تثبیت کرده و آنها را جدا کند. به همین دلیل به عنوان پاک کننده رادیکالهای آزاد، از واکنشهای بیشتر رادیکالهای آزاد جلوگیری مینماید.
کمیسیون اروپا طبق ارزیابی انجام داده پتانسیل این ترکیب برای ایجاد اثرات سرطان زا در انسان را در سطوح پایین مصرف معمول BHA، بسیار کم تشخیص داده است. با این حال، ایالت کالیفرنیا BHA را به عنوان یک ماده سرطان زا در فهرست قرار داده است.
کاربرد BHA (butylated hydroxyanisole) در محصولات آرایشی چیست؟
عملکرد ماده BHA (butylated hydroxyanisole) طبق مقررات آرایشی و بهداشتی شامل موارد زیر است:
- نقش در فرمولاسیون:
- ANTIOXIDANT – عامل آنتی اکسیدان.
- FRAGRANCE – ایجاد رایحه.
مشخصات BHA (butylated hydroxyanisole) به عنوان مواد اولیه در محصولات آرایشی و مراقبت از پوست عبارتند از:
- آنتی اکسیدان: خواص آنتی اکسیدانی BHA باعث شده است که به طور گسترده ای به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی، بسته بندی مواد غذایی، خوراک دام، لوازم آرایشی، دارویی، لاستیک و فرآورده های نفتی استفاده شود.
- نگهدارنده شیمیایی: در صنایع مواد غذایی و داروسازی برای مصرف انسان، داروهای حیوانی، خوراک حیوانات و محصولات مرتبط استفاده میشود.
- ماندگاری: فراورده های آرایشی و بهداشتی حاوی میزان بالایی از چربی هستند. به همین دلیل BHA یک افزودنی بسیار مناسب برای آنها میباشد. حفظ ماندگاری، پایداری و بهبود ویسکوزیته محصول تولیدی دلایل استفاده وسیع از BHA در ساخت انواع کرمها، لوسیونها، مواد آرایشی و فراوردههای مراقبت از پوست و مو میباشد.