سالمندان

رژیم غذایی برای سالمندان چه ویژگی‌هایی دارد؟

رژیم غذایی برای سالمندان چه ویژگی‌هایی دارد؟

رژیم غذایی برای سالمندان باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ چه رژیم غذایی برای افراد مسن بهتر است؟ آیا تغذیه در افراد ۵۰ ساله و ۶۰ ساله با شیوه تغذیه برای افراد بیشتر از ۶۵ سال، تفاوت دارد؟ چه عواملی باعث می‌شوند سلامت سالمندان، بهتر تضمین شود؟

یک مطالعه جدید نشان داده است که یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین و حاوی کالری کمتر، می‌تواند به افراد مسن، به ویژه آنهایی که مبتلا به چاقی هستند، کمک کند ضمن حفظ حجم عضلات و بهبود تراکم استخوان، وزن بیشتری را از دست بدهند. کاهش وزن و ارتقای سلامتی در سالمندی، یک چالش است اما با بهترین رژیم غذایی برای سالمندان، می‌توانید این مسیر را به سلامت طی کنید. سالمندان اغلب هنگام تمرکز بر کاهش وزن، تراکم استخوان و توده عضلانی را از دست می‌دهند. از بین رفتن استخوان و عضله می‌تواند منجر به مشکلاتی در تحرک بدن شود و حتی می‌تواند خطر آسیب‌دیدگی فرد را افزایش دهد. یک مطالعه جدید نشان داده است که یک رژیم غذایی با پروتئین بالا و کالری کم در افراد مسن می‌تواند به جلوگیری از این مشکلات کمک کند.

 

مواد غذایی مورد نیاز سالمندان

برنامه غذایی سالمندان

 

برنامه رژیم غذایی برای سالمندان

سالمندان و افراد مسن، نیازهای غذایی منحصر به فردی دارند و ممکن است با گذشت سال‌ها به تغییر در رژیم‌های غذایی خود نیاز داشته باشند. توده عضلانی به عنوان یک قسمت طبیعی از فرآیند پیری، می‌تواند کاهش پیدا کند و بدن افراد سالمند، کالری را به همان میزان که در سال‌های جوانی دریافت می‌کردند و در طول روز به مصرف می‌رساندند، نمی‌سوزانند. در رژیم غذایی برای سالمندان، هدف قرار دادن غذاهای بدون چربی بسیار ضروری است؛ همچنین پرهیز از غذاهای پر کالری که فاقد مواد مغذی حیاتی هستند، اهمیت دارد.

غذاهای مفید شامل میوه‌ها، سبزیجات، غلات سبوس‌دار، گوشت بدون چربی، غذاهای دریایی، مرغ، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات کم چرب است. کنترل مصرف هر یک از این مواد مغذی نیز ممکن است لازم باشد – مخصوصاً برای افراد مسن بیشتر از ۶۰ سال – زیرا این افراد ممکن است بیشتر از آنچه نیاز دارند غذا بخورند.

پخت و پز برای خانواده‌های کم جمعیت می‌تواند چالش برانگیز باشد. بسیار توصیه شده است که در رژیم غذایی برای سالمندان، غذاها تازه به تازه تهیه شوند و برای همان وعده غذایی مصرف شود. مصرف غذاهای آماده طبخ یا منجمد برای سالمندان توصیه نمی‌شود. این غذاها جزو خوراک های فرآوری شده محسوب می‌شوند و بنابراین برای سلامتی آنها مناسب نیستند.

تا به اینجای مطلب، حتماً متوجه نیازهای غذایی افراد مسن و سالمندان شده‌اید. با این حال، اضافه کردن پروتئین بیشتر می‌تواند کلید جلوگیری از برخی از عوارض نامطلوب در این دوره از زندگی باشد.

 

تأثیرات پروتئین بیشتر و کالری کمتر در رژیم غذایی برای سالمندان

طبق تحقیقاتی که بر روی دو گروه از افراد مسن انجام شد، افراد در گروه پروتئین بیشتر و کالری کمتر، بیشترین کاهش وزن را تجربه کردند. کاهش وزن به صورت موضعی در قسمت‌های باسن و ران نیز در این گروه، اتفاق افتاد. این شرایط یعنی کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های خطرناکی نظیر دیابت، سکته مغزی، فشار خون و … در سالمندان.

علاوه بر این، محققان دریافتند که طبق این برنامه رژیم غذایی برای سالمندان، حاوی پروتئین بیشتر، سلامت استخوان‌های آنها نیز بهبود می‌یابد. این نوع تغذیه به افراد مسن کمک می‌کند تا سلامت جسمی خود را که در شاخص سالمندان تعریف شده است، ارتقا دهند.

 

اصول تغذیه در سالمندی

رعایت رژیم غذایی در سالمندی

 

رژیم غذایی برای سالمندان بعد از ۶۰ سال؛ ۴ نکته مهم که باید بدانید

حفظ وزن سالم در هر سن، یک هدف ارزشمند است. هرچه افراد، پیرتر می‌شوند، کنترل وزن و کاهش وزن، مشکل‌تر خواهد شد. درست است که سالمندان همانند دوران جوانی، کالری سوزی مناسبی نداشته باشند، اما هنوز هم می‌توانند وزن خود را کنترل کنند و از همه مهم‌تر، سلامت جسمی و روانی خود را تأمین نمایند. بهترین رژیم غذایی برای سالمندان، به آنها کمک می‌کند تا از دوران سالمندی خود نیز لذت ببرند.

قوانین طلایی کاهش وزن در کنار رژیم غذایی برای سالمندان، هنوز هم توصیه می‌شوند:

  • نسبت به کالری دریافتی از مواد غذایی و نوشیدنی، کالری بیشتری بسوزانید.
  • در رژیم غذایی خود، سعی کنید سبزیجات، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار، ماهی، لوبیا و لبنیات کم چرب یا بدون چربی را میل کنید. مصرف گوشت و مرغ را در حداقل مقدار خود، نگه دارید.
  • مصرف موادی که کالری مناسبی ندارند، مانند قندها و غذاهایی را که ارزش غذایی کمی دارند را محدود کنید.
  • از رژیم‌های سبک و سریع و بدون پایه و اساس، خودداری کنید زیرا نتایج مثبتی در سلامتی شما ندارند.
  • اگر بیشتر از ۶۰ سال، سن دارید و می‌خواهید وزن کم کنید، باید فعالیت‌های دیگری را نیز انجام دهید.

 

ورزش در سالمندی

حفظ سلامتی در سالمندی

 

مهم‌ترین کارهایی که در کنار رژیم غذایی برای سالمندان به افراد مسن توصیه می‌شود

۱- بدن خود را تقویت کنید

با افزایش سن، سالمندان، توده عضلانی خود را از دست می‌دهند. آنها می‌توانند این کمبود را با انجام تمرینات قدرتی جبران کنند. برای تقویت کردن، برخی از فعالیت‌ها مانند یوگا یا پیلاتس و حتی استفاده صحیح از دستگاهای وزنه در یک سالن ورزشی، توصیه می‌شود. بهتر است از وزنه‌های سبک‌تر شروع کنید و مراقب سلامتی اندام های خود باشید. برای این کار باید حتماً از پزشک ورزشگاه کمک بگیرید.

۲- پروتئین بیشتری بخورید

از آنجا که سالمندان با از دست دادن توده عضلانی در معرض خطر هستند، حتماً رژیم غذایی برای سالمندان را در حدود یک گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن، تنظیم کنید. پروتئین کافی در غذای روزانه می‌تواند بدن سالمندان را سالم‌تر نگه دارد؛ به همین دلیل به کاهش وزن آنها هم کمک می‌کند. ماهی سالمون، تخم مرغ کامل، پودر پروتئین آب پنیر ارگانیک و گوشت گاو به افراد مسن، توصیه شده است. البته، رعایت اعتدال، همیشه اهمیت دارد.

۳- آب فراوان بنوشید؛ در هر زمان بنوشید

نوشیدن مقدار زیادی آب به سلامت سالمندان کمک می‌کند. با افزایش سن، ممکن است متوجه تشنه بودن نشوید. محققان می‌گویند، شما باید روزانه حدود ۸ لیوان، آب بخورید. می‌توانید آن را مستقیماً بنوشید و یا بخشی از آب مورد نیاز را از غذاهایی دریافت کنید که به طور طبیعی سرشار از آب هستند؛ مانند خیار و گوجه فرنگی. اگر مطمئن نیستید که به اندازه کافی آب مصرف می کنید یا خیر، ادرار خود را بررسی کنید: در حالت طبیعی، رنگ ادرار باید زرد کمرنگ باشد.

۴- به متابولیسم و سرعت سوخت و ساز در بدن خود توجه داشته باشید

یکی از مهم‌ترین اهداف تنظیم یک رژیم غذایی برای سالمندان، تنظیم متابولیسم غذاها برای این گروه سنی است. اگر مسن هستید، وعده‌های غذایی و خوراکی‌های کمتری بخورید و بیشتر از ۳ ساعت، فاصله میان هر وعده غذایی شما نباید طول بکشد. از آنجا که سوخت و ساز بدن شما در حال حاضر کند است، اگر بسیار گرسنه شوید، این فرآیند، کندتر می‌شود. در مورد نوع ماده غذایی و یا حتی بهترین مکمل‌های غذایی برای سالمندان نیز می‌توانید از پزشک یا یک متخصص تغذیه سوال کنید.

 

ورزش و حفظ سلامت در سالمندی

ورزش در سالمندی

 

سایر توصیه‌های ضروری در رژیم غذایی برای سالمندان

  • میوه و سبزیجات بخورید. این خوراکی‌ها می‌توانند تازه، منجمد یا کنسرو باشند. بیشتر سبزیجات برگ سبز تیره مانند سبزیجات برگ‌دار یا کلم بروکلی و سبزیجات نارنجی مانند هویج و سیب زمینی شیرین را میل کنید.
  • پروتئین متفاوت شامل ماهی، لوبیا و نخود فرنگی را مصرف کنید.
  • هر روز حداقل سه “اونس” غلات سبوس‌دار، نان، برنج یا ماکارونی میل کنید. هر زمان ممکن است، غلات کامل را انتخاب کنید.
  • سه وعده لبنیات کم چرب یا بدون چربی (شیر، ماست یا پنیر) که با ویتامین D غنی شده‌اند برای حفظ سلامت استخوان‌های سالمندان، توصیه می‌شود.
  • چربی‌هایی را که می‌خورید باید شامل چربی‌های اشباع نشده باشد. هنگام تهیه مواد غذایی از روغن‌های مفید نظیر روغن زیتون یا کنجد و کلزا استفاده کنید.
  • فعالیت بدنی را تقریباً مستمر افزایش دهید.
  • متعادل کردن فعالیت بدنی و یک رژیم غذایی سالم، بهترین دستورالعمل برای سلامتی و تناسب اندام در سنین بالاتر است. هدف خود را تعیین کنید تا حداقل روزانه ۳۰ دقیقه از نظر جسمی، فعال باشید – این برنامه حتی در سه جلسه ۱۰ دقیقه ای در طول روز، قابل تقسیم است.
  •  برای کسی که در حال حاضر هیچ فعالیتی ندارد، ایده خوبی است که با چند دقیقه فعالیت مانند پیاده‌روی، ورزش را شروع کند؛ و هر بار به تدریج آنها را افزایش دهد.
  • همیشه قبل از شروع برنامه جدید فعالیت بدنی، با یک پزشک یا مربی ورزش سالمندان گفتگو کنید.

 

بیشتر بدانید: مهم‌ترین مواد غذایی برای رشد که بدن به آنها نیاز دارد

 

سخن پایانی

خوردن انواع غذاها از همه گروه‌های غذایی می‌تواند به تأمین مواد مغذی مورد نیاز فرد در سنین بالاتر کمک کند. یک برنامه غذایی سالم، بر مصرف میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و لبنیات کم چربی یا بدون چربی تأکید دارد. این برنامه می‌تواند حتی شامل مقادیر کافی از گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، لوبیا، تخم مرغ و آجیل باشد.

خواص urea چیست؟

اوره یا urea از محصولات جانبی بدن است که به صورت طبیعی از طریق متابولیسم پروتئین در کبد انسان حاصل می­شود. برای استفاده از اوره در تولید محصولات مراقبت از پوست به صورت مصنوعی ساخته می­شود. مقدار آن که در محصولات مختلف مانند کرم­ ها و ژل­ ها استفاده می­ شود، با هم متفاوت است. اوره دارای خواص مرطوب کنندگی است که برای پوست­ های خشک مناسب است. این ماده رطوبت را از بخارات موجود در هوا جذب کرده و آن را در سطح پوست یا زیر سطح آن حفظ می­کند.

خواص و کاربرد urea در محصولات مراقبت شخصی

فواید اصلی urea آن است که ساختار داخلِ سلولی که پوست مرده و پوسته پوسته شده تولید می­کند را، بهبود می­بخشد. بنابراین برای درمان پینه، درماتیت، پسوریازیس و اگزما ایده آل است. متخصصان پوست معتقدند مصرف اوره یک تا سه بار در روز به ویژه با غلظت 40 درصد برای درمان افرادی که دارای پوست کم آب و پوسته پوسته هستند، بسیار مناسب است. کرم‌های اوره ملایم‌تر در غلظت‌های پایین‌تر مانند 10 و 20 درصد نیز وجود دارند.

کاربرد urea در محصولات مراقبت شخصی چیست؟

کارکرد ماده urea در تولید مواد آرایشی و بهداشتی شامل موارد زیر است:

  • اثر روی بدن:
    • نرم کننده کراتولیتیک (نرم کننده بافت)
    • مرطوب کننده
  • نقش در فرمولاسیون:
    • کورتیکواستروئید و ضد قارچ

اوره دارای کاربردهای مفیدی برای محصولات مراقبت از پوست و مو است. مصارف عمده آن به صورت زیر است:

  • نرم کننده کراتولیتیک: این ماده دارای خواص کراتولیتیک است، یعنی توانایی آن را دارد که با تجزیه کراتین پوست و مو را نرم کند.
  • ماده به شدت مرطوب کننده: اوره خواص مرطوب کنندگی زیادی دارد و محصولات حاوی آن برای افزایش رطوبت پوست و تقویت بافت پوست معروف هستند.
  • درمان بیماری­های پوستی: محصولات حاوی اوره می­توانند بیماری­های پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس را درمان کنند. همچنین استفاده آن در کرم­ها و پمادهای ضد چین و چروک رایج است.
  • درمان بیماری‌های خاص پا: اوره انتقال مولکول‌های فعال بیولوژیکی دیگر در پوست مانند داروهای ضد قارچ را بهبود می‌بخشد. یک لایه ضخیم از کرم اوره می‌تواند با آبرسانی و مختل کردن سد چربی در از بین بردن قارچ روی ناخن یا اطراف آن موثر باشد.

مراجع:

https://www.byrdie.com

https://www.healthline.com

خواص triethanolamine چیست؟

تری اتانول آمین یا triethanolamine  یک ترکیب آمینه سوم از آمونیاک است که با علامت اختصاری TEA نشان داده می­شود. این ترکیب خواص هر دو آمینو اسید و الکل را نشان می­دهد. تری اتانول آمین به طور طبیعی در انواع لوبیا یافت می­شود. به عنوان یک آنتی اکسیدان در برابر اکسیداسیون طبیعی چربی­ های حیوانی و گیاهی عمل می­کند.
تری اتانول آمین به صورت یک مایع بی­رنگ و چسبناک است که به منظور جلوگیری از خوردگی در محصولات مختلفی استفاده می­شود. از جمله موارد کاربرد آن در فراورده­ های آرایشی و بهداشتی و مراقبت شخصی، سیالات فلزکاری، روغن­ ها، سوخت ­ها، رنگ­ ها و جوهر ها می ­باشد.

خواص و کاربرد تری اتانول آمین یا triethanolamine در محصولات مراقبت از پوست

تری اتانول آمین به عنوان تنظیم کننده pH یا تثبیت کننده امولسیون در بسیاری از فراورده­ های زیبایی مانند لوسیون­ ها، ضدآفتاب­ ها، فونداسیون­ ها و کرم­ ها مصرف می­ شود. اگر از این ترکیب با غلظت کم بین 1 تا 3 درصد استفاده شود، برای پوست و مو خطری ندارد. استفاده از غلظت بالاتر امکان دارد باعث تحریک و قرمزی پوست گردد.

نقش triethanolamine در محصولات مراقبت از پوست چیست؟

کارکرد triethanolamine  طبق مقررات تولید مواد آرایشی و بهداشتی شامل موارد زیر است:

  • اثر روی بدن:
    • رایحه
  • نقش در فرمولاسیون:
    • SURFACTANT – امولسیون کننده
    • SURFACTANT – پاکسازی
    • BUFFERING – مقاومت در برابر تغییرات میزان pH

کاربردهای تری اتانول آمین برای محصولات مراقبت از پوست و مو عبارتند از:

  • یک امولسیفایر است که در بسیاری از لوازم آرایشی، شوینده­ ها و داروها کاربرد دارد. کرم‌ها و لوسیون‌های آرایشی دارای ترکیبات آب و روغن هستند که توسط امولسیفایر به صورت مخلوط یکنواخت درمی ­آیند.
  • به عنوان تنظیم کننده pH و سورفکتانت در لوازم آرایشی مانند حالت دهنده پوست و مو استفاده دارد.
  • این مایع قلیایی بی­رنگ در بسیاری از شامپو ها جهت بالا بردن میزان کف کردن استفاده می­گردد. البته امکان تحریک پوست سر و آسیب به کراتین مو را دارد که باعث شکننده و خشک شدن موها می­ شود.
  • در فراورده ­های مراقبت از پوست و محصولاتِ از بین برنده آکنه، به عنوان عامل خنک کننده کاربرد دارد. این ماده اثر خشکی بر روی پوست ندارد اما قابلیت پخش محصول، امولسیون سازی و کف کردن بهتر را بالا می­ برد.

مراجع:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov

https://ec.europa.eu

https://www.lush.com

نیاز های تغذیه ای نوجوانان

آشنایی با نیازهای تغذیه‌ای در دوران بلوغ و پس از بلوغ

آشنایی با نیازهای تغذیه‌ای در دوران بلوغ و پس از بلوغ

بلوغ یکی از مهم‌ترین رویدادهای دوران نوجوانی محسوب می‌شود. بلوغ در واقع دورانی از رشد و تکامل سریع است که کودک در آن به سمت فرد بزرگسال تکامل می‌یابد. مهم‌ترین دستاورد این دوره، دستیابی به توانایی تولید مثل است. در طول دوران بلوغ، سنتز هورمون های استروژن، پروژسترون و تستسترون آغاز می شود و با ظهور علائم ثانویه جنسی، بلوغ تکمیل می گردد. آشنایی با نیازهای تغذیه‌ای در دوران بلوغ و پس از بلوغ اهمیت بالایی دارد. چرا که همانطور که پیشتر گفته شد، تغییرات رشدی و فیزیولوژیکی بسیاری در این دوره رخ می‌دهد. بنابراین نیاز بدن نوجوانان در دوره بلوغ افزایش چشمگیری می یابد. عدم تامین مواد مغذی ضروری در دوران بلوغ، نوجوان و کودک را مستعد کمبودهای تغذیه‌ای شدید می‌کند. این کمبودها نه تنها تکمیل بلوغ را دچار اختلال می‌کنند، بلکه اثرات طولانی مدت فراوانی ایجاد می‌کنند که بسیاری از آنها در بزرگسالی نمود بیرونی می‌یابد.

 

اهمیت مواد غذایی در بلوغ

نیازهای تغذیه‌ای در دوران بلوغ و پس از بلوغ

نیاز به مواد مغذی در نوجوانان به سن و جنس وابسته است. اما به طور کلی به دلیل تفاوت در ترکیب بدن، درجه بلوغ و سطح فعالیت فیزیکی، میزان نیاز واقعی در نوجوانان بسیار متفاوت است. بنابراین برای تشخیص نهایی میزان نیاز به مواد مغذی، لازم است شاخص‌های بالینی و میزان فعالیت فیزیکی نیز بررسی شود. در ادامه به بررسی میزان کلی درشت مغذی‌ها و ریز مغذی‌ها در دوران بلوغ و پس از بلوغ می‌پردازیم.

درشت مغذی‌ها و ریز مغذی‌ها در دوران بلوغ و پس از بلوغ

پروتئین

بهترین روش تعیین نیاز به پروتئین در دوران بلوغ، توجه به وزن نوجوان است. با این روش می‌توان رشد و تکامل جسمی نوجوان را در نظر گرفت. دریافت پروتئین به طور معمول در نوجوانان در سن بلوغ متعادل است. اما پس از بلوغ ممکن است به دلایلی همچون؛ روی آوردن به گیاه‌خواری یا رژیم‌های لاغری غیر استاندارد، نوجوان در معرض کمبود پروتئین و انرژی قرار گیرد. کمبود پروتئین در دوران بلوغ، به سرعت به شکل تاخیر یا توقف در رشد قدی، وزنی و جنسی مشاهده می‌شود.

در نوجوانان بالغ و پس از دوران بلوغ کمبود پروتئین ممکن است منجر به، کاهش وزن و به ویژه کاهش توده عضلانی شود. اختلال در پاسخ ایمنی و ابتلا به عفونت‌های مکرر نیز از دیگر نشانه‌های کمبود پروتئین پس از بلوغ است.

کربوهیدرات و فیبر

نیاز نوجوانان در دوران بلوغ، معمولا روزانه ۱۳۰ گرم کربوهیدرات است. در نوجوانان ورزشکار، فعال و یا در محدوده رشد زیاد، نیاز به کربوهیدرات افزایش می‌یابد. در حالی که توصیه می‌شود برای جلوگیری از اضافه ویزن، میزان کربوهیدرات دریافتی در نوجوانا بی‌تحرک و مستعد چاقی، کاهش یابد. بهترین منبع کربوهیدرات برای سنین بلوغ، غلات کامل و سبوس‌دار هستند. این مواد غذایی، منبع عمده فیبر نیز به شمار می‌روند.

دریافت فیبر در نوجوانان معمولا کمتر از حد نرمال است. چراکه میزان مصرف سبزیجات، غلات کامل و سایر منابع فیبر در نوجوانان پایین است. دریافت حدود ۱۴ گرم فیبر در روز، برای محافظت از ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان در دوران بلوغ ضروری به نظر می‌رسد. درصورت عدم دریافت این مقدار از منابع غذایی، مکمل‌های فیبر نیز می‌توانند کمک کننده باشند.

چربی

نکته مهم در رابطه با مصرف چربی در دوران بلوغ، کاهش میزان چربی اشباع و چربی ترانس درافتی است. چرا که در دوران بلوغ و پس از آن نوجوانان مستعد چاقی و اضافه وزن هستند. برای جلوگیری از این امز توجه به نوع چربی دریافتی اهمیت فراوانی دارد. از طرفی اسیدهای چربی امگا۳ و امگا۶، جزء مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل در دوران بلوغ و کاهش خطر بیماری‌های مزمن پس از بلوغ هستند.

میزان نیاز به امگا 3 و امگا 6 با افزایش سن و درجه بلوغ جنسی افزایش می‌یابد، به طورکلی نیاز در نوجوانان پسر نسبت به دختر بیشتر است. به دلیل نقش حیاتی این اسیدهای چرب در روند تکامل بلوغ و توانایی جنسی، مصرف مکمل‌های امگا۳ و امگا۶ در کنار مونابع غذایی، توصیه می‌گردد.

 

بیشتر بدانید: مهم‌ترین مواد غذایی برای رشد که بدن به آنها نیاز دارد

 

دوران بلوغ

نقش تغذیه در دوران بلوغ و پس از آن

 

عناصر معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز در دوران بلوغ و پس از بلوغ

در دوران بلوغ نیاز به ریزمغذی‌ها برای حمایت از رشد و تکامل جنسی افزایش می‌یابد. ویتامین‌ها و مواد معدنی در سنتز بافت بدون چربی، استخوان و گلبول‌های قرمز نقش دارند. علاوه بر این وجود این مواد برای روند ساخت ماده ژنتیکی سلول نیز موثر است. به طور کلی نوجوانان پسر به مقادیر بیشتری از ریز مغذی‌ها، به استثنا آهن، نیاز دارند.

کلسیم

به دلیل تکامل عضلانی، استخوانی، اسکلتی و … نیاز به کلسیم در دوران بلوغ بیش از پیش و پس از بلوغ است. در دوران بلوغ، توده استخوانی در مقایسه با هر زمان دیگری بیشتر افزایش می‌یابد. بنابراین دوران نوجوانی زمان بحرانی برای جلوگیری از پوکی استخوان به شمار می‌رود. مداخلات بهبود مصرف کلسیم در نوجوانان، علاوه بر تمرکز روی دریافت لبنیات باید بر مصرف سایر منابع کلسیم از جمله مواد غذایی غنی شده و مکمل‌های کلسیم نیز تاکید نماید.

آهن

نیاز به مصرف آهن در نوجوانی و بلوغ به ویژه در دختران به شدت افزایش می‌یابد. چراکه افزایش توده عضلانی، افزایش تعداد گلبول‌های قرمز و جبران از دست دادن خون در دوران قاعدگی، مستلزم دریافت آهن بالا است. در پسران پس از تکامل و بلوغ میزان نیاز به آهن به مقدار اولیه باز می‌گردد. اما در دختران این مقدار پس از بلوغ همچنان بالا باقی می‌ماند.

افزایش نیاز به آهن و کاهش دریافت آن به دلیل الگوی غذای گیاهخواری و یا عدم تمایل به مصرف گوشت، دختران نوجوان را در معرض کمبود آهن و آنمی قرار می‌دهد. کم خونی فقر آهن در دوران بلوغ و پس از آن سبب اختلال در سیستم ایمنی و کاهش مقاومت در برابر بیماری ها می‌گردد. این عارضه همچنین بر روی عملکرد شناختی و حافظه نوجوانان نیز اثرگذار است.

اسید فولیک

نیاز به فولات به ویژه در دوران پس از بلوغ و اواخر نوجوانی افزایش چشمگیری می‌یابد. یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش نیاز، رشد سریع توده بدون چربی در بدن نوجوانان است. علاوه بر این در نوجوانان دختر وجود مقادیر کافی ذخایر فولات در بدن در دوران پس از بلوغ، برای آماده‌سازی بدن برای باروری اهمیت فراوانی دارد. علی‌رغم نیاز بیشتر دختران نوجوان به اسید فولیک، ریسک ابتلا به کمبود ویتامین B9 در دختران بالا تر از پسران است. بنابراین توجه به سطوح فولات در نوجوانان دختر و مکمل یاری در صورت نیاز، اهمیت دارد.

ویتامین D

ویتامین D نقش به سزایی در روند جذب استخوانی کلسیم و فسفر و تکامل استخوان در نوجوانان در سنین بلوغ دارد. وجود BMI بالا و مصرف بیشتر محصولات ضد آفتاب برای مراقبت از پوست در نوجوانان، آنها را مستعد ابتلا به کمبود ویتامین D می‌کند. میزان نیاز به این ویتامین در نوجوانان برای روند تکامل، ۶۰۰ واحد در روز است. به دلیل نوع پوشش و شرایط زندگی، سنتز طبیعی این ویتامین به ویژه در نوجوانان دختر کمتر از مقدار مورد نیاز است. بنابراین مکمل یاری با ویتامین D در دوران نوجوانی و حتی پس از بلوغ نیز توصیه می‌گردد.

 

سخن پایانی

به دلیل افزایش نیاز به مواد مغذی، استفاده از یک رژیم غذایی متعادل، در کنار مصرف مکمل‌های غذایی، مطمئن‌ترین روش برای دریافت کافی به شمار می‌رود. بسیاری از نوجوانان در دوران بلوغ و پس از بلوغ، به دلیل عدم مصرف رژیم غذایی غنی از مواد مغذی ضروری، نیاز به مکمل یاری دارند. علاوه بر مکمل‌های غذایی ذکر شده، مصرف مکمل‌های کاهش و افزایش وزن، داروهای گیاهی و برخی مکمل‌های ترکیبی نیز در نوجوانان در سنین بلوغ امری رایج است. بنابراین لازم است، در صورت مصرف هم زمان چند مکمل و دارو، به تداخل و سازگاری آنها با یکدیگر توجه داشته باشید. برای آگاهی بیشتر در این زمینه مطالعه مقاله “مکمل‌های غذایی برای کودکان و نوجوانان که به رشد آنها کمک می‌کند” را پیشنهاد می‌کنیم.

 

 

انواع مواد غذایی

مهم‌ترین مواد غذایی برای رشد که بدن به آنها نیاز دارد

کودکان و نوجوانان برای رشد، یادگیری بهتر و رشد، به مواد غذایی برای رشد مناسب نیاز دارند. این معنای آن است که بچه‌ها، جوانان و حتی گروه‌های سنی دیگر، به مواد غذایی و نوشیدنی‌هایی با مواد مغذی و کالری زیاد، چربی‌ها و قندهای متنوع احتیاج دارند. این، یک پایه محکم برای داشتن یک زندگی سالم است. سبک تغذیه سالم، تمام این نیازها را مرتفع می‌سازد.

راز تغذیه سالم در خانواده، سِرو کردن غذاهای خوشمزه و غنی از مواد مغذی در هر وعده غذایی و میان وعده ها است. این در حقیقت، همان مواد غذایی برای رشد است. سعی کنید کودکان در سن رشد، مقادیر بسیار کمی از هله هوله و مواد خوراکی بدون ماده‌های مغذی نظیر چیپس و پفک، نوشابه، فست و فود و … را دریافت کنند. در اینجا چند روش سریع و آسان برای تنظیم بهترین رژیم غذایی برای گروه‌های سنی در حال رشد، معرفی می‌کنیم. در هر گروه باید به مهم‌ترین مواد غذایی برای رشد توجه کنید. هر یک از مواد غذایی در جایگاه خود، اهمیت دارند.

 

معرفی بهترین مواد غذایی برای رشد

۱- غذاهای حاوی غلات سبوس‌دار با کربوهیدرات، فیبر، ویتامین‌های گروه B

غلات سبوس‌دار ارزش غذایی زیادی را در خود جای داده‌اند. کربوهیدرات موجود در آنها باعث رشد و فعال شدن بدن برای سنین در حال رشد می‌شود. غلات کامل را برای این وعده‌های غذایی انتخاب کنید. اینها بهترین مواد غذایی برای رشد هستند.

برای صبحانه، غلات سبوس‌دار، نان سبوس‌دار “سفید” مناسب بچه‌ها، ساندویچ سالم، کراکرهای مغذی سبوس‌دار برای میان وعده‌ها و ماکارونی با غلات سبوس‌دار برای شام مناسب هستند. سبوس گندم و برنج قهوه‌ای نیز برای طبخ غذا بسیار توصیه شده‌اند. سبوس برنج، جایگاه شناخته شده‌ای در مواد غذایی برای رشد دارد.

 

عکس نان سبوس دار

مواد غذایی گروه غلات

 

۲- میوه‌ها و سبزیجات با ویتامین‌های A و C، پتاسیم و فیبر

برای کودکان و بزرگسالان به طور یکسان، خوردن میوه و سبزیجات بیشتر، در هر وعده غذایی برای سلامتی مهم است و یکی از مهم‌ترین گروه‌های مواد غذایی برای رشد محسوب می‌شود. در وعده صبحانه از انواع توت‌های تازه یا یخ زده روی غلات یا اسموتی، یک لیوان آب پرتقال تازه میل کنید. هنگام ناهار، هویج یا سیب زمینی خرد شده سرو کنید.

برای شام، سبزیجات با رنگ روشن (کلم بروکلی، ذرت، فلفل دلمه‌ای، نخود فرنگی یا سالاد سبز برگ‌دار) را در بشقاب قرار دهید. آب میوه یک خوراکی خوشمزه برای به دست آوردن مواد مغذی با ارزش است؛ اما نمی‌تواند جایگزین میوه‌ها و سبزیجات شود، بنابراین حداقل نیمی از میوه‌ها را به صورت میوه تازه دریافت کنید.

 

عکس میوه و سبزیجات

گروه غذایی میوه و سبزسجات

 

۳- غذاهای لبنی کم چرب حاوی پروتئین، کلسیم، پتاسیم، منیزیم و فسفر

مواد مغذی موجود در این گروه برای کودکان و گروه سنی در حال رشد، بسیار مهم است. بسیاری از لبنیات کم چرب دارای مواد مغذی هستند که می‌توانید انتخاب کنید؛ یک لیوان شیر کم چرب برای صبحانه، یا میان وعده‌ها مناسب است. ماست بدون چربی یا کم چرب برای صبحانه یا میان وعده بعد از مدرسه برای کودکان توصیه می‌شود.

 

شیر و لینیات

شیر و لبنیات برای رشد

 

۴- مواد غذایی برای رشد شامل گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا یا آجیل حاوی پروتئین، آهن، روی و ویتامین‌های B

برای ماهیچه‌ها و استخوان‌های در حال رشد و برای داشتن مغز فعال‌تر، این مواد مغذی برای کودکان بسیار مهم هستند. دریافت مقدار کافی پروتئین در هر وعده غذایی و میان وعده، به افزایش احساس سیری کمک می‌کند. در حالی که اکثر بچه‌ها در هنگام ناهار و شام، مقدار زیادی پروتئین مصرف می‌کنند، لزوماً پروتئین آنها با صبحانه یا میان وعده‌ها رفع نمی‌شود. بهتر است صبحانه را با تخم مرغ یا لوبیا شروع کنید. برای میان وعده‌ها، آجیل، کره بادام زمینی یا سایر دانه‌های خوراکی را انتخاب کنید. این گروه از مواد غذایی، بهترین مواد غذایی برای رشد هستند.

 

مواد غذایی گوشتی برای رشد

انواع گوشت برای رشد

 

بیشتر بدانید: مصرف مکمل‌های غذایی برای کودکان، آری یا خیر؟

 

بهترین مواد غذایی برای رشد مو که برای تمام افراد مناسب هستند

با افزایش سن بسیاری از افراد تمایل دارند موهای قوی‌تر و سالم‌تر داشته باشند. موهای شما در حدود ۲۵/۱ سانتی‌متر در ماه و ۱۵ سانتی‌متر در سال، رشد می‌کنند. سرعت رشد آن به عواملی مانند سن، سلامتی جسمی، ژنتیک و رژیم غذایی بستگی دارد. اگرچه شما نمی‌توانید عواملی مانند سن و ژنتیک را تغییر دهید، رژیم غذایی چیزی است که شما بر آن کنترل خواهید داشت. در حقیقت، مصرف رژیم غذایی فاقد مواد مغذی مناسب می‌تواند منجر به ریزش مو شود. خوردن یک رژیم غذایی متعادل با مواد مغذی مناسب (مواد غذایی برای رشد) می‌تواند به رشد مو کمک کند؛ به خصوص اگر به دلیل تغذیه ضعیف دچار ریزش مو شوید.

آنچه می‌خورید می‌تواند تأثیر زیادی در سلامت موهای شما داشته باشد. عدم وجود مواد مغذی مناسب از جمله ویتامین‌های A ، C ، D و E، روی، ویتامین‌های گروه B، آهن، بیوتین، پروتئین و اسیدهای چرب ضروری ممکن است رشد مو را آهسته کرده یا حتی باعث ریزش مو شود. خوشبختانه، اصلاح کمبود در هر یک از این مواد مغذی ممکن است به درمان ریزش مو و افزایش میزان رشد موها کمک کند. اگر فکر می کنید با کمبود هر یک از این مواد مغذی مواجه هستید، سعی کنید برخی از غذاهای فوق را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

در ادامه به بهترین خوراکی های تقویت رشد مو آشنا می‌شوید:

۱- تخم مرغ

تخم مرغ منبع عالی پروتئین و بیوتین است؛ دو ماده مغذی که رشد مو را تقویت می‌کنند. خوردن پروتئین کافی برای رشد مو از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا فولیکول‌های مو از بیشتر پروتئین‌ها ساخته شده‌اند. کمبود پروتئین در رژیم غذایی باعث ریزش مو می‌شود. تخم مرغ همچنین منبع خوبی از روی، سلنیوم و سایر مواد مغذی سالم برای مو است.

۲- انواع توت‌ها

انواع توت‌ها با ترکیبات مفید و ویتامین‌هایی که در آنها وجود دارند، باعث رشد موها می‌شوند. توت‌ها شامل ویتامین C است که خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارد. آنتی اکسیدان‌ها می‌توانند فولیکول‌های مو را در برابر آسیب مولکول‌های مضر به نام رادیکال‌های آزاد، محافظت کنند. این مولکول‌ها به طور طبیعی در بدن و محیط وجود دارند. همچنین بدن از ویتامین C برای تولید کلاژن استفاده می‌کند، پروتئینی که به تقویت مو کمک می‌کند تا از شکنندگی آن جلوگیری نماید.

۳- اسفناج

اسفناج یک سبزی سبز رنگ سالم است که دارای مواد مغذی مفیدی مانند فولات، آهن و ویتامین‌های A و C است که همگی باعث رشد مو می‌شوند. اسفناج همچنین یک منبع عالی آهن است که برای رشد مو ضروری است. آهن به سلول‌های قرمز خون کمک می‌کند تا اکسیژن را در حمل کنند و سوخت و ساز بدن را تقویت کرده و به رشد و ترمیم آنها کمک می‌کند. علاوه بر این، کمبود آهن به ریزش مو مرتبط است.

۴- ماهی‌های چرب

ماهی‌های چرب مانند سالمون، شاه ماهی و ماهی خال خالی دارای مواد مغذی هستند که ممکن است باعث رشد مو شوند. آنها منابع عالی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که با رشد مو ارتباط دارند. ماهی چرب همچنین منبع خوبی از پروتئین، سلنیم، ویتامین D3 و ویتامین‌های B است؛ مواد مغذی که ممکن است به تقویت موهای قوی و سالم کمک کنند.

۵- سیب زمینی شیرین

سیب زمینی شیرین منبع بسیار خوبی از بتاکاروتن است. بدن این ترکیب را به ویتامین A تبدیل می‌کند، که این امر با سلامتی مو ارتباط دارد.

۶- آووکادو

آووکادو، خوشمزه، مغذی و منبع خوبی از چربی‌های سالم است. آووکادو، منبع عالی ویتامین E است که رشد مو را تقویت می‌کند. مانند ویتامین C، ویتامین E یک آنتی اکسیدان است که با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد به مبارزه با استرس اکسیداتیو کمک می‌کند. آووکادو منبع خوبی برای اسیدهای چرب ضروری است. کمبود اسیدهای چرب ضروری با ریزش مو ارتباط دارد.

۷- فلفل دلمه ای

فلفل دلمه‌ای منبع عالی ویتامین C است که ممکن است به رشد مو کمک کند. ویتامین C به تقویت تولید کلاژن کمک می‌کند؛کلاژن می‌تواند برای تقویت رشته‌های مو مفید باشد. این یک آنتی اکسیدان قوی است که می‌تواند رشته‌های مو را در برابر استرس اکسیداتیو محافظت کند. فلفل دلمه‌ای، منبع عالی ویتامین A است.

۸- میگو

میگو، سرشار از بسیاری از مواد مغذی است که برای رشد مو بسیار مفید است. این ماده غذایی منبع عالی پروتئین، ویتامین‌های گروه B، روی، آهن و ویتامین D است. میگو مقدار کمی اسیدهای چرب امگا ۳ را نیز تأمین می‌کند.

۹- سویا

مطالعات نشان داده‌اند که ترکیبات موجود در سویا ممکن است رشد مو را تقویت کند. یکی از این ترکیبات، اسپرمیدین است که در سویا فراوان است.

۱۰- گوشت‌ها

گوشت یکی از اصلی‌ترین رژیم‌های غذایی افراد است و سرشار از مواد مغذی است که به رشد مو کمک می‌کند. پروتئین موجود در گوشت موجب ترمیم و تقویت فولیکول‌های مو می‌شود. گوشت قرمز سرشار از نوعی آهن است که جذب آن آسان است. این ماده معدنی به سلول‌های قرمز خون کمک می‌کند تا اکسیژن را به کلیه سلول‌های بدن از جمله فولیکول‌های مو برسانند.

 

تقویت موها با مواد غذایی

مواد غذایی مفید برای رشد موها

 

بیشتر بخوانید: درمان ریزش مو با فرآورده‌های طبیعی

 

سخن پایانی

به طور کلی، برای رشد سالم و بهبود عملکرد بدن، تغذیه متنوع و متعادل با تمرکز بر تأمین تمامی گروه‌های غذایی مختلف ضروری است. همچنین، توصیه می‌شود با متخصص تغذیه یا پزشک خود مشورت کنید تا رژیم غذایی مناسبی برای شرایط خاص شما تعیین کنند.

 

خواص squalane چیست؟

روغن اسکوالان یا squalane با فرمولی مشابه با روغن­ های طبیعی پوست تولید شده و یک مرطوب کننده­ و نرم کننده عالی برای پوست محسوب می ­شود. در ضمن یک آنتی اکسیدان طبیعی است که به دلیل خواص ضد توموری از پوست در مقابل فاکتورهای سرطان­زا محافظت می ­نماید.
تحقیقات نشان داده که تولید روغن طبیعی بدن با افزایش سن کاهش یافته و در نتیجه پوست خشک­ تر و کدرتر به نظر می­رسد. اگر اسکوالان به صورت موضعی در برنامه مراقبت از پوست گنجانده شود، به کاهش از دست دادن رطوبت طبیعی و حفظ رطوبت پوست کمک می­ کند.

خواص و کاربرد squalane از محصولات آرایشی و بهداشتی

اسکوالن (squalene) یکی از مشتقات چربی است که روغن کبد کوسه منبع اصلی آن برای استخراج است. در مقادیر خیلی کمتر در روغن­ های گیاهی زیتون، جوانه گندم، سبوس برنج و مخمر یافت می­ شود.

جهت استفاده از squalane در محصولات مراقبت از پوست، ابتدا اسکوالن توسط هیدروژناسیون به اسکوالان که شکل پایدار مولکول است، تبدیل می ­شود. روغن غیر اشباع (اسکوالن) با عمل هیدروژنه به روغن اشباع (اسکوالان) تبدیل می­ شود. هیدروژناسیون، روغن را سازگار با پوست کرده و ماندگاری آن را افزایش می­دهد.

کاربرد squalane در محصولات آرایشی و بهداشتی چیست؟

کارکرد ماده squalane طبق مقررات آرایشی و بهداشتی شامل موارد زیر است:

  • اثر روی بدن:
    • حالت دهنده پوست – نرم کننده
    • حالت دهنده مو
    • حالت دهنده پوست
  • نقش در فرمولاسیون:
    • REFATTING – روغن کاری مجدد

اسکوالان دارای کاربردهای مفیدی برای محصولات مراقبت از پوست و مو است. مصارف عمده آن به صورت زیر است:

  • فواید پوستی: اسکوالان پوست را هیدراته می­کند تا شاداب ­تر و سالم ­تر به نظر برسد. آنتی اکسیدان­ داخل این روغن ­ها و کرم ­ها با آسیب­ های پوستی و رادیکال­ های آزاد مقابله کرده و روند پیری را کند می­کند. استفاده منظم آن باعث افزایش تولید کلاژن و سفت ­تر شدن پوست می ­شود.
  • فواید برای مو: روغن squalane را می­ توانید به موهای خود بمالید. مرطوب کردن موها باعث افزایش درخشندگی و جلوگیری از شکستگی مو می­ شود. موها دارای روغن طبیعی خاص خود هستند ولی آب و هوا، افزایش سن، رژیم غذایی و گرما می­تواند باعث آسیب زدن و خشکی موها شود. استفاده از اسکوالان از موها در برابر آسیب بیشتر محافظت می­کند.

مراجع:

https://ec.europa.eu
https://cosmetics.specialchem.com
https://www.healthline.com

خواص propylene glycol چیست؟

پروپیلن گلیکول یا propylene glycol با علامت اختصاری PG مایعی بی ­رنگ، بی­بو، محلول در آب و دارای خواص آبرسانی است. افزودن آن به تعداد زیادی از محصولات مراقبت از پوست رایج است. روی برچسب بسیاری از شامپوها، صابون­ها، لوسیون­ها، نرم کننده ­ها، کرم­ های اصلاح، دئودورانت ها و سرم­ ها می­ توانید نام این ماده را ببینید.

ماده مصنوعی پروپیلن گلیکول می­تواند به جذب آب اضافی و حفظ رطوبت در داروها، لوازم آرایشی و مواد غذایی کمک کند. این ماده میل ترکیبی زیادی با آب دارد یعنی آب را به داخل پوست کشانده و برای داشتن پوستی لطیف­تر و هیدراته نگه می­دارد. به همین دلیل PG برای افزایش رطوبت در فرمولاسیون­ های محصول مراقبت از پوست استفاده می­ شود.

خواص و کاربرد propylene glycol در محصولات مراقبت از پوست

امکان بروز واکنش‌های آلرژیک در پوست و ایجاد بثورات پوستی می­تواند از مشکلات PG باشد. افراد دارای سابقه آلرژی، پوست حساس و بیماری­ های پوستی مانند اگزما، می­توانند قبل از مصرف، حساسیت یا آلرژی به پروپیلن گلیکول را آزمایش کنند. اگر متوجه التهاب، تورم، برآمدگی یا کهیر، تغییر رنگ پوست و خارش یا سوزش شدید استفاده از هر محصول جدید را متوقف کرده و با متخصص پوست مشورت کنید.

نقش propylene glycol در محصولات مراقبت از پوست چیست؟

کارکرد ماده propylene glycol طبق مقررات تولید مواد آرایشی و بهداشتی شامل موارد زیر است:

  • اثر روی بدن:
    • حالت دهنده پوست – نرم کننده
  • نقش در فرمولاسیون:
    • Binding – قوام دهنده
    • کنترل ویسکوزیته

پروپیلن گلیکول دارای کاربردهای مفیدی برای محصولات مراقبت از پوست و مو است. مصارف عمده آن به صورت زیر است:

  • مرطوب کننده: برای افزایش رطوبت در پوست و مو به مواد آرایشی اضافه می ­شود. به طور معمول PG برای پوست قابل تحمل بوده و باعث قرمزی یا تحریک نمی­ شود. نقش محصولات حاوی آن افزایش رطوبت پوست و تقویت بافت پوست است و به محافظت از سد مهم رطوبتی که پوست را نرم و سالم نگه می­دارد، کمک می­کند.
  • نگهدارنده: دارای خواص ضد میکروبی است که از رشد بیش از حد میکروارگانیسم­ ها جلوگیری می­کند. بنابراین باعث افزایش ماندگاری محصولات مراقبت از پوست می ­شود.
  • کنترل ویسکوزیته: یک حلال و عامل قوام دهی موثر است و استفاده از آن می­تواند پایداری در برابر یخ زدگی و ذوب امولسیون­های آرایشی را بهبود بخشد.
  • افزایش تاثیر مواد دیگر: مواد فعال در سرم ­ها به خاطر پروپیلن گلیکول می ­توانند بهتر به پوست نفوذ کنند.

مراجع:

https://www.healthline.com
https://www.greenpeople.co.uk
https://ec.europa.eu

خواص polyacrylamide چیست؟

پلی آکریل آمید یا polyacrylamide با علامت اختصاری PAM از پلیمرهای خطی مصنوعی محلول در آب است که از آکریل آمید یا ترکیبی از آکریل آمید و اسید اکریلیک تولید شده ­اند. این ترکیب از پلیمرهای نسبتا ارزانی است که اولین بار در صنعت کاغذ استفاده شد. پلی آکریل آمیدها که به صورت پودر سفید جامد هستند در تولید خمیر کاغذ، صنایع کشاورزی، فرآوری مواد غذایی، صنایع معدن و تصفیه فاضلاب کاربرد دارند. آنها در شرایط هوازی به آسانی توسط میکروارگانیسم‌های موجود در خاک و آب به ترکیباتی به عنوان منابع کربن و نیتروژن تجزیه می‌شوند.

خواص و کاربرد polyacrylamide در محصولات آرایشی و بهداشتی

پلی آکریل آمید یکی از ترکیبات قابل استفاده در انواع محصولات آرایشی و زیبایی از جمله پاک کننده­ های پوست، مرطوب کننده­ها، لوسیون­ها، کرم­ ها و محصولات برنزه کننده است.

کاربرد polyacrylamide در محصولات آرایشی و بهداشتی چیست؟

کارکرد ماده polyacrylamide طبق مقررات آرایشی و بهداشتی شامل موارد زیر است:

  • اثر روی بدن:
    • تشکیل فیلم
  • نقش در فرمولاسیون:
    • BINDING – چسبندگی و پوشش دادن.
    • آنتی استاتیک – جلوگیری از ایجاد بار الکتریکی ساکن.

پلی آکریل آمید دارای کاربردهای مفیدی برای صنعت تولید محصولات آرایشی و بهداشتی است. مصارف عمده آن به صورت زیر است:

  • عامل تعلیق کننده: تعلیق یکنواخت ذرات جامد را در مورد سوسپانسیون­هایی مانند لاک ناخن و براق کننده لب آسان­تر می­ کند.
  • تثبیت محصولات: در هنگام خشک شدن، یک پوشش نازک روی پوست، مو یا ناخن ایجاد می­ کند.
  • چسباندن مواد: به مواد یک محصول کمک می ­کند تا به شکل قرص یا کیک فشرده به یکدیگر متصل شوند.
  • فیلم محافظ: لایه­ ای مقاوم و محافظ در برابر آب روی سطح پوست ایجاد می­کند. به ماندن محصول آرایشی مانند ضدآفتاب­ بر روی پوست حتی پس از تماس با آب کمک می­کند.
  • پایدار کننده: در محصولات مراقبت از مو، یک پوشش نازک روی مو ایجاد می­کند. با کاهش جذب آب به مو کمک می­کند حالت خود را برای مدت طولانی ­تری حفظ کند.

طی تحقیقات انجام شده استفاده از پلی آکریل آمید به میزان 0.01 درصد در محصولات آرایشی کاملا ایمن است. در اتحادیه اروپا، مصرف آن بسته به نوع محصول بین 0.1ppm تا 0.5ppm محدود شده است.

مراجع:

https://www.sciencedirect.com

https://ec.europa.eu

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.lesielle.com

خواص pentylene glycol چیست؟

پنتیلن گلیکول یا pentylene glycol در صنعت زیبایی، کاربرد زیادی دارد. برای پاسخگویی به تقاضای مصرف‌کنندگان شکل طبیعی این ماده بازسازی و اصلاح شده‌ تا برای استفاده ایمن و موثر گردد. پنتیلن گلیکول از مواد پیشرفته مراقبت از پوست است که در کرم لایت روز و سرم براق روزانه بدون مواد نگهدارنده پیدا خواهید کرد.

استفاده عمده پنتیلن گلیکول در کرم­ های روز و شب، کرم­ های دور چشم، کرم­ های ضد آفتاب و به طور خاص برای ماسک­ های صورت می ­باشد. از آنجایی که این ماده قادر است مانعی روی پوست ایجاد کرده و در نتیجه رطوبت خاصی را برای پوست تامین کند، برای مراقبت روزانه از پوست بسیار مناسب است.

خواص و کاربرد butylene glycol در محصولات مراقبت از پوست

منشاء طبیعی پنتیلن گلیکول تفاله ­های نیشکر و دوک­ های ذرت است که همان خواص مثبت نوع شیمیایی را دارد و در محصولات آرایشی بهداشتی اکوسیستم سبز استفاده می ­شود. هیچ مدرکی مبنی بر مضر بودن آن وجود ندارد ولی در انواع پوست­ های حساس یا مستعد تحریک، باعث آلرژی خفیف چشم و پوست می ­شود.

نقش pentylene glycol در محصولات مراقبت از پوست چیست؟

کارکرد pentylene glycol طبق مقررات تولید مواد آرایشی و بهداشتی شامل موارد زیر است:

  • اثر روی بدن:
    • حالت دهنده پوست
  • نقش در فرمولاسیون:
    • حلال

کاربردهای مفید پنتیلن گلیکول برای محصولات مراقبت از پوست و مو عبارتند از:

  • مرطوب کننده: به خوبی به مولکول­ های آب متصل شده و آن را به یک عامل آبرسان و حلال خوب تبدیل می­کند. بنابراین به سایر مواد به خوبی نفوذ کرده و به بهبود بافت فرمول­ های مراقبت از پوست کمک می­کند.
  • نگهدارنده: اگر با غلظت مقادیر بین 1 تا 5 درصد استفاده شود دارای خواص نگهدارنده ملایمی خواهد بود.
  • روشن کننده: با استفاده منظم از آن پوست صاف­تر و بسیار بهتر به نظر می رسد. بنابراین رنگ چهره بسیار روشن ­تر شده و درجه هیدراتاسیون پوست افزایش می­ یابد. حتی تحریکات پوستی نیز پس از مدتی از بین می­رود.
  • ضد میکروب: پنتیلن گلیکول به عنوان تنها عامل ضد میکروبی توانایی بهینه کردن و حفظ ماندگاری فرمول­های آرایشی را دارد. این ماده احساس کلی پوست مصرف کنندگان را در زمان استفاده از محصولات آرایشی بهبود می­ بخشد.
  • کنترل ویسکوزیته: از خواص مثبت آن چسبندگی کم، جلوگیری از چسبیدن مواد محصول و جذب سریع از طریق پوست است.

مراجع:

https://ec.europa.eu
https://nayaglow.com

خواص oleanolic acid چیست؟

اسید اولئانولیک یا oleanolic acid یک ماده تسکین دهنده قوی دارای اثر آرام بخش برای پوست است. این ماده در بسیاری از مواد غذایی از جمله روغن زیتون و تفاله زیتون، جلبک دریایی، سیب، انجیر و زغال اخته و سایر گیاهان دارویی و گیاهان سبز پیدا می­ شود. برگ­های زیتون حاوی حداقل 80% از عصاره طبیعی اسید اولئانولیک است. این اسید خواص آرامش بخش خود را هم به صورت استفاده موضعی و هم مصرف خوراکی اعمال می­کند.

خواص و کاربرد اسید اولئانولیک یا oleanolic acid در محصولات آرایشی و بهداشتی

اسید اولئانولیک به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می­کند. همچنین دارای چندین خواص دارویی از جمله فعالیت­های ضد التهابی، محافظت از قلب و کبد، ضد سرطان و سرطان پوست، ضد خارش، ضد حساسیت، ضد باکتریایی و ضد ویروسی می­ باشد.

کاربرد oleanolic acid  در محصولات آرایشی و مراقبت از پوست چیست؟

کارکرد ماده oleanolic acid طبق مقررات آرایشی و بهداشتی شامل مورد زیر است:

  • اثر روی بدن: حالت دهنده و مرطوب کننده پوست

عصاره طبیعی اسید oleanolic دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان است و خواص ضد میکروبی و ضد التهابی دارد. همچنین دارای اثرات ضد پیری است که به افزایش ویژگی ارتجاعی پوست کمک می­کند. با بررسی اثرات این اسید بر پیری پوست نشان داده شده که التهاب و در نتیجه ضایعات پوستی را مهار می­کند و یک درمان بالقوه برای جلوگیری از پیری پوست ناشی از ذرات معلق می ­باشد. ذرات معلق شامل ذرات هسته­ های کربن، یون­ها، فلزات و ترکیبات آلی در جو است. به تازگی، اثرات این ذرات بر سلامتی یک موضوع مهم و در حال رشد در آسیا می ­باشد. این ذرات باعث بروز بیماری های جدی مانند سرطان ریه، دیابت، امراض قلبی عروقی و ریوی می­ شوند.

درمان با oleanolic acid  می‌تواند از پوست در برابر قرار گرفتن در معرض ذرات معلق محافظت کند و التهاب و چین و چروک پوست را کاهش دهد.

اسید اولئانولیک به عنوان یک آنتی اکسیدان و از بین بردن رادیکال­های آزاد عمل می­کند. یعنی محافظ پوست در برابر اثرات مخرب اکسیژن و رادیکال­های آزادی است که در محیط پراکنده هستند. همچنین ممکن است در معکوس کردن اثرات پیری زودرس موثر باشد.

مراجع:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://ec.europa.eu

https://www.sciencedirect.com