یکی از اصلی ترین مواد معدنی برای سلامت بدن، منیزیم است. منزیم در بسیاری از واکنش های متابولیسمی بدن مشارکت دارد. درواقع این ماده معدنی، یک ماده کلیدی برای عملکرد بسیاری از سلول ها در بدن است. منیزیم نقش فعال کننده یا مهار کننده کانال های موجود در غشا سلول های بدن برای عبور مواد مغذی را دارد بنابراین این ماده مغذی در متابولیسم سایر مواد مغذی از جمله: کلسیم و پتاسیم در بخش های مختلف بدن نقش دارد. متابولیسم درشت مغذی هایی هم چون کربوهیدرات نیز به منیزیم به عنوان ماده واسطه نیازمند است. در نتیجه فقدان یا کمبود منیزیم می تواند منجر به توقف واکنش های اساسی و لازم برای سلامت و بقاء بدن شود.
فهرست مطالب
Toggleمنابع غذایی
این ریز مغذی در بسیاری از منابع غذایی وجود دارد. غنی ترین منابع غذایی حاوی منیزیم عبارتند از:
- میوه ها و سبزیجات شامل: موز، کلم بروکلی، ذرت، نخود سبز و …
- مغز ها و دانه ها مانند: بادام درختی، تخم کتان، آفتابگردان، کنجد و …
- لبنیات غنی شده با منیزیم مانند شیر
منیزیم موجود در منابع غذایی لبنی می تواند باعث افزایش جذب کلسیم از این منابع گردد.
عملکرد های منیزیم در بدن
همان طور که گفتیم این ماده معدنی در عملکرد انتقال دهنده های مواد مغذی در بدن نقش مهمی دارد. یکی از اصلی ترین نقش های منیزیم ارتباط آن با عملکرد هورمون انسولین در بدن است. فعال شدن ترشح انسولین در بدن در اثر ورود گلوکز (که تحت عنوان قند خون شناخته می شود) در جریان خون اتفاق می افتد. بعد از ترشح، انسولین باید به گیرنده های ویژه در سلول های بدن متصل شود تا از این طریق متابولیسم گلوکز را کنترل کند و مانع از بالا رفتن قند خون شود. اتصال انسولین به گیرنده اش به واسطه حضور منیزیم انجام می شود. کاهش شدید این ماده معدنی در بدن می تواند منجر به اختلال در عملکرد انسولین و افزایش قند خون شود. در بسیاری از بیماران دیابتی سطوح این ماده معدنی پایین تر از حد طبیعی است.
منیزیم نقش ضد التهابی نیز دارد. این ماده معدنی قادر است واسطه هایی که منجر به فعال شدن واکنش های التهابی در بدن می شوند را غیر فعال کند. کاهش التهاب منجر به کاهش درد در بسیاری از موارد می گردد. به طور مثال درد های قاعدگی که ناشی از افزایش التهاب رحم و سایر بافت ها در دوره عادت ماهیانه هستند با مصرف مکمل منیزیم تا حد زیادی کنترل می شوند.
از دیگر نقش های این ماده مغذی تنظیم کردن فشار خون است. همان طور که گفتیم متابولیسم این ماده معدنی با کلسیم و پتاسیم در ارتباط است. این ماده مغذی با کنترل سطوح پتاسیم در حد نرمال می تواند فشار خون را در محدوده طبیعی نگه دارد. تنظیم متابولیسم کلسیم به واسطه منیزیم نیز نقش مهمی در جلوگیری از کمبود کلسیم و پوکی استخوان به ویژه در دوران یائسگی در خانم ها دارد.
دریافت مقادیر کافی
مقدار دریافت این ماده مغذی در سنین مختلف متفاوت است. به طور معمول در دوره بزرگسالی در خانم ها و آقایان دریافت 310-350 میلی گرم منیزیم در طول روز توصیه می شود. برای مصرف مقادیر بیشتر در شرایط خاص لازم است با پزشک یا کارشناس تغذیه مشورت کنید.
کمبود منیزیم
کمبود این ماده معدنی به طور معمول رواج زیادی ندارد. همان طور گه گفتیم منیزیم در بسیاری از عملکرد های بدن نقش ویژه ای دارد بنابراین حفظ سطوح خونی نرمال آن دارای اهمیت فراوانی می باشد. مهم ترین علائم کمبود منیزیم: ضعف، بی حالی، بی اشتهایی، حالت تهوع و … می باشد. کمبود این ریز مغذی در موارد شدید می تواند منجر به اختلال در عملکرد عضلات قلبی و حتی ایست قلبی شود. کمبود این ماده معدنی در خانم های باردار باید جدی گرفته شود زیرا ؛ با مسمویت حاملگی و فشار خون بارداری ارتباط تنگاتنگی دارد.