علل، علائم و راههای درمان خشکی بینی با داروهای گیاهی
آیا شما هم از آن دسته افرادی هستید که مدام احساس خشکی و ناراحتی در بینی خود دارند؟ خشکی بینی، یک مشکل آزار دهنده می باشد که می تواند به دلایل مختلفی از جمله تغییرات آب و هوایی، آلرژی ها، استفاده از برخی دارو ها و حتی شرایط پزشکی خاص ایجاد شود. این حالت نه تنها باعث ناراحتی و کاهش کیفیت زندگی فرد می شود، بلکه می تواند منجر به بروز مشکلات جدی تری مانند عفونت های سینوسی و خونریزی بینی گردد. خشکی بینی از جمله ناخوشیهای شایع است که گرچه معمولا عارضه جدی نیست ولی میتواند آزار دهنده باشد. لذا با توجه به اهمیت این بیماری ما در این مقاله به بررسی علل و علائم این ناخوشی پرداخته، با معرفی گیاهان دارویی موثر در درمان خشکی بینی و با کیفیتترین محصولات طبیعی موجود در داروخانه آنلاین نسخه اول، به شما در درمان آن یاری میرسانیم. بنابراین اگر شما هم می خواهید بدانید که خشکی بینی نشانه چیست و با علائم و روش های مختلف درمان آن آشنا شوید، به شما پیشنهاد می دهیم با ما همراه شوید.

خشکی بینی
فهرست مطالب
Toggleزنگ خطر ها را جدی بگیرید: به علائم خشکی بینی اهمیت دهید
خشکی بینی شاید در ابتدا بی اهمیت به نظر برسد، اما می تواند پیامد هایی جدی تر از آنچه که تصور می کنید به همراه داشته باشد. این عارضه که اغلب با احساس سوزش، خارش مداوم یا حتی ترک خوردگی های دردناک درون بینی ظاهر می شود، چیزی فراتر از یک ناراحتی موقتی است. خشکی بیش از حد می تواند منجر به خونریزی های مکرر، کاهش توانایی بینی جهت تنفس راحت و افزایش خطر ابتلا به عفونت های تنفسی شود. حتی شرایط محیطی ساده ای مانند هوای خشک یا استفاده بیش از حد از سیستم های گرمایشی می توانند این علائم را تشدید کنند. به همین دلیل، شناخت دقیق علت خشک شدن داخل بینی و واکنش به موقع نسبت به آن ها ضروری است. با بررسی علت خشکی بینی و تنگی نفس می توانید از راهکار های مناسب استفاده کنید و از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری نمایید.
علل خشک شدن بینی (علت خشکی داخل بینی چیست)
بینی از عضوهای اصلی بدن است که به جز بویایی وظیفه تنفس را نیز برعهده دارد. بینی هوای تازه تنفس شده را گرم و مرطوب میسازد. غشای مخاطی داخل بینی نیز دارای عروق زیادی بوده و تا حد زیادی مرطوب است. همچنین بینی هوای تنفس شده را تصفیه و سپس به داخل بدن هدایت میکند. مهمترین دلیل خشک شدن داخل بینی آلرژی ها وعفونتهای ویروسی یا باکتریایی مانند سرماخوردگی یا سینوزیت است که میتوانند باعث التهاب و خشکی وسوزش داخل بینی شوند. در واقع خشکی بینی زمانی رخ می دهد که غشا های مخاطی بینی از رطوبت کافی برخوردار نباشند. این امر می تواند به دلیل تغییرات دما، آلودگی هوا یا حتی استفاده از برخی دارو ها ایجاد گردد. در طب سنتی، خشکی بینی به عنوان اختلالی در تعادل حرارت و رطوبت بدن شناخته می شود. به اعتقاد طب سنتی، عواملی از جمله هوای سرد و خشک می توانند باعث کاهش رطوبت در بدن شده و منجر به بروز خشکی بینی گردند. دیگر علل خشکی بینی عبارتند از:
- آب و هوای خشک: درست مانند مشکل خشکی پوست، خشک شدن بینی نیز در میان افرادی که در مناطقی با آب و هوای خشک زندگی میکنند، رایجتر است.
- برخی بیماریها: خشکی مزمن بینی میتواند به دلیل برخی بیماریها مانند عفونت، التهاب طولانی مدت بینی، رینیت آتروفیک مزمن و سندرم شوگرن (Sjogren) ایجاد شود.
- عوارض جانبی داروها: خشکی بینی یکی از علائم رایج برخی از داروها مانند داروهای آنتی هیستامین، ضد احتقان و شربتهای خوراکی است که معمولا برای درمان سرماخوردگی یا آلرژی تجویز میشوند.
- اسپریهای بینی: تعدادی از اسپریهای بینی میتوانند باعث خشکی بینی شوند؛ به ویژه اگر به مدت طولانی از آنها استفاده شود.
اسپری های نمکی خانگی یکی از ساده ترین و موثر ترین روش ها برای رفع خشکی بینی هستند که می توانند به حفظ رطوبت و سلامت مجاری بینی کمک کنند. این اسپری ها با ترکیب آب و نمک بدون ید، روشی طبیعی و ایمن برای مرطوب کردن مخاط بینی، کاهش تحریک و جلوگیری از التهاب محسوب می شوند. برای تهیه اسپری نمکی، کافی است یک قاشق چای خوری نمک بدون ید و یک قاشق چای خوری جوش شیرین را در یک لیوان آب مقطر یا آبی که حداقل ۳ تا ۵ دقیقه جوشیده و خنک شده است، حل کنید. سپس محلول را در یک بطری اسپری تمیز بریزید و به آرامی در هر سوراخ بینی اسپری کنید. این روش میتواند برای پاکسازی بینی از آلاینده ها، کاهش خشکی ناشی از هوای خشک یا استفاده از سیستم های گرمایشی و حتی در دوران سرماخوردگی بسیار مفید باشد. نکته مهم این است که محلول باید هر بار تازه تهیه شود و از اسپری بیش از ۳-۴ بار در روز استفاده نشود.
- تغییرات هورمونی: این عامل یکی از رایجترین علتهای خشکی بینی در میان افراد مختلف، به ویژه زنان ۴۰ سال به بالا است. وقتی زنان پا به سن میگذارند، هورمونهایشان تغییر میکند و باعث خشک شدن غشاء مخاطی در برخی نواحی بدن از جمله بینی، دهان، چشم و واژن میشود.
- فشار خون بالا: ابتلا به فشار خون بالا از دیگر علل خشک شدن بینی است که اغلب با خونریزی از بینی نیز همراه میباشد.
علائم خشکی بینی
خشک بودن بیش از حد غشای بینی به سلامتی شما آسیب خواهد رساند. غشای مخاطی بینی برای محافظت در برابر عفونتها حتماً باید مرطوب باشد. همین پوسته پوسته شدن بینی که یکی از علائم خشکی بینی است، شما را وسوسه میکند تا با انگشت آنها را از داخل بینی خارج کنید. این در حالی است که ممکن است با انگشت میکروب های فراوانی را ناخواسته وارد بینی کنید. از این رو به خاطر خشکی بیش از حد بینی، غشای مخاطی بینی برای مقابله و دفاع در برابر میکروبهای وارد شده دچار مشکل میشود و احتمال ابتلا به سرماخوردگی تا حد بسیار زیادی افزایش خواهد یافت. دیگر علائم خشکی بینی عبارتند از:
- احساس خشکی و حساسیت بینی
- زخم و پوسته پوسته شدن داخل و روی بینی
- درد در داخل بینی
- خونریزی از بینی
علل پنهان خشکی بینی: از محیط تا درون بدن
خشکی بینی می تواند دلایل متعددی داشته باشد که برخی از آن ها آشکار و برخی دیگر کاملا پنهان هستند. علل پنهان خشکی بینی می تواند فراتر از عوامل محیطی و آشکار باشند و به مسائل درونی بدن مرتبط شوند. یکی از این عوامل، مصرف دارو هایی مانند آنتی هیستامین ها، ضداحتقان ها و اسپریهای بینی است که در طولانی مدت می توانند مخاط بینی را خشک کنند. علاوه بر این، کمبود آب در بدن یا رژیم های غذایی نامتعادل می توانند موجب خشکی مخاط بینی شوند. حتی عواملی از جمله عادات روزانه مانند شستشوی بیش ازحد بینی با استفاده بیش از حد از محلول های نمکی یا قرار گرفتن مکرر در معرض آلاینده ها می توانند تعادل رطوبت بینی را برهم زند. شناسایی این علل پنهان و توجه به آن ها برای جلوگیری از بروز مشکلات پیچیده تر تنفسی و حفظ سلامت بینی ضروری است.
عدم مصرف کافی مایعات یکی از مهمترین دلایلی محسوب می شود که به خشکی مخاط بینی دامن می زند. بررسی علت خشک شدن داخل بینی و مدیریت صحیح آن، از اصلاح عادات روزانه تا مشاوره با پزشک، می تواند به پیشگیری و درمان خشکی بینی کمک کند و از بروز عوارض ثانویه مانند عفونت های تنفسی جلوگیری نماید.
عوارض خشکی بینی
خشک شدن مخاط بینی و خشکی مجاری تنفسی میتواند عوارض و مشکلات متعددی را برای فرد مبتلا ایجاد کند که برخی از آنها ممکن است باعث ناراحتی و مشکلات جدیتری شوند. از مهمترین عوارض خشکی بینی می توان موراد زیر را نام برد:
- تحریک و سوزش: خشکی بینی میتواند باعث تحریک و سوزش مخاط بینی شود، که ممکن است احساس ناراحتی و درد را به همراه داشته باشد.
- خشک شدن بینی و خون دماغ: یکی از عوارض شایع خشکی بینی، خونریزی بینی یا در اصطلاح خون دماغ شدن است. مخاط خشک و ترک خورده میتواند به ویژه در آب و هوای خشک یا در صورت استفاده مکرر از اسپریهای ضد احتقان به راحتی دچار خونریزی شود.
- ترک و زخم مخاط بینی: خشکی داخل بینی در طولانی مدت میتواند باعث ترک خوردن و زخم شدن داخل بینی شود، که ممکن است باعث خونریزی، درد و عفونتهای ثانویه شود.
- عفونتهای ثانویه: ترکها و زخمهای ایجاد شده در مخاط بینی میتوانند به عنوان راهی برای ورود باکتریها و ویروسها عمل کنند، که ممکن است منجر به عفونتهای ثانویه مانند سینوزیت یا رینیت شود.
- کاهش حس بویایی: مخاط خشک بینی میتواند باعث کاهش حس بویایی شود، زیرا مخاط خشک و تحریک شده قادر به عملکرد صحیح نیست.
- مشکلات خواب: خشکی بینی ممکن است باعث مشکلات تنفسی و خروپف شود که میتواند کیفیت خواب را کاهش دهد و منجر به خواب ناکافی و احساس خستگی مزمن شود.
- خشکی بینی و تنگی نفس: خشکی بینی میتواند باعث تحریک و تورم مخاط بینی شود که ممکن است منجر به انسداد بینی و مشکل در تنفس از طریق بینی شود. این انسداد میتواند باعث شود که شما مجبور شوید از دهان تنفس کنید، که خود میتواند مشکلات دیگری را ایجاد کند. همچنین خشک شدن داخل بینی می تواند با احساس تنگی نفس همراه باشد. احساس این که هیچ هوایی علی رغم کاملا باز بودن بینی، وارد بینی نمی شود.
- خشکی بینی و گلو درد: گرفتگی بینی می تواند باعث تحریگ گلو و خشکی دهان شود. این حالت به خصوص به دلیل تنفس از راه دهان به علت خشک شدن دماغ پیش می آید.

عوارض و علائم خشکی بینی
خلط بینی چیست و ترشحات بینی از کجا می آید
ترشحات بینی (موکوس) یک ماده مایع یا نیمه مایع است که توسط غشاء مخاطی بینی تولید میشود و در نتیجه فعالیت طبیعی بینی، مخاط آزاد میشود و از بینی خارج میشود. موکوس و ترشحات بینی از ترکیب آب، پروتئینها، مواد معدنی، سلولهای مرده و مواد دیگری تشکیل شده است. ترشحات بینی نقش مهمی در حفظ رطوبت داخل بینی دارد. این رطوبت برای محافظت از غشاء مخاطی و جلوگیری از نفوذ میکروبها و گرد و غبار ضروری است. خلط در ریه ها تولید می شود و معمولا در اثر عفونت های ویروسی و باکتریایی نظیر سرماخوردگی و آنفولانزا ایجاد می شوند. گاهی خلط به صورت طبیعی در گلو ایجاد میشود. مژکهای تنفسی، هر آنچه که در گلو وجود دارد را به سمت بیرون میرانند. این حرکت یکی از واکنشهای دفاعی بدن است تا میکروبی به داخل بدن وارد نشود. بنابراین به طور طبیعی بدن مقداری خلط تولید میکند که مشکل ساز نیست و میتوان آن را با سرفه به بیرون پرت کرد. اما در حالتی که طبیعی نیست و خلط بیش از اندازه تولید میشود، میتوان گفت که مشکلی وجود دارد. عفونت های تنفسی، ابتلا به آسم و سیگار کشیدن از مهمترین دلایل تولید خلط بیش از حد است.
مشاهده این ویدئو را توصیه میکنیم: هر آنچه که درباره سرماخوردگی باید بدانید
روشهای درمان خشکی بینی
خشک بودن بینی معمولا مشکل خطرناکی نیست اما در صورتی که درمان نشود، میتواند علائم ناخوشایندی همچون خارش، سوزش، خون دماغ و تجمع خلط را به همراه داشته باشد و باعث تسریع حرکت ویروس ها شود. برخی راهکارهای درمان خشکی بینی به روشهای پزشکی، خانگی و گیاهی عبارتند از:
1. مالیدن وازلین: با استفاده از انگشتان خود یک لکه بسیار کوچک از وازلین را به قسمت داخلی بینی خود بمالید. سعی کنید از این روش خیلی مداوم یا به مدت طولانی استفاده نکنید، زیرا در موارد نادر میتواند به نای و ریه راه یابد و منجر به مشکلات قابل توجهی در ریه شود.
2. استفاده از دستگاه رطوبت ساز: خوابیدن در اتاقی که یک دستگاه رطوبت ساز در وسط آن قرار داده باشید، میتواند به افزایش رطوبت اتاق کمک کند و برای رفع خشکی بینی و مرطوب نگه داشتن مجاری بینی مفید است.
3. استفاده از اسپری بینی: از اسپریهای بینی میتوان برای مرطوب نمودن مجاری بینی استفاده کرد و به رفع گرفتگی بینی کمک میکند. اسپری آب نمک بینی باعث مرطوب شدن مجاری بینی میشوند. البته استفاده طولانی مدت از این محصولات خود میتواند یکی از علل خشکی مزمن بینی باشد.
4. قرار گرفتن در معرض بخار: قرار گرفتن در معرض بخار یا رفتن به سنا میتواند نا حدودی در رفع خشکی بینی مفید باشد.
5. استفاده از گلیسیرین: گلیسیرین مانند نرمکنندهای عمل میکند که میتواند به پیشگیری از خشکی بینی کمک کند. استفاده از این ماده باعث تسکین درد و خشکی داخل بینی میشود.
6. استفاده از پماد ویتامین آ: استفاده از پماد ویتامین آ برای خشکی بینی یکی دیگر از روشهای مؤثر برای درمان خشکی بینی است. چرب کردن بینی با پماد ویتامین آ به بهبود خشکی و ترکهای داخل بینی کمک می کند.
7. نوشیدن آب کافی: علاوه بر استفاده از رطوبت در هوا، با مرطوب نگه داشتن بدن نیز میتواند به جلوگیری و درمان این بیماری کمک کرد. نوشیدن مایعات فراوان مانند آب یا چای به خصوص اگر در هنگام سرماخوردگی، بینی خشک دارید، میتواند به افزایش رطوبت بینی از داخل کمک کند.
8. داروهای گیاهی: گیاهان دارویی و فرآوردههایی که از آنها تولید میشود نظیر روغن بادام، روغن کنجد، روغن زیتون و روغن سیاه دانه از بهترین درمانها برای پیشگیری و رفع خشکی بینی هستند.
اهمیت درمان خشکی بینی در طب سنتی
در طب سنتی، خشکی بینی به عنوان یک علامت هشدار دهنده برای عدم تعادل در رطوبت و گرمای بدن شناخته می شود. به طور کلی درمان و بررسی علت خشکی بینی در طب سنتی اهمیت زیادی دارد. بینی نه تنها راهی برای تنفس سالم است، بلکه اولین خط دفاعی بدن در برابر آلودگی ها، گرد و غبار و عوامل بیماری زا به شمار می آید. وقتی مخاط بینی خشک می شود، این سد دفاعی تضعیف شده و بدن در برابر عفونت های تنفسی و ویروسی آسیب پذیرتر می گردد. از دیدگاه طب سنتی، خشکی بینی می تواند ناشی از گرمی یا خشکی بیش ازحد مزاج، مصرف غذا های خشک و گرم یا زندگی در محیط های خشک و آلوده باشد.
درمان خشکی بینی در طب سنتی به بازگرداندن تعادل طبیعی بدن و تقویت سیستم ایمنی متمرکز است. استفاده از روغن های طبیعی مانند روغن بنفشه که خاصیت مرطوب کنندگی و ضد التهابی دارد، یکی از رایج ترین روش ها در طب سنتی است. روغن بنفشه یکی از درمان های طبیعی موثر برای رفع خشکی بینی است که به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی و ضد التهابی خود، از محبوبیت فوق العاده ای برخوردار می باشد. این روغن با مرطوب کردن مخاط بینی، از خشکی ناشی از هوای خشک، سرماخوردگی یا استفاده طولانی مدت از سیستم های گرمایشی پیشگیری می کند و علائم آزار دهنده ای مانند سوزش و ترک خوردگی داخل بینی را کاهش می دهد. علاوه بر این، روغن بنفشه به بهبود جریان هوا در مجاری تنفسی کمک می کند. جهت رفع خشکی بینی، می توانید از ۱ تا ۲ قطره از این روغن طبیعی استفاده کنید. این روش می تواند یک روش ایمن و اثربخش محسوب شود.
طب سنتی با تاکید بر استفاده از درمان های طبیعی و بدون عارضه، جایگزین مناسبی برای درمان های شیمیایی به شمار می آید. پیروی از این روش ها نه تنها به رفع خشکی بینی کمک می کند، بلکه سلامت عمومی بدن را بهبود می بخشد.
درمان خشکی بینی با گیاهان دارویی
درمان خشکی بینی با گیاهان دارویی می تواند به مرطوب کردن مخاط بینی و کاهش التهاب کمک کرده و منجر به رفع خشکی مجاری تنفسی گردد. یکی از مهم ترین روش هایی که برای درمان خشکی بینی مناسب است، استفاده از روغن های درمانی می باشد. اولین سوالی که برای شما ایجاد می گردد این است که برای خشکی بینی چه روغنی خوبه؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که یکی از بهترین انتخاب ها برای رفع خشکی بینی، روغن های طبیعی مانند روغن کنجد، روغن نارگیل یا روغن زیتون می باشد. این روغنها با خواص مرطوب کنندگی خود به نرم شدن مخاط خشک بینی کمک کرده و از احساس خشکی و خارش جلوگیری می کنند. این روغن ها به عنوان یک درمان طبیعی و بی خطر برای تسکین خشکی بینی در طول شب بسیار مفید هستند. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین گیاهان دارویی جهت درمان رفع خشکی بینی می پردازیم. مهمترین گیاهان دارویی مفید برای درمان خشکی بینی به شرح زیر است:
روغن کنجد
روغن کنجد ویتامین E بالایی دارد. این ویتامین حاوی خواص ضدعفونی کننده، ضد قارچ و ضد التهاب است و یک آنتیاکسیدان بسیار قوی میباشد. این روغن باعث ایجاد یک لایه چرب محافظ بر روی مخاط بینی میشود. بنابراین، روند بهبود خشکی مخاط بینی را سرعت میبخشد. نتایج مطالعات مختلف نیز نشان میدهد، روغن کنجد در مقایسه با محلول آب و نمک، رطوبت بیشتری دارد و خشکی مخاط بینی را سریعتر رفع میکند. استفاده از این روغن در مقابل نرمال سالین دارای قدرت ۳ تا ۴ برابر بیشتر است. التیام سریعتر زخمها، بهبود سوختگیهای پوست، آفتاب سوختگی و اسکارهای پوستی از دیگر خواص درمانی این روغن گیاهی است. ضمن اینکه روغن کنجد ارزش غذایی بالایی نیز دارد.
بیشتر بدانید: مهمترین خواص روغن کنجد برای سلامتی و مزایای مصرف آن
روغن بادام زمینی
بادام زمینی یکی از دانههای گیاهی پرخاصیت و منبعی غنی و سرشار از پروتئین است. بادام زمینی حاوی چربیهای غیر اشباع است و یک نوع چربی خوب برای بدن محسوب میشود. این روغن همچنین حاوی ترکیبات مختلفی از جمله مواد مرطوب کننده، پلی فنلها و ویتامین E است و برای رفع خشکی مفید است. از دیگر خواص روغن بادام زمینی پیشگیری و درمان سنگ کیسه صفرا، تقویت قلب و کاهش قند خون است. همچنین به افزایش جذب پروتئین، تامین چربی خوب و عضلهسازی، رفع خستگی، ضعف و بیحالی کمک میکند.
روغن کاج سوزنی
اسانس روغنی دانه کاج (پین نیدل) حاوی محتوای چربی شبیه به محتوای چربی روغن بادام و ترپن الکلهای حلقوی است. این روغن در طب سنتی بر علیه آنفولانزا، سرماخوردگی، پیشگیری از عفونت و افزایش عملکرد تنفسی کاربرد دارد. همچنین برای مبارزه با خشکی بینی، گلو درد و عفونتهای تنفسی، خستگی، درد عضلانی و ورم مفاصل موثر است. جالب است بدانید دانههای کاج به خاطر محتوای بالای مواد معدنی و ویتامین، نقش مهمی در بهبود سلامت بدن دارند. از دیگر خواص دانه کاج میتوان به افزایش انرژی، مهار اشتها، کنترل دیابت و کمک به سلامت قلب و عروق اشاره کرد.
پوست لیمو
پوست لیمو شامل بسیاری از ترکیبات طبیعی مانند عصاره روغنی سیترون، سیترونل و فلاندرن است. خواص ضدعفونی کننده بینی و آنتیاکسیدان، ضد ویروس و ضد باکتری دارد و در درمان عفونتها، سرماخوردگی، گلودرد و آنفولانزا موثر است. همچنین برای رفع تبهای عمومی نیز مناسب میباشد. درخشان کردن پوست، کاهش درد مفاصل، حفظ سلامت لثه و دندانها، پیشگیری از بیماریهای قلبی و تنظیم قند و فشار خون از دیگر خواص پوست لیمو است.
پوست پرتقال
پوست پرتقال یک آنتی اکسیدان قدرتمند با خاصیت ضد التهاب قوی است و در درمان سرماخوردگی و آنفولانزا موثر میباشد. همچنین پوست پرتقال میتواند به پاک کردن ریه بپردازد و خلطهایی که راه ریه را میبندند و تنگ میکنند را از میان ببرد. دیگر خواص پوست پرتقال حفظ سلامت قلب، کاهش وزن و پیشگیری از سرطان است. علاوه بر این در درخشان و سفید کردن پوست، بهبود مشکلات تنفسی، رفع اضطراب و افسردگی، پیشگیری از یبوست، سوزش سر دل و تهوع مفید است.
روغن زیتون
روغن زیتون مخاط درون بینی را مرطوب و خشکی را رفع میکند و باعث پر شدن منافذ بین سلولهای خشک مخاط بینی میشود. در نتیجه، خشکی را برطرف میسازد، در ضمن، چکاندن روغن زیتون در بینی تورم، حساسیتهای پوستی و یا خراشهای درون مخاط را نیز برطرف میسازد. استفاده از این روغن و چکاندن چند قطره از آن داخل بینی یکی از بهترین روشهای درمان خشکی بینی است. این روغن علاوه بر طبیعی بودن و قابلیت مرطوب نگهداشتن پوست، فاقد هرگونه عارضه جانبی است و آنتیاکسیدانهایی قوی موجود در آن مانند ویتامین A و ویتامین E به خوبی در رفع خشکی بینی و التهاب آن موثر عمل میکند.
آلوئه ورا
ژل آلوئهورا که از بریدن و فشار دادن برگ آن به دست میآید برای مرطوب کردن پوست بسیار مفید است و یکی از درمانهای طبیعی مفید برای رفع خشکی بینی است. ویتامین C موجود در این گیاه نیز در کاهش ترشحات بینی، گرفتگی و اِدِم در رینیت آلرژیک موثر است. همچنین آلوئهورا با داشتن ترکیبات آنتی اکسیدان، آبرسان، انواع مواد مغذی، ویتامینها و مواد معدنی در بهبود سلامت پوست تاثیر مثبت دارد. درمان زخمهای سطحی، تقویت سیستم ایمنی بدن، تصفیه خون، درمان آکنه، اگزما و … از دیگر خواص این گیاه است.
اکالیپتوس
اکالیپتوس دارای اثرات ضد باکتری، التیامبخش و ضد احتقان است و باعث تسکین سرفه و رفع گرفتگی بینی و خشکی آن میشود و بخور آن به ضد عفونی کردن مجاری تنفسی و درمان خشکی بینی کمک میکند. همچنین برای کاهش التهاب غشاء مخاط بینی مفید است. خواص اکالیپتوس شامل درمان بیماریهای تنفسی، سرماخوردگی، تسکین دردهای عضلانی، کاهش ورم روده و كلیه و دفع اخلاط سینه و برونشها، کاهش تب، کاهش قند خون، رفع عفونت و … است.
سیاه دانه
سیاه دانه و روغن آن از موثرترین گیاهان دارویی برای درمان بیماریهای مختلف است و یکی از مهمترین خواص آن خاصیت ضد ویروسی و ضد باکتریایی بودن آن است؛ بنابراین میتواند از بیماریهای مربوط به سرما مانند سرماخوردگی، برونشیت، آنفلوانزا و غیره پیشگیری و به رفع علائم آن مانند گرفتگی بینی کمک کند. جالب است بدانید متخصصان طب سنتی توصیه میکنند افراد مبتلا به سینوزیت بهتر است در فصل پاییز هفتهای یک بار از بخور سیاه دانه استفاده کنند. همچنین مواد معدنی و ویتامینهای موجود در سیاه دانه در درمان دیابت، سل، بیماریهای قلبی و عروقی، کمخونی و میگرن مفید است.
آویشن
آویشن گياهی كوهستانی و معطر از تیره نعناییان با خواص منحصر به فرد برای درمان سرماخوردگی و رفع علائم این بیماری نظیر گرفتگی و خشکی بینی، سرفه و پیشگیری از عفونتهای مکرر ناشی از خشکی دستگاه تنفسی است. این گیاه به عنوان یک ضد اسپاسم برونشها، ضد باکتری و ضد قارچ عمل میکند. همچنین جهت تسکین علائم سینوزیت کاربرد دارد. برخی دیگر از فواید دارویی این گیاه شامل درمان سرفههای سخت، تقویت معده و کمک به هضم غذا، کاهش درد سیاتیک و دردهای مفصلی، ضدعفونی کننده، التیام درد ناشی از کوفتگی عضلات و ایجاد نشاط است.
نعناع فلفلی
نعناع فلفلی یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی است. از جمله مهمترین خواص این گیاه کمک به درمان سرماخوردگی و رفع علائم آن، درمان سینوزیت، سرفه، برونشیت و آسم است. همچنین تنفس روغن نعناع فلفلی و چکاندن روغن نعناع در بینی میتواند به سرعت به باز کردن سینوسها، درمان خشکی بینی، باز شدن مجرای بینی و کاهش التهاب منجر شود. خاصیت خلط آوری نیز یکی دیگر از خواص ارزشمند نعناع فلفلی برای درمان سرماخوردگی است. از جمله دیگر خواص این گیاه میتوان به خاصیت ضدعفونی و ضد میکروبی، کاهش درد دندان، ضد التهاب و درمان آسم اشاره کرد.
فلفل سیاه
فلفل سیاه یکی از بهترین ادویهها برای درمان سرماخوردگی و رفع علائم این بیماری است. مصرف این دانه گیاهی به دلیل اثرات تسکین دهنده بر گلو، دفع خلط و باز شدن بینی به ویژه در زمستانها توصیه میشود. کمک به درمان ناراحتیهای دستگاه تنفسی، سرماخوردگی، یبوست، سوء هاضمه، کم خونی، ناتوانی جنسی و کشیدگی عضلانی از دیگر خواص فلفل سیاه برای سلامتی است.

درمان خشکی بینی با گیاهان دارویی
درمان خشک بودن بینی در طب سنتی
برای رفع خشکی بینی در طب سنتی از روغن های گیاهی با خاصیت مرطوب کننده و ضد التهاب استفاده می شود تا به کاهش علایم خشکی بینی کمک کنند. بهترین روغن برای خشکی بینی و سوزش آن روغن بادام، روغن کنجد و روغن زیتون است. به این منظور مقداری از هر یک از روغنهایی که گفته شد را درون غشاء مخاطی بینی خود بچکانید. همچنین میتوانید از یک گوش پاک کن استفاده کنید و پس از آغشته کردن به روغن، آن را درون بینی بگذارید.
بخور گیاهان دارویی نیز برای درمان خشکی مخاط بینی و رفع علائم آن مفید است. گیاهانی مانند بابونه، نعناع و اکالیپتوس برای بخور استفاده کنید. مقداری از این گیاهان را در آب جوش بریزید و بخار آن را تنفس کنید. این بخور میتواند به مرطوب نگه داشتن مخاط بینی و کاهش التهاب کمک کند. نوشیدن مایعات گرم مانند مانند چای بابونه یا چای نعناع نیز میتواند به مرطوب نگه داشتن مخاط بینی و کاهش خشکی داخل بینی کمک کند.
برای درمان سوزش بینی و زخم داخل بینی در طب سنتی نیز می توان علاوه بر شتشو با آب نمک، استفاده از روغن های گیاهی و بخور، از عسل استفاده نمود. مقداری عسل طبیعی را با یک پنبه به آرامی داخل بینی بمالید. عسل دارای خواص ضد باکتری و ضد التهابی است که میتواند به تسکین زخمها و کاهش التهاب کمک کند.
درمان خشکی بینی دکتر خیراندیش
دکتر حسین خیراندیش، یکی از پیشگامان طب سنتی ایران، برای درمان خشکی بینی راهکار های طبیعی و ساده ای ارائه کرده است. این راهکار ها بدون عوارض جانبی، باعث می شوند که بدن به حالت طبیعی خود بازگردد. وی معتقد است خشکی بینی نتیجه گرمی و خشکی زیاد در بدن است و با اصلاح مزاج قابل درمان خواهد بود. یکی از توصیه های او استفاده از روغن های طبیعی مانند روغن بنفشه یا روغن کنجد است که با چکاندن چند قطره در بینی، می توان رطوبت لازم را به مجاری بینی باز گرداند. علاوه بر این، بخور گیاهانی مانند آویشن یا بابونه و استشمام اسانس های معطر مانند نعناع به پاکسازی و مرطوب کردن بینی کمک می کند.
دکتر خیراندیش همچنین تاکید دارد که عواملی از جمله مصرف غذا ها و نوشیدنی هایی با طبع معتدل و مرطوب و دوری از محیط های خشک می توانند روند بهبودی را تسریع دهند. این روش ها نهتنها خشکی بینی را درمان می کنند، بلکه به بهبود کلی سلامت بدن نیز کمک خواهند کرد.
فرآوردههای طبیعی درمان خشکی بینی
همانطور که گفتیم یکی از راهکارهای درمان خشکی بینی، استفاده از گیاهان دارویی نظیر روغن کنجد، روغن زیتون، روغن سیاه دانه و روغن دانه کاج است. همچنین استفاده از اسانس گیاهانی مانند اکالیپتوس، رزماری، نعناع فلفلی، آویشن، منتول نعناع، اسانس پوست پرتقال و پوست لیمو نیز مفید است. امروزه این گیاهان با روشهای علمی شناسایی، جمعآوری و عصارهگیری شدهاند و به منظور سهولت مصرف، توسط شرکتهای داروسازی به شکلهای دارویی رایج تولید میشوند.
اسپری بینی کلداماریس پروفیلاکتیک بیبی برای جلوگیری از خشکی مخاط و رطوبت رسانی به مخاط بینی به کار میرود و دارای اثرات ضد ویروسی در برابر ویروسهای عامل سرماخوردگی است. کلداماریس پروفیلاکتیک بیبی حاوی کاراژینان(کاراژلوز) است؛ کاراژلوز یک پلی ساکارید مشتق از جلبک قرمز دریایی است که با ویروسهای سرماخوردگی مقابله میکند. کاراژلوز یک لایه مرطوب روی بینی ایجاد میکند. این لایه یک عملکرد محافظتی فیزیکی دارد و بعنوان سدی در برابر عوامل خارجی عمل میکند. این لایه مرطوب مدت طولانی تری نسبت به سایر محلولها روی مخاط میماند، بدون آنکه به عملکرد طبیعی اپیتلیوم مخاط بینی آسیبی برساند. بعلاوه این لایه از انتشار و تکثیر ویروسهای سرماخوردگی جلوگیری میکند. این فرآورده قابل استفاده برای همه سنین بود، برای نوزادان کمتر از 6 ماه منع مصرف دارد.
قطره بینی سیناماز سنابل دارو یکی از فرآوردههای طبیعی حاوی روغن سیاه دانه و روغن زیتون است که در درمان سرماخوردگی، رفع خشکی بینی و بهبود ویروسهای دستگاه تنفسی موثر میباشد.
اسپری بینی سزالین و اسپری سزانوز از روغن کنجد خالص ساخته شدهاند و برای نرم کردن و پیشگیری از خشک شدن مخاط بینی کاربرد دارند. این فرآوردهها همچنین برای پیشگیری از خشکی شدید مخاط بینی که در اثر افزایش سن، مسافرتهای مداوم با هواپیما، بعد از اشعه تراپی و یا در اثر عوارض جانبی برخی داروها ایجاد میشوند، مفید هستند و به کاهش مشکلات ناشی از خشکی بینی مانند خونریزی، تورم، احساس سوزش و خارش داخل بینی، تحریک پذیری بینی، احساس خشکی در گلو و دهان و سخت شدن تنفس کمک میکند.
اسپری بینی گیاهی نازوفیت حاوی روغن بادام زمینی، روغن کاج سوزنی، اسانس پوست پرتقال و پوست لیمو است و برای درمان خشکی بینی، کاهش التهاب مخاط بینی و تسکین علائم سرماخوردگی به کار میرود. نکته قابل توجه اینکه این دارو حاوی روغن بادام زمینی است و افرادی که نسبت به این روغن حساسیت دارند، لازم است از مصرف آن خودداری کنند.
اسپری بینی رسا سینکس حاوی عصاره گیاه سیاه دانه و روغن زیتون است و برای رفع علائم گرفتگی بینی ناشی از آلرژی، سینوزیت مزمن و حاد، حساسیتهای فصلی، سردردهای مزمن و میگرنهای سرد، رفع خستگی و زکام و تقویت حافظه کاربرد دارد.
اسپری بینی آلوسالین حاوی ژل آلوئهورا است و دارای خواص مغذی، محافظت کننده و بازسازی کننده مربوط به آلوئهورا میباشد. مصرف آن موجب حفظ رطوبت مخاط بینی و رفع گرفتگی، درمان خشکی و احتقان بینی میشود و مصرف آن در تمام فصول سال مفید است. رفع علائم سرماخوردگی و آنفولانزا، رینیت آلرژیک و خشکی بینی ناشی از آلودگی هوا از موارد مصرف این فرآورده طبیعی است.
قلم ضد احتقان بینی تولید دارو حاوی عصاره اکالیپتوس است و خاصیت ضد احتقان، ضد باکتری و التیام بخش دارد. جلوگیری از انتقال ویروسها به ریه، کمک به باز شدن مجاری تنفسی، رفع خشکی و گرفتگی بینی از خواص این محصول است و در درمان سرماخوردگی نیز موثر است. استفاده از این محصول آسان و راحت است. با این حال از عوارض قلم بینی برطرف کننده احتقان تسکین کوتاه مدت احتقان بوده و علت یا شرایط زمینه ای را درمان نمیکند.
اسپری بینی سینوزیت سینول اس حاوی آلوئهورا، اکالیپتوس، رزماری، فلفل و ویتامین C است. مصرف این فرآورده به کسانی که دچار حساسیتهای فصلی یا سینوزیت میشوند، بسیار کمک میکند. از اسپری سینول اس میتوان برای کاهش حالتهای آلرژیک و حساسیتی، بهبود سردردهای سینوزیتی و پاک کردن سینوسها از عفونت و باکتری نیز استفاده کرد.
محلول غیر خوراکی اکالیپتوس ایران داروک و بخور اکالیپتوس (فیتوسین) گیاه اسانس از عصاره گیاه اکالیپتوس و نعناع فلفلی ساخته شده است و به بهبود علائم سرماخوردگی مانند گرفتگی، آبریزش و خشکی بینی کمک میکند. همچنین در ضدعفونی کردن مجاری تنفسی و کمک به درمان برونشیت و سینوزیت موثر است.
بخور اکالیپتوس گل دارو حاوی منتول B.P ۱۰ میلی گرم، تنطور بنژوئن ۱۰ میلی گرم و تنتور اوکالیپتوس ۲۰۰ میلی گرم می باشد.. رفع ترشحات در سرماخوردگیها، رفع خشکی بینی، کمک به باز شدن گرفتگی بینی، بهبود برونشیت ساده و عفونی، رفع سرفه، کاهش التهاب و ضد عفونی کردن مجاری تنفسی و ضد عفونی کردن هوا (در هنگام شیوع سرماخوردگی) از فواید مصرف این محصول است.
قطره بخور اکالیپتوس باریج اسانس از عصاره اکالیپتوس، آویشن و مورد تهیه شده است و برای بهبود سرفه، رفع گرفتگی، احتقان و خشکی بینی مفید است. این فرآورده به پیشگیری و درمان بیماریهای ناشی از عفونت دستگاه تنفسی کمک میکند.
سخن پایانی
اگرچه خشکی بینی آزار دهنده و در برخی مواقع دردناک است، اما این عارضه به ندرت جدی خواهد بود. با این وجود خشکی و تحریک بیش از حد میتواند باعث ترک خوردن و خون دماغ شود. بنابراین توصیه میشود، اگر بیش از ۱۰ روز خشک بینی داشتید و با علائمی مانند عفونت، تب، احساس ضعف، ترشح و خونریزی بینی که متوقف نمیشود، همراه است، باید سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
منبع:
5 دیدگاه در “علل، علائم و راههای درمان خشکی بینی با داروهای گیاهی”
سلام مدتی هست بینیم خسگ وپوسته پوسته میشود دکتر رفتم خوب شده دوباره هین جوری ممنونم از شما
درود بر شما
اگر منظورتان خشکی و پوستهپوسته شدن سطح بینی است، این میتواند ناشی از عواملی مانند: کمآبی بدن، هوای سرد، آلرژی یا استفاده مکرر از دستمال کاغذی باشد. برای حل این مشکل، جدا از رفع علت زمینهای، میتوانید از محصولات و روشهای زیر استفاده کنید:
کرمهای مرطوبکننده حاوی سرامیدها و هیالورونیک اسید به حفظ رطوبت و ترمیم سد دفاعی پوست کمک میکنند.
روغنهای طبیعی مانند: روغن نارگیل، روغن زیتون یا روغن بادام و همینطور ژل آلوئهورا میتوانند بهعنوان مرطوبکنندههای طبیعی عمل کنند. مقدار کمی از این روغنها را بهآرامی روی ناحیه خشک ماساژ دهید.
استفاده از اسکرابهای ملایم یا محصولات حاوی اسیدهای میوه (AHA) میتواند به حذف سلولهای مرده و کاهش پوستهپوسته شدن کمک کند. توجه داشته باشید که پس از لایهبرداری، حتماً از مرطوبکننده استفاده کنید.
سپاس بی کران از مهربانی شما
بسیار جالب و آموزنده بود
با سپاس از مطالب و اطلاعات مفید کافی که در اختیار بازدید کنندگان وب سایتتان قرار میدهید.
بسیار عالی و آموزنده بود…..تشکر از عواملی که زحمت کشیدن تا این مطالب در اختیار نیازمند باشه🌿🌹🙏