در این مقاله می خواهیم در مورد ترازوی پزشکی و دماسنج طبی یا تبگیر صحبت کنیم. وزن(جرم) و دمای بدن از نخستین نمودهای بیرونی از عملکرد آن هستند که می توانند نشانگر سلامتی یا عدم سلامت جسم باشند. با سنجش و اندازه گیری برنامه ریزی شده و اصولی وزن و دمای بدن خود می توانیم نکات زیادی را راجع به وضعیت سلامت بدنمان بفهمیم. با مشاهده افزایش یا کاهش ناگهانی وزن و دما و مراجعه به موقع به پزشک می توان تشخیص بسیاری از بیماری ها را سرعت بخشید و یا از وقوع بیماری پیشگیری نمود. اندازه گیری وزن و دمای بدن شروع یک معاینه اصولی است که می توان آن را به راحتی در منزل و هرچند وقت یکبار انجام داد و دانستن آن اهمیت خاص خود را داراست به همین خاطر مجله آنلاین نسخه اول در این صفحه به بررسی اجمالی برخی نکات مرتبط با اندازه گیری وزن و دمای بدن و استفاده از ترازوی طبی و تبگیرها می پردازد.
فهرست مطالب
Toggleآنچه در این مقاله خواهید خواند:
-
تب چیست؟
-
انواع دماسنج طبی
-
چه وزنی مناسب ما است؟
-
سنجش وزن و دمای بدن در خانه
-
لوازم سنجش وزن و دمای بدنمان را از کجا تهیه کنیم؟
تب چیست؟
هیپوتالاموس مغز وظیفه کنترل دمای بدن را بر عهده دارد، دمای بدن انسان به طور طبیعی بین 35 تا 37 درجه سانتی گراد است که تا یک درجه در افراد مختلف می تواند اختلاف داشته باشد.
وقتی یک عامل بیماری زا مثل ویروس، باکتری یا هر میکروارگانیزم دیگری شروع به فعالیت در بدن می کند با وارد عمل شدن سیستم دفاعی بدن یا همان گلوبول های سفید و تقابل آن ها با عامل بیماری زا دمای بدن بالاتر از حد معمول می رود و تب رخ می دهد. در واقع تب به خودی خود بیماری نیست بلکه یک هشدار برای اعلام این واقعیت است که بدن در حال مبارزه با عامل بیماری زا است. با ارسال سیگنال فعالیت گلوبولهای سفید به مغز، هیپوتالاموس اقدام به بالا بردن دمای بدن می کند.
دمای بدن بسته به فعالیت در لحظه و دمای محیط ممکن است تغییر کند، همینطور دمای سطح بدن (پوست) چندان مشخص کننده دمای حقیقی و مورد اعتماد بدن نیست و باید دقیق و با لوازم طبی خاص خود یعنی دماسنج های طبی یا تب سنج ها، اندازه گیری شود که در صورت تشخیص تب در فرد می توان سریع تر وضعیت بدن را چک کرده و با معاینات بعدی اقدام به رفع عامل بیماری زا و عفونت کرد. با رفع به موقع عفونت و به تبع آن تب ، در اکثر مواقع می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
انواع دماسنج طبی
دماسنج طبی در اصل همان طب سنج یا تبگیر است که مثل دماسنج معمولی وظیفه اندازهگیری دما با واحد سانتیگراد یا سلیسیوس را بر عهده دارد ولی بخاطر ارتباطی که با سلامت انسان دارد مسلما باید از ویژگیهای خاصی برخوردار باشد تا دقت آن را افزایش دهد. تب سنج ها انواع گوناگونی دارند؛ یکی از قدیمی ترین و شاید دقیق ترین تب سنج ها، دماسنج طبی جیوه است که دارای مخزن جیوه و استوانه شیشهای مدرج است که از ۳۵ تا ۴۲ درجهبندی شدهاست . دماسنج طبی جیوه ای در زیر زبان، زیر بغل یا مقعد قرار میگیرد. البته سنجش دمای بیمار از پیشانی یا پرده صماخ نیز قابل انجام است. امروزه از دماسنجهای دیجیتال نیز استفاده میشود. دمای رکتوم نزدیکترین دما به دمای مرکزی بدن است.
چهار تفاوت عمدهای که بین یک دماسنج طبی(تب گیر) جیوه ای و یک دماسنج معمولی:
- وجود خمیدگی در کنار مخزن دماسنج طبی است که در دماسنج معمولی وجود ندارد و دلیل آن هم این است که مانع برگشتن مایع درون آن (جیوه) به سمت مخزن بلافاصله بعد از فاصله گرفتن از بدن بیمار شود تا فرصت کافی برای خواندن درجه دمای بدن بیمار برای پزشک فراهم گردد.
- جنس بدنه دماسنج طبی به صورت ذرهبینی است تا خط ظریف عبور جیوه برای پزشک راحتتر قابل روئت شود ، اما بدنه دماسنج معمولی از شیشه ساده است.
- درجهبندی دماسنج طبی از 35 تا حد اکثر 45 درجه سانتیگراد انجام شدهاست ولی بازه درجهبندی دماسنج معمولی از0 تا 100 درجه میباشد.
- مایع درون دماسنج طبی به دلیل ضرورت در دقت و سرعت اندازهگیری حتما جیوه انتخاب میشود ولی در دماسنجهای معمولی ممکن است از الکل نیز استفاده شود.
امروزه دماسنجهای پزشکی(تبگیر) با تنوع زیادی در بازار به فروش میرسند ، میتوان آنها را به طور عمده به دو گروه تماسی و غیرتماسی تقسیم کرد و در هر گروه به دو زیر مجموعه دیجیتال و غیر دیجیتال خواهند بود.
تب سنجهای تماسی
-
تب سنج جیوهای(غیر دیجیتال):
دماسنج جیوهای پزشکی از یک ستون شیشه ذرهبینی مدرج تشکیل شدهاست که داخل آن لولهای ظریف متصل به مخزن کوچک جیوه تعبیه شدهاست. با توجه به دمای محیط، جیوه تغییر حجم میدهد و شروع به بالا رفتن در لوله میکند، نهایتا میزان دما مشخص میشود. از دماسنج جیوهای پزشکی برای اندازهگیری دمای بدن به صورت تماسی(قابل قرارگیری در دهان، لای بغل و یا انتهای لوله گوارش(مقعد)) استفاده میشود.
-
تب سنج نواری (غیر دیجیتال):
دماسنج نواری پزشکی، وسیله سادهای است که دمای بدن بیمار را نشان میدهد. با تماس کامل 15 الی 20 ثانیهای روی پیشانی فرد دمای بدن وی را آشکار میسازد. به این صورت که روی این نوار تبگیر 6خط ضخیم قرار دارد که به هر یک دمایی اختصاص یافتهاست( 35، 36، 37، 38، 39، 40) و با تماس پوست فرد (معمولا در ناحیه پیشانی) با دماسنج نواری، بسته به دمای بدن این خطوط که در ابتدا سیاه رنگ هستند تغییر رنگ خواهندداد. این نوع دماسنج طبی معمولا برای نوزادان و اطفال استفاده میشود و از دقت کمتری نسبت به دماسنج جیوهای برخوردار است.
-
تبسنج گوش یا تمپانیک(دیجیتال):
نوعی دماسنج پزشکی دیجیتالی است که نوک سنسور حرارتی الکترونیکی آن داخل گوش قرار دادهشده و در عرض چند ثانیه صدای بیب پایان کار را اعلام و درجه حرارت بر روی صفحه نمایش خوانده میشود. این دماسنج برای شیرخواران بخصوص کوچکتر از 3 ماه به دلیل کوچکبودن مجرای گوش دقیق نیست. این دماسنج از اشعه مادون قرمز برای اندازه گیری دمای بدن از طریق مجرای گوش استفاده میکند.
اين نوع تبگیر در سال اول تولد کودک (بعد از سه ماهگی) بهترين نوع تبسنج است؛ زيرا استفاده از آن بسيار آسان است، ميزان دقت بالايي دارد و در اغلب موارد بسيار قابل اطمينان است. خواندن عدد روي اين نوع تبسنجها ساده و بسيارسريع است و معمولاً کار با آن حدود 10 ثانيه الي 2 دقيقه طول ميکشد.
-
تب سنج رکتال یا مقعدي(دیجیتال):
برای بزرگسالان
برای کودکان و نوزادان
با توجه به اينکه سنجش تب نوزادان از طريق مقعد دقيقترين نتيجه را نشان ميدهد لذا بهترين ابزار براي استفاده در اين قسمت از بدن همان تبسنج معقدي است. اين تبسنجها داراي نوکي انعطافپذير و دستهاي پهن هستند. در اين نوع تبسنج واردکردن تنها 5/2 سانتيمتر از طول قسمت انعطافپذير کافي است. واردکردن بيش از اين اندازه ممکناست باعث آسيب جدي به کودک شود. هرچند ممکن است که بعضي از کودکان با تبسنج معقدي مشکلي نداشته باشند؛ اما بعضي ديگر از آن نفرت دارند. دمای نشانداده شده از طریق قرارگیری تبسنج مقعدی، نیم درجه بیشتر از دمای زیر بغل و یا حتی زیر زبان است و از دقت بیشتری برخوردار می باشد.
-
تب سنج پستانکي (دیجیتال):
براي استفاده از اين تبسنجها به همکاري خود کودک نيز نياز است. اين دماسنجهای پزشکی مانند ساير دماسنجهاي ديجيتال، با باتري کار ميکنند و با يک حسگر الکترونيک، درجه حرارت بدن را اندازه ميگيرند. درجه حرارت روي صفحهاي در جلوي دماسنج نمايش داده ميشود. براي کار با اين نوع تبگیر، کودک بايد آن را بدون حرکت به اطراف، به مدت سه دقيقه در دهان خود نگاه دارد. کودکي که از عفونت گوش رنج ميبرد و مدام بيتابي ميکند امکان ندارد این پستانک را به دهان بگيرد چون مکيدن آن درد گوش را بيشتر خواهد کرد. اين تبسنجها نبايد براي نوزادان کوچکتر از 3 ماه به کار گرفته شوند. کودک بايد پستانک را در دهان خود نگهدارد و چند دقيقه آن را حرکت ندهد .
-
تب سنجهای غیرتماسی(دیجیتال):
این نوع دماسنجهای طبی غیرتماسی از طریق لیزر و یا مادون قرمز با کمی فاصله از سطح پیشانی ظرف یک تا سه ثانیه درجه حرارت بدن را نمایان میکند. پردازش و اعلام نتیجه این تبسنج هم به صورت دیجیتالی است. سطح فرستنده-گیرنده آن را در فاصله 3-1 سانتیمتری وسط پیشانی نگهداشته و در عرض چند ثانیه، صدای بیب پایان کار را اعلام و درجه حرارت صفحه نمایش خواندهمی شود .
دقت این تبسنج از سایر مدلها به مراتب کمتر است.
لازم به ذکر است که واحد دمای اعلام شده در برخی تبسنج های دیجیتال سانتیگراد و در برخی فارنهایت است که در صورت نیاز میتوان آن را تبدیل کرد، بنابراین در هنگام خواندن دمای اعلام شده باید به این نکته توجه داشت.
چه وزنی مناسب ما است؟
مقدار وزن مناسب برای هر فرد به عومل متعددی وابسته است که جنسیت، قد، استخوانبندی، ترکیب عضله و چربی از جمله مهمترین آن هاست. محاسبه شاخص BMI (شاخص توده بدنی)یکی از راه های کشف وزن مناسب است اما چندان دقیق نیست چراکه تراکم عضلات و چربی را در نظر نمی گیرد.
به طور کل می توانیم محدوده وزن ایده آل خود را با توجه به نکات زیر دریابیم:
- باید در نظر داشت که “سن” مشخصا تاثیری در وزن ندارد و نمی توان قاعده ای برای میزان افزایش یا کاهش وزن با گذر عمر ارائه کرد.
- استخوان بندی و اسکلت بدن یکی از موثرترین عوامل تعیین کننده وزن است. به طور کل انواع استخوان بندی به سه گروه ریزنقش، متوسط و درشت تقسیم می شود. با به دست آوردن نسبت اندازه دور مچ دست به قد هر فرد می توان استخوان بندی او را تعیین نمود. در جدول می توانید نسبت های هر استخوان بندی را مشاهده نمایید.
- بعد از تعیین استخوان بندی باید در نظر داشت که وزن آقایان به دلیل تراکم بیشتر استخوان و عضلات بیشتر از خانم ها است.
- قد نیز پیرو استخوان بندی هر فرد طبیعتا بر میزان وزن تاثیر می گذارد. هرچه قد بلندتر باشد، توده عضله و تراکم استخوانی بیشتر است بنابراین وزن باید بیشتر باشد و میزان وزن یک مرد با قد و استخوانبندی یکسان نسبت به یک زن 10 تا 20 درصد بیشتر است.
مقاله روش های اندازه گیری وزن و محاسبه BMI را مطالعه نمایید.
سنجش وزن و دمای بدن در خانه
امروزه به راحتی می توان وزن و دمای بدن را در خانه اندازه گرفت. همانطور که گفته شد سنجش وزن و دمای بدن قدم اول در معاینه و چکآپ بدن در جهت بررسی و حفظ سلامتی هر فرد است پس چه خوب که اندازه گیری وزن و دمای بدن را خود در منزل انجام دهیم.
اندازه گیری دمای بدن در زمان بیماری ضرورت می یابد. ولی اندازه گیری وزن با برنامه ریزی و نوشتن آن در یک جدول و بررسی هر چند وقت یکبار وزن های نوشته شده می تواند در بررسی عملکرد بدن، اجرای برنامه ورزش و تناسب اندام و بهبود سلامتی کمک کننده باشد.
لوازم سنجش وزن و دمای بدنمان را از کجا تهیه کنیم؟
لوازم سنجش وزن و دمای بدن، انواع ترازوهای دیجیتال و یا عقربه ای طبی و انواع دماسنج طبی هستند که بدون نسخه و به راحتی می توان از داروخانه ها و فروشگاه های معتبر لوازم پزشکی تهیه کرد.
استفاده از ترازو و تبسنج بسیار آسان است و هر فرد می تواند با یک بار استفاده طرز کار با آن را بیاموزد.
نتیجه ای بر آنچه در این برگه گفته شد
سنجش وزن و دمای بدن از اهمیت ویژه ای در راستای حفظ سلامت انسان برخوردار است. کاهش یا افزایش ناگهانی وزن بدن می تواند نشان دهنده وجود اختلال در عملکرد بدن و ابتلا به برخی اختلالات از جمله سوءتغذیه، دیابت، تغییر هورمون تیروئید و مثل آن ها باشد. همچنین بالارفتن ناگهانی دمای بدن ممکن است هشداری برای وجود عفونت باشد. بنابراین چک کردن وزن و دمای بدن بسیار کمک کننده است.
وجود یک ترازوی طبی و یک دماسنج (از هرنوع)در خانه اولین گام برای بررسی وضعیت سلامتی است.
در سامانه اطلاع رسانی آنلاین نسخه اول با هدف ایجاد انتخاب آگاهانه سلامتی همراه و همگام شما هستیم.